Štrudla sa makom, suvim grožđem i orasima

Štrudla sa makom, suvim grožđem i orasima je bogatija verzija tradicionalnog recepta za štrudle sa makom koju ćete pripremati iznova i iznova na zahtev cele porodice. Štrudla sa makom, suvim grožđem i orasima može se dekorisati šlagom i kandiranom korom pomorandže, a ako želite još delikasniju poslasticu, možete je premazati i prelivom od čokolade.

POTREBNE NAMIRNICE:
ZA FIL:
- 330 g semena maka
- 112 g smeđeg šećera
- 65 g suvog grožđa
- 33 g oraha, iseckanih
- 2 kašike meda
- kašičica ekstrakta badema
- pola kašičice cimeta
- pola kašike putera
- trećina kandirane kore pomorandže
- 4 belanca
ZA TESTO:
- 30 g svežeg kvasca ili 14 g instant kvasca
- 320 g brašna
- 4 kašike šećera
- četvrt kašičice soli
- kašika jakog alkohola (vodka, rakija ili rum)
- tri četvrti kašičice vanilinog šećera
- 4 žumanca
- 120 ml mleka, mlakog
- 100 g putera, istopljenog i ohlađenog
PRIPREMA
Stavite seme maka u osrednju činiju i prelijte vrelom vodom (koliko da ih pokrijete). Ostavite da se ohladi.
Ocedite višak vode i mak izmeljite u mašini za mlevenje mesa, dva puta.
Dodajte šećer, suvo grožđe, orahe, med, ekstrakt badema, cimet, puter i kandiranu narandžinu koru i izmešajte.
U drugoj posudi umutite belanca, dodajte miks sa makom i nežno izmešajte.
Štrudla sa makom, suvim grožđem i orasima biće premazana ovako pripremljenim filom.
Za testo, ukoliko koristite sveži kvasac, pomešajte ga sa kašikom šećera, dodajte 2 kašike brašna i sve mleko, promešajte i ostavite 20-30 minuta dok ne budete videli mehuriće (ukoliko koristite instant kvasac, izmešajte ga samo sa brašnom i šećerom).
Dodajte alkohol, vanilin šećer, žumanca i mleko (u prvom slučaju mešavinu sa kvascem i ostatak brašna), i zamesite dok se dobro ne izmeša (5-10 minuta).
Polako sipajte puter i dodatno zamesite dok se ne sjedini.
Pokrijte testo peškirom i ostavite da naraste na toplom mestu sat vremena, dok ne postane duplo veće.
Štrudla sa makom, suvim grožđem i orasima priprema se tako što se testo podeli na dva dela, i razvije se do pravougaonika debljine oko 3 mm.
Premažite testo filom do 2 cm od ivice, i zarolajte ga počevši od duže ivice. Krajeve zatvorite kako fil ne bi iscureo.
Štrudla sa makom, suvim grožđem i orasima (dva rolata) stavlja se u pleh na papir za pečenje i peče u rerni na 190 stepeni 30-40 minuta. Testo brzo potamni tako da ga treba pokriti papirom za pečenje da ne izgori.
Ostavite da se ohladi.
Štrudla sa makom, suvim grožđem i orasima može se ukrasiti šlagom i kandiranom korom pomorandže.
Prijatno!
Preporučeni proizvodi:
Duboka granitna tepsija 30×8,5cm – PASHA 3411
PASHA Square Rose granitni pleh – 3213
PASHA Dolma set | Tepsija i duboka kaserola sa poklopcem – 3910
Slični recepti iz kategorije:
Pesak torta – Recept za brz i ukusan dezert
-
Objavljeno od strane
Fagor Admin
- 0 komentari
Smuti od borovnice
-
Objavljeno od strane
Fagor Admin
- 0 komentari
Domaća zdrava čokolada
-
Objavljeno od strane
Fagor Admin
Smuti od ananasa i maline
-
Objavljeno od strane
Fagor Admin
Čokoladni šejk od banane i kupine
-
Objavljeno od strane
Fagor Admin
- 0 komentari
Posni jafa kolač
-
Objavljeno od strane
Fagor Admin
- 0 komentari
Najbolje krofne
-
Objavljeno od strane
Fagor Admin
- 0 komentari
Čokoladna sladoled torta
-
Objavljeno od strane
Fagor Admin
- 0 komentari
Bečka štrudla sa jabukama
-
Objavljeno od strane
Fagor Admin
- 0 komentari