Dezert i osveženje, Halogena pećnica, Mašine za mlevenje mesa, Mikseri, Mini pekara, Porcelan, Pyrex, Recepti

Štrudla sa makom, suvim grožđem i orasima

Štrudla sa makom

Štrudla sa makom, suvim grožđem i orasima je bogatija verzija tradicionalnog recepta za štrudle sa makom koju ćete pripremati iznova i iznova na zahtev cele porodice. Štrudla sa makom, suvim grožđem i orasima može se dekorisati šlagom i kandiranom korom pomorandže, a ako želite još delikasniju poslasticu, možete je premazati i prelivom od čokolade.

Štrudla sa makom

POTREBNE NAMIRNICE:

ZA FIL:

  • 330 g semena maka
  • 112 g smeđeg šećera
  • 65 g suvog grožđa
  • 33 g oraha, iseckanih
  • 2 kašike meda
  • kašičica ekstrakta badema
  • pola kašičice cimeta
  • pola kašike putera
  • trećina kandirane kore pomorandže
  • 4 belanca

ZA TESTO:

  • 30 g svežeg kvasca ili 14 g instant kvasca
  • 320 g brašna
  • 4 kašike šećera
  • četvrt kašičice soli
  • kašika jakog alkohola (vodka, rakija ili rum)
  • tri četvrti kašičice vanilinog šećera
  • 4 žumanca
  • 120 ml mleka, mlakog
  • 100 g putera, istopljenog i ohlađenog

PRIPREMA

Stavite seme maka u osrednju činiju i prelijte vrelom vodom (koliko da ih pokrijete). Ostavite da se ohladi.

Ocedite višak vode i mak izmeljite u mašini za mlevenje mesa, dva puta.

Dodajte šećer, suvo grožđe, orahe, med, ekstrakt badema, cimet, puter i kandiranu narandžinu koru i izmešajte.

U drugoj posudi umutite belanca, dodajte miks sa makom i nežno izmešajte.

Štrudla sa makom, suvim grožđem i orasima biće premazana ovako pripremljenim filom.

Za testo, ukoliko koristite sveži kvasac, pomešajte ga sa kašikom šećera, dodajte 2 kašike brašna i sve mleko, promešajte i ostavite 20-30 minuta dok ne budete videli mehuriće (ukoliko koristite instant kvasac, izmešajte ga samo sa brašnom i šećerom).

Dodajte alkohol, vanilin šećer, žumanca i mleko (u prvom slučaju mešavinu sa kvascem i ostatak brašna), i zamesite dok se dobro ne izmeša (5-10 minuta).

Polako sipajte puter i dodatno zamesite dok se ne sjedini.

Pokrijte testo peškirom i ostavite da naraste na toplom mestu sat vremena, dok ne postane duplo veće.

Štrudla sa makom, suvim grožđem i orasima priprema se tako što se testo podeli na dva dela, i razvije se do pravougaonika debljine oko 3 mm.

Premažite testo filom do 2 cm od ivice, i zarolajte ga počevši od duže ivice. Krajeve zatvorite kako fil ne bi iscureo.

Štrudla sa makom, suvim grožđem i orasima (dva rolata) stavlja se u pleh na papir za pečenje i peče u rerni na 190 stepeni 30-40 minuta. Testo brzo potamni tako da ga treba pokriti papirom za pečenje da ne izgori.

Ostavite da se ohladi.

Štrudla sa makom, suvim grožđem i orasima može se ukrasiti šlagom i kandiranom korom pomorandže.

Prijatno!

Preporučeni proizvodi:

Slični recepti iz kategorije:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *