Glavno jelo, Grileri, Recepti, Tiganji

Savršen biftek za praznični roštilj

savršen biftek

1. maj je praznik koji se tradicionalno proslavlja roštiljem i boravkom u prirodi. Za tu priliku odlučili smo da vam napišemo nešto više o bifteku, popularnom jelu u mnogim kuhinjama, kojim možete počastiti svoje prijatelje dok uživate u prijatnoj atmosferi na suncu.

Biftek je filet koji može poticati od različitih delova govedine, i priprema se tako da ostane sočan i zadrži što više prirodnih sokova. To obično znači da je biftek u sredini polu ili u potpunosti živ, dok je površina sivo-braon boje i reš pečena.

Biftek se može pripremati na roštilju ili u tiganju, a meso se može marinirati ili peći bez začina. Postoje brojne regionalne razlike u načinu pripreme i posluživanja, ali obično se obrađuje što manje kako bi se zadržao originalni ukus, i poslužuje sa krompirom u nekom obliku. 

savršen biftek

PRIPREMA SAVRŠENI BIFTEK

Savršen biftek se priprema pre nego da se baci na roštilj.

Meso je potrebno izvaditi ranije kako bi se zagrejalo do sobne temperature. Računajte da bar sat vremena stoji van frižidera kako biste to postigli.

Dalje, pre nego što spustite meso na roštilj, premažite ga maslinovim uljem i začinite solju i biberom.

I konačno, roštilj mora biti stvarno vreo. Stvarno, STVARNO vreo. Ostavite ga da se zagreva barem 15-20 minuta. Želite da bude toliko vruć da jedva držite ruku iznad njega. Ukoliko biftek pravite u stanu, na tiganju, zagrejte ga makar 5-10 minuta bez ulja. Ulje kojim ste premazali meso biće sasvim dovoljno.

Vreme pripreme zavisi od vašeg ukusa. U engleskoj kuhinji postoji osam nivoa pečenja.

  • Raw – nepečen, služi za recepte kao što su Tartar biftek i slični.
  • Blue rare – na brzinu ispečen sa svake strane. Površina ima prepoznatljivu sivo-braon nijansu ali je sredina još uvek živa, nepečena, ponekad čak i hladna. U mnogim restoranima meso za biftek se prethodno zagreje kako se ne bi posluživalo hladno nakon pečenja.
  • Rare – Površina je sivo-braon boje dok je sredina još uvek crvena i blago zagrejana.
  • Medium Rare – Sredina je crveno-ružičasta. Ovo je standardni način pripreme ukoliko nije drugačije napomenuto.
  • Medium – Sredina je vruća i ružičasta. Ostatak je sivo-braon boje.
  • Medium well done – Meso je blago ružičasto oko centra.
  • Well done – Meso je sivo-braon boje, bez ružičastih delova, i blago izgorelo na površini.
  • Overcooked – Meso je prepečeno i unutrašnjost mu je tamna u potpunosti.

Obično će biti dovoljno peći biftek oko minut-dva sa svake strane, u zavisnosti od debljine mesa. Ukoliko želite minimalnu pripremu, pecite ga po 5-10 sekundi sa svake strane i poslužite.

Pre samog posluženja ostavite ga još oko tri minuta da ostoji. Servirajte uz kuvano povrće (recimo zelenu boraniju kuvanu na pari) i pečeni krompir.

Prijatno! 

Preporučeni proizvodi:

Slični recepti iz kategorije:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *