Dezert i osveženje, Mikseri, Recept dana, Recepti, Testo

Bečka štrudla sa jabukama

Bečka štrudla sa jabukom - Tradicionalni recept

Bečka štrudla sa jabukama je tradicionalni dezert koji potiče još iz 1696. godine. Potrebno je malo vremena i strpljenja za bečku štrudlu neverovatnog ukusa koja na sve to i divno miriše. Recept za ovu štrudlu danas se čuva u bečkoj gradskoj biblioteci.

Bečka štrudla sa jabukom - Tradicionalni recept

Sastojci:

  • 250 g brašna
  • 3 kašike ulja
  • malo soli
  • 125 ml mlake vode
  • 1 ½ kg kiselih jabuka
  • 100 g prezli
  • 125 g šećera
  • 70 g suvog grožđa
  • 70 g listića badema
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 125 g pavlake
  • 50 g putera

Priprema – Bečka štrudla sa jabukama:

U dublju posudu sipamo brašno. Razgrnemo sredinu brašna i brašnu dodamo ulje, so, mlaku vodu i mesimo brašno dok ne dobijemo glatko elastično testo. Testo prebacimo na površinu posutu brašnom, dodatno umesimo, poklopimo zagrejanom posudom i ostavimo testo da miruje 20 minuta.

Jabuke oljuštimo, očistimo, isečemo na tanke listiće i pomešamo sa prezlama, šećerom, vanilin šećerom, cimetom, bademom i poparenim grožđem.

Testo podelimo u 4 dela. Svaki deo oklagijom razvučemo i rastanjimo na površini posutoj brašnom.  Dobijenu koru premažemo pavlakom, stavimo nadev od jabuka, uvijemo u rolnu i stavimo u  podmazan PYREX pekač MG-40RR6. Postupak ponovimo sa ostalim testom. Bečku pitu pečemo u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 1h ili dok pita ne porumni. U toku pečenja povremeno pitu zalivamo otopljenim puterom.

Gotovu bečku štrudlu sa jabukama posuti šećerom u prahu i poslužiti uz dodatak kugle sladoleda po Vašem izboru.

Prijatno!

Zanimljivosti:

Testo za bečku štrudlu sa jabukama zamešano sa vodom kažu da se mora toliko istanjiti da se kroz njega može pročitati ljubavno pismo!

Preporučeni proizvodi:

Slični recepti iz kategorije:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *