Pesak torta – Recept za brz i ukusan dezert

Pesak torta je kremasta torta divnog ukusa koja se ne peče, brzo se sprema i kao takva čini božanstveni spoj mlevenog keksa, kokosa i oraha.
SASTOJCI
- 5 pudinga od vanile
- ½ l mleka
- 24 kašike šećera
- 2 margarina
- 300 g mlevenog keksa
- 250 g kokosa
- 250 g mlevenih oraha
- 2-3 kesice šlaga
PRIPREMA – Pesak torta recept:
U mleku sa šećerom skuvati pudinge od vanile. Kada se smesa malo prohladi dodati i razmutiti margarin. Masu podeliti u 3 dela. U prvi deo dodati plazmu, u drugi deo dodati kokos, a u treći deo dodati orahe. Mutiti dok se sastojci ne sjedine.
Deo sa mlevenim keksom ravnomerno rasporedite po dnu kalupa za tortu, preko rasporediti deo sa kokosom i na kraju deo sa orasima. Umutiti šlag. Šlagom premažite tortu, sačekajte da se ohladi i poslužite.
Prijatno!
ZANIMLJIVOST:
Vanila je plod biljke orhideje penjačice, ima obliku izdužene zelene mahune, potiče iz Meksika i raste poput loze. Pre nego što sazru, mahune se beru ručno, potapaju u vrelu vodu, suše 2-6 meseci i menjaju boju od žute do smeđe. Vanila spada u najskuplje začine, pored šafrana i zelenog bibera zbog dugotrajnog procesa proizvodnje i fermentacije.
Vanila se upotrebljavala još u doba Maja i Asteka kao važan sastojak carskog čokoladnog napitka koji su nazivali tlilxochitl. Danas se koriste vanilini ekstrakti ili vanila u prahu koja se dobija sušenjem i usitnjavanjem mahuna vanile. Mahune se koriste cele ili rasečene uzduž u kuvanju mleka, pudinga i sosova za dodatke kolačima i jelima, a češće kao ekstrakt ili esencija u pripremi kolača, torti, sladoleda i drugih poslastica.