Aparat za mini krofnice, Dezert i osveženje, Mikseri, Recept dana, Recepti, Testo

Domaće krofne – Recept za osnovne krofne

Domaće krofne - Osnovni recept za krofnice

Fine, mekane i vazdušaste domaće krofne, omiljena su poslastica koje nas svojim neodoljivim mirisom vraćaju u detinjstvo.

Domaće krofne - Osnovni recept za krofnice

Sastojci:

  • 1 šolja toplog mleka
  • 2 kašike suvog kvasca
  • 3 kašike šećera
  • 1 kesica vanlin šećera
  • 1 jaje
  • 2 žumanca
  • 4 kašike ulja
  • 4 šolje brašna
  • ½ kašičice soli
  • narendana kora limuna
  • ulje za prženje
  • šećer u prahu ili džem
  • 1-2 l ulja za prženje krofni

Priprema: 

U ½ šolje toplog mleka sipajte kvasac, 1 kašičicu šećera, promešajte i sačekajte 15 minuta dok kvasac ne počne da vri. U dubljoj posudi viljuškom penasto umutite jaja i žumanca i uz stalno mućenje dodajte šećer, vanilin šećer, ulje i mutite dok se sastojci ne sjedine.

U sredini brašna napravite prostor u koji ćete sipati so, a potom uz stalno mešanje varjačom brašnu dodajte smesu sa kvascem, smesu sa jajima i koricu limuna.

Mešajte testo uz postepeno dodavanje preostalog mlakog mleka dok testo ne počne da se odvaja od ivica posude i postane lepjivo i elastično.

Prekrijte testo kuhinjskom krpom, stavite na toplo mesto i sačekajte oko 1h da testo dvostruko naraste. Prebacite testo na ravnu površinu posutu brašnom, ponovo ga premesite uz dodavanje brašna po potrebi tako da testo postane elastično i kompaktno. Razvucite testo na debljinu od oko 1 cm debljine i čašom ili modlom vadite krofne.

Ostatak testa ponovo premesite i isecite krofne. Postupak ponavljajte dok ne iskoristite svo testo. Poređajte krofne na površinu posutu brašnom, pokrijte ih kuhinjskim krpom i ostavite da odstoje 15-tak minuta da još malo narastu.

U duboku posudu sa zagrejanim uljem spustite nekoliko krofni vodeći računa da krofnama ne prepunite posudu. Krofne pažljivo okrećite kako bi se ravnomerno ispekle sa obe strane i dobile zlatno žutu boju.

Gotove krofne odložite na papirne ubruse kako bi ubrusi upili suvišnu masnoću. Vruće krofne uvaljajte u kristal šećer ili šećer u prahu pomešan sa vanilin šećerom ili krofne namažite džemom presecanjem krofni na pola.

Prijatno!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *