Bosanske krofne – Sreća i tradicija u jednom
Bosanske krofne posute šećerom u prahu, punjene pekmezom, džemom ili kremom, sa topljenom čokoladom ili karamelom izmamiće osmeh Vaših mališana.
Sastojci:
- 40 g svežeg kvasca
- 2 šolje toplog mleka
- 1 kašika šećera
- Prstohvat soli
- 3 jajeta
- 50 ml ulja
- 5 šolja brašna
- 1 kesica vanilin šećera
- šećer u prahu za posipanje krofni
- 1-2 l ulja za prženje krofni
Priprema – Bosanske krofne
U dubljoj posudu izmrvite kvasac, mešajući viljuškom po navedenom redu polako dodavajte mleko, šećer, so, jaja i ulje. Mutite dok se kvasac ne rastopi i svi sastojci ne sjedine. Smesu polako dodajte brašnu uz stalo mešanje varjačom dok ne dobijete mekano i lepljivo testo.
Pokrijte testo plastičnom folijom i ostavite na toplo mesto oko 30 minuta da testo dvostruko naraste. Prebacite testo na ravnu površinu posutu brašnom, pospite testo sa malo brašna i mesite par minuta. Testo oblikujte u loptu i ponovo pospite brašnom. Oklagijom razvucite testo na oko 1 cm debljine. Vadite krofne čašom ili modlom i ređajte ih na površinu posutu brašnom, pokrijte ih kuhinjskim krpom i ostavite da odstoje još 15-20 minuta.
U duboku posudu sa zagrejanim uljem spustite nekoliko krofni vodeći računa da krofnama ne prepunite posudu. Krofne pažljivo okrećite kako bi se ravnomerno ispekle sa obe strane i dobile zlatno žutu boju. Gotove krofne odložite na papirne ubruse kako bi ubrusi upili suvišnu masnoću. Pomešajte šećer u prahu i vanillin šećer i vruće krofne uvaljajte u šećer. Krofne po želji možete prvo napuniti nadevom po želji uz pomoć šprica za kolače, a potom uvaljati u šećer.
Prijatno!
Preporučeni proizvodi:
Najbolje krofne
- Objavljeno od strane Fagor Admin
- 0 komentari
Posne Krofne
- Objavljeno od strane Fagor Admin
- 0 komentari
Brze krofne recept
- Objavljeno od strane Fagor Admin
- 0 komentari
Krofne sa eurokremom
- Objavljeno od strane Fagor Admin
- 0 komentari
Krofnice sa ovsenim brašnom
- Objavljeno od strane Fagor Admin
- 0 komentari