Aparat za mini krofnice, Dezert i osveženje, Recept dana, Recepti, Testo

Bosanske krofne – Sreća i tradicija u jednom

Bosanske krofne uz kafu - Savršena kombinacija

Bosanske krofne posute šećerom u prahu, punjene pekmezom, džemom ili kremom, sa topljenom čokoladom ili karamelom izmamiće osmeh Vaših mališana.

Bosanske krofne uz kafu - Savršena kombinacija

Sastojci:

  • 40 g svežeg kvasca
  • 2 šolje toplog mleka
  • 1 kašika šećera
  • Prstohvat soli
  • 3 jajeta
  • 50 ml ulja
  • 5 šolja brašna
  • 1 kesica vanilin šećera
  • šećer u prahu za posipanje krofni
  • 1-2 l ulja za prženje krofni

Priprema – Bosanske krofne

U dubljoj posudu izmrvite kvasac, mešajući viljuškom po navedenom redu polako dodavajte mleko, šećer, so, jaja i ulje. Mutite dok se kvasac ne rastopi i svi sastojci ne sjedine. Smesu polako dodajte brašnu uz stalo mešanje varjačom dok ne dobijete mekano i lepljivo testo.

Pokrijte testo plastičnom folijom i ostavite na toplo mesto oko 30 minuta da testo dvostruko naraste. Prebacite testo na ravnu površinu posutu brašnom, pospite testo sa malo brašna i mesite par minuta. Testo oblikujte u loptu i ponovo pospite brašnom. Oklagijom razvucite testo na oko 1 cm debljine. Vadite krofne čašom ili modlom i ređajte ih na površinu posutu brašnom, pokrijte ih kuhinjskim krpom i ostavite da odstoje još 15-20 minuta.

U duboku posudu sa zagrejanim uljem spustite nekoliko krofni vodeći računa da krofnama ne prepunite posudu. Krofne pažljivo okrećite kako bi se ravnomerno ispekle sa obe strane i dobile zlatno žutu boju. Gotove krofne odložite na papirne ubruse kako bi ubrusi upili suvišnu masnoću. Pomešajte šećer u prahu i vanillin šećer i vruće krofne uvaljajte u šećer. Krofne po želji možete prvo napuniti nadevom po želji uz pomoć šprica za kolače, a potom uvaljati u šećer.

Prijatno!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *