Recept za palačinke: Ukusne poslastice za svačiji ukus – Fagor.rs

Dobro došli na Fagor.RS, zvaničnu prezentaciju kompanije Apejron d.o.o., distributera brendova Fagor, Coral, Macht, Arnica, Pyrex, Bamix i mnogih drugih.

Prijava na imejl bilten

Recept za palačinke: Ukusne poslastice za svačiji ukus

Recept za palačinke: Ukusne poslastice za svačiji ukus

Recept za palačinke

Recept za palačinke najčešće se sastoji od jednostavnih namirnica kao što su jaja, brašno, mleko i ulje jer osnovni ukus palačinkama daje namaz ili preliv, međutim tu prostu postavku moguće je lako unaprediti i tako dobiti recept za palačinke čije je i testo ukusan dezert sam po sebi.

Priprema palačinki počinje tako što se testo sipa za pečenje tako da formira tanak sloj, a nakon što potamni i dobije svetlo-braon nijansu, okreće se da se i druga strana ispeče. Priprema palačinki obično traje minut do dva u plitkom tiganju ili aparatu za palačinke, u zavisnosti od debljine sloja.

Recept za palačinke nije kompletan bez namaza ili preliva. Osnovni namaz predstavljaju pekmez, euro-krem, mlevena plazma ili šećer sa orasima, međutim postoje i brojni dodaci koji vaš recept za palačinke uzdižu na jedan viši i bogatiji nivo. Pogotovo ako dolaze od ukusa koji se slažu.

Čokolada i banane – pripremljene palačinke premažite istopljenom čokoladom za kuvanje i dodajte banane iseckane na kolutiće.

Jagode i šlag – jagode i šlag možete koristiti ili kao namaz ili kao dekoraciju. Njihovi ukusi sjajno se dopunjuju.

Orasi i med – ova ukusna kombinacija može se jesti i samostalno, a u nekim kulturama smatra se afrodizijakom.

Potrebne namirnice:

  • jedna šolja brašna
  • jedna šolja mleka
  • jedno jaje
  • dve kašike biljnog ulja

Klasične palačinke

Umutite jaje, ulje i mleko, pre nego što dodate brašno. Mešajte dok se dobro ne sjedini.

Potrebne namirnice:

  • tri jaja
  • tri kašike belog šećera
  • tri kašike brašna
  • jedna šolja milerama
  • četvrt šolje istopljenog putera

Luksuzne palačinke

U velikoj činiji umutite jaja i šećer dok smesa ne postane gusta i bleda. Zatim umutite prvo brašno a zatim i mileram, i konačno dodajte istopljeni puter.

Potrebne namirnice:

  • četiri jaja
  • jedna šolja mleka
  • pola šolje tople vode
  • tri kašike belog šećera
  • jedna šolja brašna
  • pola kašičice soli
  • pola šolje istopljenog putera
  • jedna dodatna kašika putera

Lake švedske palačinke

Spojite jaja, mleko, toplu vodu, beli šećer, brašno i so u velikoj činiji i umutite električnim mikserom. Dodajte istopljeni puter dok nastavljate sa mućenjem.

Zagrejan tiganj ili grejnu površinu premažite tankim slojem putera.