Aparat za palačinke, Dezert i osveženje, Recepti

Recept za palačinke: Ukusne poslastice za svačiji ukus

Osnovni recept za palačinke

Osnovni Recept za smesu za palacinke – Umeće profesionalaca

Osnovni recept za palačinke najčešće se sastoji od jednostavnih namirnica kao što su jaja, brašno, mleko i ulje jer osnovni ukus ovo testo za palačinke daje namaz ili preliv, međutim tu prostu postavku moguće je lako unaprediti i tako dobiti recept za palačinke čije je i testo ukusan dezert sam po sebi.

Pripremanje smesa osnovni recepta za palačinke počinje tako što se testo sipa za pečenje tako da formira tanak sloj, a nakon što potamni i dobije svetlo-braon nijansu, okreće se da se i druga strana ispeče. Priprema palačinki obično traje minut do dva u plitkom tiganju ili aparatu za palačinke, u zavisnosti od debljine sloja.

Recept za palacinke nije kompletan bez namaza ili preliva. Ova smesa za palačinke za osnovni namaz predstavljaju pekmez, euro-krem, mlevena plazma ili šećer sa orasima, međutim postoje i brojni dodaci koje vaša smesa za palacinke uzdižu na jedan viši i bogatiji nivo. Pogotovo ako dolaze od ukusa koji se slažu.

Čokolada i banane – pripremljene palačinke premažite istopljenom čokoladom za kuvanje i dodajte banane iseckane na kolutiće. Napravite kombinaciju koja će Vaš recept za palacinke učiniti da bude san svakog deteta.

Jagode i šlag – jagode i šlag možete koristiti ili kao namaz ili kao dekoraciju. Njihovi ukusi sjajno se dopunjuju. Ovo će Vaš recept za palacinke upotpuniti na viši nivo.

Orasi i med – ova ukusna kombinacija može se jesti i samostalno, a u nekim kulturama smatra se afrodizijakom. Ukoliko želite da Vaš recept za palačinke učinite zanimljivijim, ovo je Vaš pravi izbor.

POTREBNE NAMIRNICE:

Smesa za osnovno testo za palačinke:

  • jedna šolja brašna
  • jedna šolja mleka
  • jedno jaje
  • dve kašike biljnog ulja

RECEPT ZA TESTO: KLASIČNE PALAČINKE

Umutite jaje, ulje i mleko, pre nego što dodate brašno. Mešajte dok se dobro ne sjedini.

POTREBNE NAMIRNICE:

Smesa za testo za palačinke:

  • tri jaja
  • tri kašike belog šećera
  • tri kašike brašna
  • jedna šolja milerama
  • četvrt šolje istopljenog putera

NAJBOLJI RECEPT ZA PALAČINKE – LUKSUZNE

U velikoj činiji umutite jaja i šećer dok smesa ne postane gusta i bleda. Zatim umutite prvo brašno a zatim i mileram, i konačno dodajte istopljeni puter.

POTREBNE NAMIRNICE:

Testo za palačinke:

  • četiri jaja
  • jedna šolja mleka
  • pola šolje tople vode
  • tri kašike belog šećera
  • jedna šolja brašna
  • pola kašičice soli
  • pola šolje istopljenog putera
  • jedna dodatna kašika putera

OSNOVNI RECEPT ZA LAKE ŠVEDSKE PALAČINKE

Spojite jaja, mleko, toplu vodu, beli šećer, brašno i so u velikoj činiji i umutite električnim mikserom. Dodajte istopljeni puter dok nastavljate sa mućenjem.

Zagrejan tiganj ili grejnu površinu premažite tankim slojem putera.

Recept za palačinke za svačiji ukus

POTREBNE NAMIRNICE:

Smesa za testo za palačinke:

  • 2  jaja
  • 200 g glatkoga brašna
  • 225 ml vode
  • 1/4 kašičice soli
  • 225 ml mleka
  • malo ulja za podmazivanje tiganja

RECEPT ZA LAKE ŠVEDSKE PALAČINKE

  1. U činiju dodati brašno so i jaja. Prvo dobro sjediniti jaja sa brašnom da nema grudvica. Onda pomalo dodavati vodu, ne sve odjednom jer je ovo preduslov da nemate grudvice. Mešajte masu varjačom ili kašikom razbijajući novonastale grudvice. Masa će se formirati u sredini i polako dodajte preostalu tečnost. Tek kad je testo lepo i bez grudvica, dodati ostatak tečnosti (drugu polovinu vode plus celu količinu mleka), u par navrata, mešajući vajračom ili žicom za mućenje belanaca. Ako budete imali grudvica možete na kraju da uključite mikser da ih dodatno razbijete.
  2. Kada ste umutili masu stavite tiganj da se malo zagreje, kada se zagreje dodajte ulje i sačekajte da se i ono malo zagreje. Ulje treba dodavati u tiganj pre svakog izlivanja testa. Testo peći dok se ivice palačinke ne počnu odvajati, i dok ne možete alatku s kojom vršite okretanje podvući pod palačinku. S druge strane peći samo 10 do 15 sekundi.

Prijatno!

Recept za palačinke – Tradicija ukusa

Poslastica koja je svima osvojila srca, jer Legenda kaže da ne postoji čovek na planeti koji ne voli palačinke. Razni recepti za palačinke i dalje osvajaju srca najmlađih, a svako od nas ima svoj omiljen najbolji recept za palačinke i onaj svoj omiljeni tajni sastojak, koji čeznjivo stavlja na vrelu, mekanu i vazduštastu palačinku, i oseća ukus pre nego ih smaže u slast i onda opet sve ispočetka, korak po korak i ponavljanje uživanja koje traje dok se tajni sastojak ne privede kraju…

Tajna palačinka stara 30.000 godina

A odakle nam dolazi i kako je nastala ova poslastica poznata širom planete! Ova omiljena svetska poslastica stara je više od 30.000 god jer su je ljudi jeli i u kamenom dobu. U staroj Grčkoj i Rimu, palačinke su se pravile od pšeničnog brašnamaslinovog uljameda i mleka. Drevni grčki pesnici Cratinus i Magnes pisali su o palačinkama u svojoj poeziji. Šekspir ih čak spominje u svojim čuvenim delima. Tokom engleske renesanse palačinke su obogaćene začinima, ružinom vodicom, šerijem i jabukama. Ime „palačinka“ nastalo je tokom 15. veka, kada je i prvi recept napisan u Engleskoj.

Tajne pravih majstora za savršen recept za palacinke

Kako ispeći dobre palačinke?

I pored duge tradicije i velikog broja ispečenih palačinki i dalje nekada znaju da nam ne uspeju, da se lepe ili da imaju grudvice, rupice koje na tek pečenim palačinkama ne izgledaju baš reprezentativno i koje nam stvaraju poteškoće prilikom degustiranja. Pitate se u čemu je tajna? U sastojcima i pravoj meri, u tiganju ili u onome ko ih sprema? Istina je – u svemu po malo.

Da bi palačinke bile lepe, tanke i mekane bitne su dve stvari – da je testo prilično retko i da se palačinke peku kratko. Palačinka kada se uzme u ruke mora da bude elastična i savitljiva. Ključan faktor u ovome je retko testo. Druga bitna stvar je tiganj u kome ih pečete. Ali kako pronaći Tiganj koji će nam “roditi” najbolje palačinke. Neka istraživanja zaljubljenika u ovu poslasticu kažu da su najbolji oni tiganji  sa dnom debljine oko 3-4 mm.

Male tajne odličnih palačinka

E sad za savršenu palačinku nije Vam potrebna kisela voda, sasvim super će da koristi i obična voda. Takođe nema potrebe za dodavanje ulja u smesu, ulje ili domaća mast će biti dovoljni u količinama za podmazivanje tiganja, ali naravno bez preterivanja, jer može da dođe do suprotnog efekta. Pravi trenutak za prevrtanje palačinke je kada se ivice počnu same od sebe odvajati od tiganja. Pre toga trenutka nema potrebe da ih sami okrećete viljuškom ili proveravate. Sa druge strane kada ih okrenete palačinke treba peći tek nekoliko sekundi 10-15 I to je to, Vaše savršene palačinke čekaju da Vam mašta nadođe i da ih zasladite (ili zaslanite) po Vašoj volji.

Preporučeni proizvodi:

Slični recepti iz kategorije:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *