Aparat za palačinke, Blenderi, Dezert i osveženje, Kalupi za pečenje, Mikseri, Porcelan, Pyrex, Recepti, Tiganji

Čokoladne palačinke sa kremom i sosom od kupina

Čokoladne palačinke sa kremom i sosom od kupina

Čokoladne palačinke sa kremom i sosom od kupina su preukusna poslastica sa divnom mešavinom ukusa kakaâ, maskarpone sira i svežeg voća. Ako tražite običan i jednostavan desert, ovo nije recept za Vas. Čokoladne palačinke su delikatesna poslastica koje se ne bi postidela ni najelitnija pariska poslastičarnica!

Čokoladne palačinke sastoje se od testa, kremastog fila i preliva. Može zvučati zahtevno ali zapravo se sva tri dela veoma brzo pripremaju. Možete dodatno ubrzati njihovu pripremu korišćenjem aparata za palačinke koji nudi veću površinu za pečenje, tanji namaz, a samim tim i kraće vreme pečenja.

Za pripremu testa za palačinke naveden je i blender. Ovo nikako ne treba biti ograničavajući faktor jer se savršeno dobro testo za čokoladne palačinke može umutiti i običnim mikserom. Blender ga čini samo malo penastijim i laganijim nakon pripreme.

Čokoladne palačinke sa kremom i sosom od kupina

TESTO

  • 1 1/2 mleka čaša
  • Kašika brašno
  • 1/3 kašike kakaâ
  • 1/4 kašičice šećera u prahu
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile
  • 1/4 kašičice soli
  • 1 veliko jaje

FIL

  • 1 maskarpone sir
  • 2 kašičice mleka
  • 2 kašike šećera
  • 1/4 kašičice cimeta

PRELIV

  • 150 g malina
  • 150 g kupina
  • 5 ml soka od pomorandže
  • 2 kašike šećera

PRIPREMA FILA

Umutite mascarpone (kupovni ili domaći), mleko, šećer i cimet 2 minuta električnim mikserom na maksimalnoj brzini sve dok se sastojci ne sjedine. Držte na hladnom.

PRIPREMA PRELIVA

Odvojite 1/2 šolje malina i 1/2 šolje kupina. Stavite preostale maline i kupine u srednju posudu sa sokom od pomorandže i šećerom. Prokuvajte do ključanja na umerenoj vatri. Smanjite temperaturu i kuvajte 16 do 18 minuta ili dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre.

PRIPREMA PALAČINKI

Otopite maslac u tiganju na srednjoj temperaturi. Stavite istopljeni maslac u blender. Dodajte mleko, brašno, kakao u prahu, šećer, jaja, vanilu i so i mutite oko 30 sekundi ili dok se ne sjedini.

Nanesite ravnomerno u tankom sloju na tiganj i pecite 30 sekundi do 1 minut sa svake strane, ili dok ne postanu zlatno braon boje. Bolja opcija je ukoliko posedujete aparat za palačinke, jer njim možete lako i ujednačeno razmazati testo i okrenuti palačinku dodatnim priborom.

Za služenje, stavite 2 kašike maskarpone preliva na ivicu palačinke. Preklopite sa strane i zarolajte. Ponovite sa preostalim palačinkama, servirajući po dve palačinke na desertnom tanjiru. Prelijte sosom i preostalim svežim malinama i kupinama.

Prijatno!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *