Čokoladne palačinke sa kremom i sosom od kupina su preukusna poslastica sa divnom mešavinom ukusa kakaâ, maskarpone sira i svežeg voća. Ako tražite običan i jednostavan desert, ovo nije recept za Vas. Čokoladne palačinke su delikatesna poslastica koje se ne bi postidela ni najelitnija pariska poslastičarnica!
Čokoladne palačinke sastoje se od testa, kremastog fila i preliva. Može zvučati zahtevno ali zapravo se sva tri dela veoma brzo pripremaju. Možete dodatno ubrzati njihovu pripremu korišćenjem aparata za palačinke koji nudi veću površinu za pečenje, tanji namaz, a samim tim i kraće vreme pečenja.
Za pripremu testa za palačinke naveden je i blender. Ovo nikako ne treba biti ograničavajući faktor jer se savršeno dobro testo za čokoladne palačinke može umutiti i običnim mikserom. Blender ga čini samo malo penastijim i laganijim nakon pripreme.
TESTO
- 1 1/2 mleka čaša
- Kašika brašno
- 1/3 kašike kakaâ
- 1/4 kašičice šećera u prahu
- 1/2 kašičice ekstrakta vanile
- 1/4 kašičice soli
- 1 veliko jaje
FIL
- 1 maskarpone sir
- 2 kašičice mleka
- 2 kašike šećera
- 1/4 kašičice cimeta
PRELIV
- 150 g malina
- 150 g kupina
- 5 ml soka od pomorandže
- 2 kašike šećera
PRIPREMA FILA
Umutite mascarpone (kupovni ili domaći), mleko, šećer i cimet 2 minuta električnim mikserom na maksimalnoj brzini sve dok se sastojci ne sjedine. Držte na hladnom.
PRIPREMA PRELIVA
Odvojite 1/2 šolje malina i 1/2 šolje kupina. Stavite preostale maline i kupine u srednju posudu sa sokom od pomorandže i šećerom. Prokuvajte do ključanja na umerenoj vatri. Smanjite temperaturu i kuvajte 16 do 18 minuta ili dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre.
PRIPREMA PALAČINKI
Otopite maslac u tiganju na srednjoj temperaturi. Stavite istopljeni maslac u blender. Dodajte mleko, brašno, kakao u prahu, šećer, jaja, vanilu i so i mutite oko 30 sekundi ili dok se ne sjedini.
Nanesite ravnomerno u tankom sloju na tiganj i pecite 30 sekundi do 1 minut sa svake strane, ili dok ne postanu zlatno braon boje. Bolja opcija je ukoliko posedujete aparat za palačinke, jer njim možete lako i ujednačeno razmazati testo i okrenuti palačinku dodatnim priborom.
Za služenje, stavite 2 kašike maskarpone preliva na ivicu palačinke. Preklopite sa strane i zarolajte. Ponovite sa preostalim palačinkama, servirajući po dve palačinke na desertnom tanjiru. Prelijte sosom i preostalim svežim malinama i kupinama.
Prijatno!
Preporučeni proizvodi:
Stoni mikser sa posudom – MX-1000
Ručni mikser – MX-350
Slični recepti iz kategorije:
Zapečene palačinke sa eurokremom
- Objavljeno od strane Fagor Admin
- 0 komentari
Palačinke sa orasima
- Objavljeno od strane Fagor Admin
- 1 komentar
Palačinke sa rikota sirom
- Objavljeno od strane Fagor Admin
- 0 komentari
Pohovane palačinke šunka i sir
- Objavljeno od strane Fagor Admin
- 0 komentari
Gozleme sa sirom i spanaćem
- Objavljeno od strane Fagor Admin
- 0 komentari
Palačinke sa paprikom
- Objavljeno od strane Fagor Admin
- 0 komentari
Osnovni recept za tortilje
- Objavljeno od strane Fagor Admin
- 0 komentari
Tortilje sa piletinom
- Objavljeno od strane Fagor Admin
- 0 komentari