Palačinke sa rikota sirom
Palačinke sa rikota sirom mekane, ukusne, prozračne i jednostavne za pripremu, ove palačinke sa rikota sirom će sigurno izmamiti osmehe na lica vaših ukućana.
SASTOJCI
- 4 kašičice brašna
- 1 jaje
- ½ kašike maslinovog ulja
- 1,5 dl mleka
- 100 g svežeg spanaća
- 3 kašike pinjola
- 2/3 šolje rikota sira
- 2 šolje rendanog parmezana
PRIPREMA:
U posudu sipati brašno i razmućeno jaje i izmešati u homogenu smesu. Dodati ulje i ponovno dobro izmešati, postepeno dodavati mleko i ostaviti da odstoji. Iseckati spanać na trakice i ubaciti u smesu za palačinke. Na suvom tiganju kratko prepeći pinjole da porumene. U posudi pomešati rikotu i parmezan, pa dodati pinjole i celer. Smesu sa rikotom ravnomerno rasporediti po palačinkama i zamotati. Punjene palačinke staviti u vatrostalnu posudu, pokriti folijom i peći 15 min u rerni na 190 stepeni. Vaše palačinke sa rikota sirom su gotove i spremne da se probaju.
Rikota sir: Blag, kremast i niskokaloričan – rikota sir redovno se nalazi na trpezi ljudi koji vode računa o težini, ali i gurmana. Ovaj polumasni mekani nefermentisani kravlji sir pravi se tako što se u kravlje mleko dodaje surutka. Njegov glavni sastojak zapravo je surutka zbog čega je niskokaloričan – 100 grama sadrži samo 174 kalorije. Poreklom je iz Italije, koristi se kao namaz, ali i u salatama, pastama, lazanjama i drugim jelima italijanske kuhinje. Zbog blago slatkastog ukusa idealan je izbor za poslastice sa sirom, poput čizkejka.
Prijatno!