Tortilje sa piletinom

Tortilje sa piletinom hrskave, slasne, sa umakom, i sa različitim punjenjima, idealne su za skoro svaki obrok, i što je najvažnije jednostavne za pravljenje.Tortilja je tradicionalni tanki hleb koji može posluži kao podloga za razne nadeve.Tortilja se obično lagano peče na žaru ili kuva na pari, da omekša i bude savitljivija.

SASTOJCI
- 400 g pilećeg belog mesa iseckanog na kockice
- 1 praziluk iseckan na kolutove
- 2 crvene paprike iseckane na kockice
- 3 paradajza iseckana na kockice
- 200 g kukuruza šećerca
- origano, bosiljak i tucana paprika po želji
- so i vegeta po ukusu
PRIPREMA:
Na zagrejanom ulju prodinstajte praziluk dok ne porumeni. Dodajte papriku, paradajz i nastavite dinstanje dok povrće ne omekša. Potom, dodajte šećerac, začine po ukusu, posolite po ukusu, sve dobro promešajte i nastavite dinstanje dok većina tečnost od paradajza ne ispari. Prethodno pripremljenu tortilju po osnovnom receptu za tortilje premažite gotovim filom za tortilje. Tortilje uvijajte u fišek i pričvrstite čačakalicom. Tortilje po želji poslužite uz sveže pržen pomfrit. Vaše tortilje sa piletinom su spremne za degustaciju.
Zanimljivost: Pre razvoja modernog burita, mezoamerički narodi Meksika koristili su kukuruzne tortilje 10.000 godina pre nove ere da bi zamotali hranu, sa punjenjem od čili paprika, paradajzom, pečurkama, tikvicama i avokadom. Istorijski gledano, Pueblo narodi na jugozapadu SAD-a takođe su pravili tortilje punjene pasuljem i mesom i pripremali su ih poput modernog burita. Međutim, ovakav način pravljenja može biti poreklo jednostavnijeg takoa, a ne modernog burita.
Prijatno!