Špagete karbonare sa prženom piletinom
Špagete karbonare potiču iz Rima i nastale su sredinom XX veka, premda je nepoznato kako su zaista dobile ime. Po jednoj priči špagete karbonare nazvane su po radnicima sa ugljem (carbonaro – peć za ugalj) i smatra se da su one bile jeftin obrok za njih, dok po drugoj ime vodi poreklo od tajnog udruženja (Carbonari) aktivnog za vreme ujedinjenja Italije.
Špagete karbonare pripremaju se tradicionalno sa slaninom, sirom i jajima, dok postoje brojne varijacije u različitim zemljama u kojima se ovaj recept zbog lakoće pripreme odomaćio.
Špagete karbonare sa piletinom su, kao što ime kaže, oblik u koji su dodati komadi pilećeg fileta, ispečeni umesto isprženi kako bi se zadržao njihov pun ukus i aroma.
Špagete karbonare pripremljene na ovaj način dovoljne su za četiri osobe.
SASTOJCI:
- 2 pileća fileta
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašičica bibera
- 1 kašičica soli
- 2 kašike soli
- 1 pakovanje špageta
- 100-150 g slanine, iseckane
- 2 kašičice mlevenog belog luka
- 2 šolje slatke pavlake
- 6 žumanaca
- 1 šolja parmezana
- 2 kašike svežeg bosiljka, iseckanog
PRIPREMA
Pripremite piletinu tako što u posudu stavite filete sa maslinovim uljem, solju i biberom. Pecite 15-20 minuta (u zavisnosti od debljine piletine) na 220 stepeni. U međuvremenu zagrejte vodu za pastu i sipajte 2 kašike soli u nju.
U velikom tiganju propržite slaninu na umereno jakoj vatri dok ne postane hrskava i skinite je sa ringle.
U manjoj posudi izmutite žumanca i slatku pavlaku. Ostavite sa strane i ne pripremajte ostatak sosa dok se piletina ne ispeče.
Stavite špagete u vodu. Iskomadajte piletinu viljuškom, dodajte mleveni beli luk i piletinu u tiganj sa slaninom i propržite 1 minut na umerenoj vatri.
U međuvremenu špagete bi trebalo da budu gotove. Izvadite ih iz vode (ne prosipajući vodu iz posude) i prebacite direktno u tiganj sa piletinom i slaninom. Smanjite na slabu vatru.
Sipajte miks žumanaca i slatke pavlake preko špageta i mešajte dok se sos ne zgusne. Ukoliko vam zatreba još tečnosti, dodajte malo vode od špageta.
Sipajte parmezan, iseckani bosiljak i malo bibera i poslužite odmah.
Prijatno!
Preporučeni proizvodi:
Granitna kaserola sa staklenim poklopcem 5,5 l – PASHA Lar 3111
Granitna posuda sa staklenim poklopcem – Pasha 3120 Granit
AYC granitni set posuđa 7/1 – Pasha Gold Set
Slični recepti iz kategorije:
Testenina bez glutena u Pasta maker-u
- Objavljeno od strane Fagor Admin
- 0 komentari
Paštašuta – Izuzetno brz i ukusan recept
- Objavljeno od strane Fagor Admin
- 0 komentari
Testenina sa čokoladom
- Objavljeno od strane Fagor Admin
- 0 komentari
Rezanci sa makom – Omiljeni recept Vojvođana
- Objavljeno od strane Fagor Admin
- 0 komentari
Testenina sa pesto sosom
- Objavljeno od strane Fagor Admin
- 0 komentari
Posna testenina
- Objavljeno od strane Fagor Admin
- 0 komentari