Minestrone čorba

Minestrone čorba je italijanska čorba koja je zdrava i ukusna, puna vitamina i dekorativnih boja. Minestrone čorba je laka za kuvanje jer se uvek koristi sezonsko povrće, dakle ono povrće koje već imate kod kuće. Ipak, Minestrone uvek sadrži crni i beli luk, komadiće paradajza, mirisne začine, i krompir, pirinač ili testeninu, odnosno neki ukusni ugljeni hidrat koji je čini zasitnijom.

SASTOJCI
- 6 iseckanih listova slanine
- 2-3 fino usitnjena čena belog luka
- 1 iseckan crni luk
- 3 seckane šargarepe
- 3 iseckane stabljike celera
- so, biber i vegeta po ukusu
- 800 g sveže seckanog paradajza
- 2 l pileće bistre supe
- 3 lista bosiljka
- 3 lista lovora
- 1 šolja makarona
- 1 tikvica isečena na polumesece
- 1 ½ šolja oceđenog crvenog pasulja iz konzerve
- 300 g svežeg baby spanaća
PRIPREMA:
Skuvajte i ocedite makarone. Na umerenoj temperaturi kratko propržite slaninu. Dodajte slanini crni luk i nastavite dinstanje dok luk ne omekša. Dinstanom luku dodajte šargarepu, celer, paradajz i beli luk i uz stalno mešanje nastavite dinstanje oko 3 minuta. Dodajte supu, bosiljak, listove lovora, posolite, pobiberite i sve dobro promešajte.
Na umerenoj temperaturi kuvajte čorbu dok šargarepa ne omekša, a potom dodajte tikvice, pasulj, očišćen i opran spanać. Nastavite sa kuvanjem 5 do 10 minuta. Ukoliko volite ređu čorbu, u toku kuvanja dolijte željenu količinu vode i čorbu proredite. Pre serviranja sipajte u čorbu kuvane makarone, sve dobro promešajte i poslužite.
Preporuka: Bitno je da se pri kuvanju namirnice dodaju počev od tvrđih ka mekšim kako bi svaka namirnica zadržala svoje karakteristike i nutritivna svojstva.
Prijatno!