minestrone

Minestrone čorba

Minestrone čorba je italijanska čorba koja je zdrava i ukusna, puna vitamina i dekorativnih boja. Minestrone čorba je laka za kuvanje jer se uvek koristi sezonsko povrće, dakle ono povrće koje već imate kod kuće. Ipak, Minestrone uvek sadrži crni i beli luk, komadiće paradajza, mirisne začine, i krompir, pirinač ili testeninu, odnosno neki ukusni ugljeni hidrat koji je čini zasitnijom. 

minestrone

Sastojci

  • 6 iseckanih listova slanine
  • 2-3 fino usitnjena čena belog luka
  • 1 iseckan crni luk
  • 3 seckane šargarepe
  • 3 iseckane stabljike celera
  • so, biber i vegeta po ukusu
  • 800 g sveže seckanog paradajza
  • 2 l pileće bistre supe
  • 3 lista bosiljka
  • 3 lista lovora
  • 1 šolja makarona
  • 1 tikvica isečena na polumesece
  • 1 ½ šolja oceđenog crvenog pasulja iz konzerve
  • 300 g svežeg baby spanaća

Priprema:

Skuvajte i ocedite makarone. Na umerenoj temperaturi kratko propržite slaninu. Dodajte slanini crni luk i nastavite dinstanje dok luk ne omekša. Dinstanom luku dodajte šargarepu, celer, paradajz i beli luk i uz stalno mešanje nastavite dinstanje oko 3 minuta. Dodajte supu, bosiljak, listove lovora, posolite, pobiberite i sve dobro promešajte. Na umerenoj temperaturi kuvajte čorbu dok šargarepa ne omekša, a potom dodajte tikvice, pasulj, očišćen i opran spanać. Nastavite sa kuvanjem 5 do 10 minuta. Ukoliko volite ređu čorbu, u toku kuvanja dolijte željenu količinu vode i čorbu proredite. Pre serviranja sipajte u čorbu kuvane makarone, sve dobro promešajte i poslužite.

Preporuka: Bitno je da se pri kuvanju namirnice dodaju počev od tvrđih ka mekšim kako bi svaka namirnica zadržala svoje karakteristike i nutritivna svojstva.

Prijatno!

Podelite