Prilog, Recepti, Recepti za Super Krčka

Riblja čorba – recept za zdravije obroke

Riblja čorba - recept za zdravije obroke

Riblja čorba recept je koji se sprema samo u posebnim prilikama, na slavama i eventualno jednom-dvaput mesečno kada vreme dozvoli posetu ribljoj pijaci. Međutim, kada bi se znale sve zdravstvene koristi ovog jela, mnogo češće bi se na našoj trpezi nalazila riblja čorba – recept bismo toliko dobro upamtili da nam ne bi bio potreban nikakav podsetnik.

Riblja čorba izuzetno je zdrava i korisna. Riba je bogata dobrim omega-3 masnim kiselinama koje u našem telu imaju funkciju u snižavanju nivoa holesterola, smanjivanju rizika od bolesti srca i srčanog udara, spuštanju krvnog pritiska, smanjivanju upala, a pozitivno utiču i na sposobnost pamćenja, kao i na zdrav izgled vaše kože i kose.

Osim ribe, riblja čorba sadrži i beli luk koji je prirodni antibiotik, ima antikancerogeno dejstvo i pozitivno utiče na gubitak kilograma, dok je paradajz bogat antioksidantima i vitaminima A i C koji čuvaju strukturu DNK lanca i likopenom koji čuva vid sa starenjem.

Riblja čorba - recept za zdravije obroke

Potrebne namirnice:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 veliki beli luk, iseckan
  • 1 zelena paprika, iseckana
  • 3 konzerve iseckanog paradajza (bez soli)
  • 1 šolja suvog crvenog vina
  • 4 čena belog luka, sitno iseckanog
  • 4 kašike svežeg začina (majčina dušica, ruzmarin ili bosiljak)
  • 2 lovorova lista
  • pola čaše crnih maslina (bez koštica), isečenih
  • 1 konzerva pasulja (oko 400-500 g), ispranog i oceđenog
  • pola kilograma tune isečene na komade od 6-7 cm
  • 2 kašičice semena morača, blago zgnječenog
  • pola šolje izrendanog parmezana
  • prstohvat soli i bibera, po ukusu

Riblja čorba u sosu od paradajza

U loncu propržite luk i papriku dok ne omekša. Dodajte paradajz, vino, beli luk, začine, lovorov list i masline. Krčkajte 20 minuta.

Dodajte pasulj, ribu, morač, so i biber. Krčkajte dok riba ne bude gotova, oko 10 minuta. Nakon toga izvadite lovorov list.

Poslužite u činijama posuto parmezanom.

Prijatno!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *