Recept dana, Recepti, Recepti za Super Krčka

Gulaš od svinjskog mesa – Domaćinski recept

Recept za gulaš od svinjskog mesa - Svinjski Gulaš

Gulaš je jelo omiljeno u raznim kuhinjama i u mnogim domovima. Nastao je kao pastirska hrana u mađarskoj kuhinji.

Sam naziv gulaš (gulyas) potiče od mađarske reči u značenju pastir, stočar i zato se u početku i odnosilo na jelo od goveđeg mesa. Kasnije, reč gulaš se proširila i na jela od svinjskog mesa, ovčetine, divljači, pa čak i na jela bez mesa kao što je gulaš od pečuraka. Gulaš se najčešće sprema od goveđeg mesa iseckanog na kockice sa dosta crnog luka i sa mlevenom slatkom paprikom.

Pored aleve paprike, za pripremu gulaša kao začini koriste se i lovorov list i crni biber. Gotov gulaš se služi sa kuvanom testeninom, pirinčem, barenim krompirom ili krompir pireom. Recept za gulaš podrazumeva dosta prženog luka koji se dinsta na svinjskoj masti. Kada se luk raspadne dodaje se meso iseckano na kockice i dinsta dok ne dobije smedju boju, a dno šerpe ne postane lepljivo što jelu i daje posebnu aromu, a gulaš i saft upravo čini neodoljivim.

Goveđa supa ili obična voda dodaje se polako i postepeno u manjim količinama i jelo se dugo i polagano kuva na vatri kako bi meso omekšalo. Dugim polaganim kuvanjem dobijamo gust gulaš, umak ili saft koji možemo obogatiti krompirom ili noklicama od testa. Na samom kraju, za još bolji ukus gulaša dodajemo sok od paradajza ili vino. Gulaš je jelo koje se sprema polako, sa puno ljubavi i kuva dugo, po nekoliko sati.

Bez obzira da li gulaš spremate na šporetu, u kotliću, rerni ili ekspres loncu, važno je da se meso kuva polagano i na tihoj vatri nekoliko sati kako bi meso omekšalo i tako mekano topilo se u ustima. Svi uživaju jedući gulaš, a dobar gulaš se ne može spremiti na brzinu. Dobar gulaš traži malo više vremena, ljubavi i pokoji trik.

Svinjski gulaš

Svinjski gulaš sa pire krompirom ili kuvanim makaronama je pravi pogodak za današnji ručak i obrok koji se ne odbija. Gulaš od svinjskog mesa je uvek dobrodošao dodatak domaćoj trpezi.

Recept za gulaš od svinjskog mesa - Svinjski Gulaš

Sastojci:

  • 800 g svinjskog mesa od buta
  • 4-5 glavica crnog luka
  • 1 kašika svinjske masti
  • 2 čena belog luka
  • so, biber i vegeta po ukusu
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 1-2 kašike brašna
  • 4 dl soka od paradajza
  • ljuta papričica i lovorov list po želji

Gulaš od svinjskog mesa: Priprema

Na tihoj vatri zagrejte svinjsku mast. Dodajte sitno seckani crni luk i dinstajte dok ne postane proziran. Dodajte meso od buta iseckano na kockice i nastavite dinstanje dok meso blago ne porumeni.

Pokušajte da meso iseckate na kockice približno jednake veličine čime ćete ubrzati proces dinstanja jer će se komadi mesa dinstati ravnomerno i biti gotovi u isto vreme. Nalijte meso i luk vodom tako da voda tek prekrije meso i pustite da se polagano krčka u poklopljenoj šerpi na tihoj vatri.  U toku kuvanja na svakih 10-15 minuta proverite da li je voda isparila i ako ima potrebe dolijte još vode uz povremeno mešanje.

Kada se meso skuva i omekša, a voda skoro ispari, dodajte začine, sitno seckani beli luk i promešajte. Pospite meso brašnom, promešajte, a potom dodajte i alevu papriku i sve dodatno dobro promešajte. Nalijte gulaš sokom od paradajza, vodu dolijte po potrebi, dodajte list lovora i pola ljute papričice po želji. Pustite gulaš da se polagano krčka na tihoj vatri uz povremeno mešanje.

Gulaš poslužite topao uz testeninu, kuvani krompir ili krompir pire i čašu crnog vina.

Prijatno!

Proizvodi za Vas

Svi proizvodi u ponudi

Povezani recepti

2 mišljenja o “Gulaš od svinjskog mesa – Domaćinski recept

  1. Dejana kaže:

    Odličan recept, dodala sam i mešavinu začina za gulaš i ispalo je preukusno. Hvala puno od jedne mlade devojke koja počinje da uči da kuva. ❤️

  2. Miodrag kaže:

    Sjajan recept, obavezno ljuta ili tucana paprika ????

Komentari su zatvoreni