Ćuftice su internacionalno jelo. Nalaze se u jelovnicima od Balkana do Indije, jedu ih u Austriji, Belgiji, Nemci, Finci, Danci, Mađari, Norvežani, Amerikanci i Italijani. Recepti se razlikuju, prave se od mesa ili ribe, dodaju se različiti začini, sir, a vegetarijanci ih prave od soje i povrća. Manje loptice se dodaju supama i čorbama. Spremaju se brzo i jednostavno, a imaju još jedan kvalitet. Dobre su i hladne, čak i sutradan. Ćuftice se mogu pržiti, grilovati, peći, bariti, kuvati u sosovima ili na pari i uvek će biti prosto neodoljive!

SASTOJCI
- 350 g mlevene junetine ili svinjetine
- 1 sitno seckan praziluk
- 1 jaje
- 2 ravne kašike mlevenog lana
- 1 kašičica belog luka u prahu
- so, biber i vegeta po ukusu
- maslinovo ili suncokretovo ulje
PRIPREMA:
Posoliti, pobiberiti mleveno meso po ukusu i dodati sve sastojke osim ulja. Smesu dobro umesiti rukom. Od smese praviti loptice i pržiti dok ne porumene u Air fryer-u prethodno zagrejanom na 200 stepeni. Ćuftice poslužiti uz pomfrit, pire krompir i salatu po želji.
Zanimljivosti: Prvi recept koji je pronadjen napisan je davno, još su Rimljani u svom kuvaru dali ćuftama počasno mesto. Pretpostavlja se da u Turskoj postoji oko 300 različitih vrsta ćevapa i ćufti koje se prave sa mešavinom mlevenog mesa i raznih začina i sastojaka. Gotovo svaka regija u Turskoj poseduje po jednu vrstu ćevapa ili ćufti koje se pripremaju na način koji je karakterističan za tu regiju.
Prijatno!