Pirinčane ćuftice

Pirinčane ćuftice su jelo gde se više nećete pitati šta da uradite sa kuvanim pirinčem, zato što je odgovor pred vama.

SASTOJCI
- 2 kašike maslinovog ili suncokretovog ulja
- 1 sitno seckani mladi crni luk
- 125 g iseckanih pečuraka
- 100 g opranog i oceđenog pirinča
- 250 ml bistre pileće supe
- 25 g rendanog kačkavalja
- 1 jaje
- so, biber i vegeta po ukusu
- 3 kriške izmrvljenog bajatog hleba ili prezli
- sitno seckani svež peršun
PRIPREMA:
U tiganju zagrejte 1 kašiku ulja i prodinstajte luk dok ne omekša. Dodajte pečurke i nastavite dinstanje dok voda iz pečuraka skoro ne ispari. Lagano kuvajte pirinač u pilećoj supi oko 20 minuta. Po potrebi dolivajte vodu. Pomešajte sir i peršun sa kuvanim pirinčem i po ukusu posolite i pobiberite.
Ostavite pirinač da se prohladi i da odstoji u frižideru najmanje 1 sat. Fino izmrvljen i usitnje bajati hleb pomešajte sa preostalom kašikom ulja i intezivno mešajte dok smesa ponovo ne postane rastresita. Umutite jaje. Smesu pirinča oblikujte u loptice jednake veličine. Pirinčane ćuftice umačite u jaje, pa u bajati hleb ili prezle. Zagrejte Air fryer na 200 stepeni. Stavite 10 loptica u unutrašnju posudu Air fryer-a. Podesite tajmer na 5 minuta i pecite pirinčane loptice dok ne porumene. Postupak ponovite sa preostalim ćufticama. Pirinčane ćuftice poslužite uz kečap ili sos po želji.
Prijatno!