Aparat za palačinke, Mikseri, Recept dana, Recepti

Američke palačinke za ukusnu radost najmilijih

Lako 4 osobe
Americke palacinke

Vreme potrebno: 35 min

Američke palačinke – Opšti recept

Za razliku od poznatih nam tankih, ove palacinke su deblje, mekane i manjeg prečnika. Opšte poznate kao pancakes, što bi se bukvalno moglo prevesti i kao – torta iz tiganja, Američke palačinke prepoznatljive oblikom i debljinom. U načinu pripreme razlika je što je smesa gušća, te se prave da budu manjeg prečnika i u njih ide prašak za pecivo.

SASTOJCI

  • 2 jajeta
  • 2 ½ čaše mekog brašna
  • 2 čaše mleka
  • 2 kašike šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • Malo ulja

* Napomena: mera je čaša od 2 dl (čaša od jogurta)

PRIPREMA:

Dobro umutite jaja. Uz stalno mućenje jajima polako dodajte mleko, brašno i prašak za pecivo, šećer i vanilin šećer. Uključite Multigril ili tiganj ukoliko nemate MultiGrill i ravnomerno ga namažite uljem. U zagrejan multigrill sipajte po malo smese tako da formirate nekoliko manjih palacinki prečnika oko 10 cm. Američka palačinka je spremna da se okrene kada na gornjoj strani počnu da se pojavljuju mehurići.

Gotove palačinke poslužite sa otopljenom čokoladom i kolutovima banane, domaćim pekmezom, medom i mlevenim orasima, čokoladnim kremom i mlevenim keksom, višnjama i šlagom.

Zanimljivost: Zašto su američke palačinke okrugle? Testo kao testo postoji ko zna otkad, najverovatnije iz antičkih vremena, s malim izmenama, ali oblik nastaje u slavu dolaska proleća, kad se na Masli (praznik koji Rusi i danas slave) sve pravilo okruglo, ne bi li imitiralo oblik sunca. I perece su imale kružni oblik, pa smo dobili đevrek. Kad su francuski kuvari u velikom broju počeli da kuvaju po kućama ruskog plemstva, preneli su i okrugli oblik – u Francusku. Kao što su preneli i predjelo (zakuska), koje se do tada služilo samo u Rusiji, u Evropu.

Prijatno!

Američke palačinke bez jaja

Američke palačinke bez jaja su popularan oblik ove poslastice i podjednako su ukusne kao i klasične. S obzirom na to da se pripremaju sa mlekom nisu ni posna ni veganska opcija već je obično u pitanju stvar ukusa ili dostupnost sastojaka.

Američke palačinke bez jaja​

SASTOJCI

  • 1 1⁄4 čaše mekog brašna
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 1 kašika šećera
  • 1⁄4 kašičice soli
  • 1 čaša nemasnog mleka
  • 2 kašike ulja
  • 2 kašike vode

PRIPREMA:

Izmešajte sve suve sastojke u posudi. U drugoj izmešajte mleko, ulje i vodu i sve zajedno sjedinite sa suvim sastojcima. Izmešajte dok se ne dobije homogena smesa.

Tiganj ili aparat za palačinke premažite tankim slojem ulja i zagrejte na srednje visokoj temperaturi. Za svaku palačinku sipajte oko 1/4 čaše testa na tiganj i pustite da se samo raširi.

Palačinke su spremne da se okrenu kada su pune mehurića, neki mehurići su već pukli a ivica deluje suvo.

Koristite široku spatulu da ih okrenete i to učinite samo jednom. Nastavite da pečete još minut-dva dok i druga strana ne postane rumena i suva.

Prijatno!

Posne američke palačinke

Posne američke palačinke prave se bez sastojaka životinjskog porekla tako da su istovremeno i vegetarijanska i veganska opcija. Kao zamena za mleko i jaja mogu se koristiti banane koje daju kremastiju odliku testu i mleko biljnog porekla zbog ukusa i teksture.

Posne američke palačinke​

SASTOJCI

  • 1 ¼ čaše mekog brašna
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašika praška za pecivo
  • ¼ kašičice soli
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 zrela mlevena banana
  • 1 kašika ulja
  • ¾ čaše sojinog mleka (ili bademovog i sl.)
  • 1 kašičica vanila ekstrakta

PRIPREMA:

Sipajte brašno u posudu i dodajte šećer, prašak za pecivo, so i cimet. Sve zajedno izmešajte.

Izgnječite bananu u drugoj posudi i dodajte ulje. Sve to dodajte suvim sastojcima, kao i sojino mleko i vanila ekstrakt. Izmešajte dok ne dobijete poprilično gustu homogenu mešavinu.

Tiganj ili aparat za palačinke premažite tankim slojem ulja i zagrejte na srednje visokoj temperaturi. Za svaku palačinku sipajte oko 1/4 čaše testa na tiganj i pustite da se samo raširi.

Palačinke su spremne da se okrenu kada su pune mehurića, neki mehurići su već pukli a ivica deluje suvo.

Koristite široku spatulu da ih okrenete i to učinite samo jednom. Nastavite da pečete još minut-dva dok i druga strana ne postane rumena i suva.

Prijatno!

Serviranje američkih palačinki

SAVETI ZA PRIPREMU

Zagrejte tiganj na srednjoj temperaturi, nikako na jakoj vatri jer su ovo deblje palačinke i mogu lako da zagore.

Stavljajte smesu po sredini tiganja i pecite na umerenoj temperaturi dok svi mehurići koji su se pojavili ne puknu, a tada okrenite palačinku i pecite još minut, dva.

Minijaturne palačinke ili, kako ih još popularno nazivaju, musli od palačinki, novi su trend na društvenim mrežama. Vaša deca će ih obožavati, a ne sumnjamo da ćete i vi uživati u njihovoj pripremi i dekoraciji.

SERVIRANJE

Američke palačinke serviraju se drugačije od klasičnih palačinki.

Na tanjir servirajte tako što stavite prvu palačinku, preliv, drugu palačinku, preliv uz dodatak umućene slatke pavlake. Nastavite tako do poslednje i sve fino zalijte sa malo javorovog ili agava sirupa i dan će vam biti savršen, zagarantovano.

Po želji ih možete poslužiti uz sveže voće, šlag, šećer u prahu i sl. Ograničeni ste samo svojom maštom!

Proizvodi koji Vam mogu pomoći

Svi proizvodi u ponudi

Povezani recepti