Aparat za palačinke, Kalupi za pečenje, Mikseri, Recept dana, Recepti

Američke palačinke: Provereni recepti i najbolji saveti (10 recepata)

Američke palačinke

Američke palačinke su deblje, mekanije i manjeg prečnika od onih na koje smo navikli. Opšte poznate kao “pancakes”, što bi se bukvalno moglo prevesti i kao – torta iz tiganja, američke palačinke prepoznatljive su oblikom i debljinom.

U načinu pripreme razlika je što je smesa gušća, te se prave da budu manjeg prečnika i u njih ide prašak za pecivo.

Saveti za pripremu

Zagrejte tiganj na srednjoj temperaturi, nikako na jakoj vatri jer su ovo deblje palačinke i mogu lako da zagore.

Stavljajte smesu po sredini tiganja i pecite na umerenoj temperaturi dok svi mehurići koji su se pojavili ne puknu, a tada okrenite palačinku i pecite još minut, dva.

Američke palačinke

Serviranje

Američke palačinke serviraju se drugačije od klasičnih palačinki.

Na tanjir servirajte tako što stavite prvu palačinku, preliv, drugu palačinku, preliv uz dodatak umućene slatke pavlake. Nastavite tako do poslednje i sve fino zalijte sa malo javorovog ili agava sirupa i dan će vam biti savršen, zagarantovano.

Po želji ih možete poslužiti uz sveže voće, šlag, šećer u prahu i sl. Ograničeni ste samo svojom maštom!

Provereni recepti za američke palačinke

U nastavku se mogu naći provereni recepti za američke palačinke koji su testirani i o čijem kvalitetu svedoče hiljade zadovoljnih (i sitih) korisnika. Ukusi se naravno razlikuju, kao i dodaci koji su željeni i dostupni ali za koji god recept za američke palačinke da se odlučite budite sigurni da će ispuniti Vaša očekivanja!

Lako 4 osobe
Americke palacinke

Vreme potrebno: 15-35 min.

Provereni recepti za američke palačinke

Zanimljivost: Zašto su američke palačinke okrugle?

Testo kao testo postoji ko zna otkad, najverovatnije iz antičkih vremena, s malim izmenama, ali oblik nastaje u slavu dolaska proleća, kad se na Maslenicu (praznik koji Rusi i danas slave) sve pravilo okruglo, ne bi li imitiralo oblik sunca. I perece su imale kružni oblik, pa smo dobili đevrek.

Kad su francuski kuvari u velikom broju počeli da kuvaju po kućama ruskog plemstva, preneli su i okrugli oblik – u Francusku. Kao što su preneli i predjelo (zakuska), koje se do tada služilo samo u Rusiji, u Evropu.

Prijatno!

Klasične američke palačinke

Klasične američke palačinke, kao u filmovima, ukusan doručak koji daje energiju za čitav dan i nezaobilazni deo tradicije i rituala jutarnjeg obeda u krugu porodice.

Poslužene tople sa puterom i prelivene javorovim sirupom, uz čašu mleka ili soka od narandže, čine osnovu piramide ishrane u SAD i obrok koji se nikada ne preskače!

Klasične američke palačinke

SASTOJCI

  • 1 ½ šolja mekog brašna
  • 3 kašičice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašika belog šećera
  • 1 ¼ šolja mleka (toplog)
  • 1 umućeno jaje (na sobnoj temperaturi)
  • 3 kašike putera (otopljenog)
  • 1 kašičica vanilinog ekstrakta

PRIPREMA:

Izmešajte suve sastojke. U odvojenoj posudi izmešajte tečne sastojke i umutite.

Dodajte tečne sastojke u suve i izmešajte dok ne dobijete homogenu smesu.

Sipajte kutlačom oko 1/4 šolje smese na nauljeni tiganj (ili aparat za palačinke) zagrejan na srednje jakoj vatri. Pecite dok palačinke na budu zlatnobraon boje sa obe strane.

Čuvajte toplim do posluženja.

Gotove palačinke poslužite tople, sa malo putera na vrhu koji se topi i prelivene javorovim sirupom. Kao alternativu za njega možete koristiti med ili neki drugi preliv.

Najbolje američke palačinke

Teško je reći šta su najbolje američke palačinke ali ako je suditi po ocenama korisnika, onda je ovaj recept bez premca. Možda je u pitanju ukus, možda lakoća pripreme, možda brzina pečenja a možda to što ide sa svakim prilogom, tek ovaj recept nikoga ne ostavlja ravnodušnim!

Američke palačinke

SASTOJCI

  • 2 jajeta
  • 2 ½ čaše mekog brašna
  • 2 čaše mleka
  • 2 kašike šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • Malo ulja

* Napomena: mera je čaša od 2 dl (čaša od jogurta)

PRIPREMA:

Dobro umutite jaja.  Uz stalno mućenje jajima polako dodajte mleko, brašno i prašak za pecivo, šećer i vanilin šećer.

Uključite Multigril ili tiganj ukoliko nemate MultiGrill i ravnomerno ga namažite uljem.

U zagrejan multigrill sipajte po malo smese tako da formirate nekoliko manjih palacinki prečnika oko 10 cm.

Američka palačinka je spremna da se okrene kada na gornjoj strani počnu da se pojavljuju mehurići.

Gotove palačinke poslužite sa otopljenom čokoladom i kolutovima banane, domaćim pekmezom, medom i mlevenim orasima, čokoladnim kremom i mlevenim keksom, višnjama i šlagom.

Najmekše pufnaste američke palačinke

Najmekše pufnaste američke palačinke su lagane, vazdušaste i mekane. Uživaćete u svakom zalogaju bez osećaja težine u stomaku ili nadutosti. Idealne su za posluženje sa laganim prelivom ili šlagom, ili bez preliva uz sveže voće ili sladoled.

Najmekše pufnaste američke palačinke

SASTOJCI

  • 1 ½ šolje (195g) brašna
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 1/2 kašičice fine morske ili obične soli (ili 1/4 ukoliko ste osetljivi)
  • 1 ¼ šolje (295ml) mleka
  • 1 veliko jaje
  • 4 kašike (55g) putera (istopljenog) za testo + dodatno za tiganj
  • 1 kašičica vanilinog ekstrakta

PRIPREMA:

Izmešajte brašno, šećer, prašak za pecivo i so u posudi srednje veličine.

Zagrejte mleko dok ne postane mlako (nikako vrelo). Zagrevanjem mleka dobićete homogeniju smesu.

Umutite odvojeno mleko, jaja, istopljeni puter i vanilin ekstrakt. (Da mleko nije toplo puter bi se zgrudvao).

Zagrejte veliki tiganj na umerenoj vatri. Tiganj je spreman kada prsnete malo vode koja igra u kapljicama po površini pre nego što ispari.

Napravite udubljenje u suvoj mešavini, sipajte tečnu mešavinu i viljuškom umešajte dok ne nestanu grudvice brašna. (U redu je da ostanu male grudvice – mnogo je važnije da ne umutite previše testo).

Blago premažite četkom tiganj istopljenim puterom. Sipajte četvrt šolje smese u tiganj. Lagano je raširite kutlačom na prečnik oko 10 cm.

Kada ivice izgledaju suvo i počnu da se pojavljuju mehurići po površini i da pucaju, okrenite je. To je oko 2 min. Ispecite i sa druge strane oko 1-2 min. dok palačinke ne postanu zlatno-rumene.

Poslužite odmah.

Prijatno!

Brze američke palačinke

Ako Vam je vreme pripreme važan faktor onda su brze američke palačinke pravi izbor za Vas. Sa njima je vreme pravljenja testa i pečenja svedeno na minimum kako bi se ekspresno našle na Vašem stolu!

Brze američke palačinke

SASTOJCI

  • 2 šolje mleka
  • ¾ šolje belog šećera
  • 2 jajeta
  • 1 kašičica ulja
  • 1 kašičica vanilinog šećera
  • 2 šolje brašna
  • 1 ½ kašika praška za pecivo

PRIPREMA:

Sipajte mleko, šećer, jaja, ulje i vanilin šećer u blender. Dodajte brašno i prašak za pecivo. Izblendirajte dok ne dobijete homogenu smesu.

Zagrejte nauljeni tiganj na srednje-jakoj vatri i sipajte oko četvrt šolje smese za svaku palačinku. Okrenite kad se pojave mehirići i krenu da pucaju.

Poslužite toplo.

Prijatno!

Najjednostavniji recept za američke palačinke

Da li su Vam dojadili recepti sa beskrajno mnogo sastojaka? Ovo je najjednostavniji recept za američke palačinke i ima ih samo četiri. Nema čak ni šećer tako da se mogu poslužiti slatke ili slane a ukus će zavisiti od preliva koji odaberete!

Najjednostavniji recept za američke palačinke

SASTOJCI

  • 2 krupnija jajeta
  • 2 šolje mleka
  • 2 1/4 šolje brašna
  • 1 kašika praška za pecivo

PRIPREMA:

Umutite jaja i mleko. Dodajte brašno i prašak za pecivo i izmešajte dok ne dobijete homogenu smesu.

Zagrejte nauljeni tiganj na srednje-jakoj vatri i sipajte oko trećinu šolje smese za svaku palačinku. Okrenite kad se pojave mehirići i krenu da pucaju.

Poslužite toplo.

Prijatno!

Američke palačinke sa čokoladom

Želite nešto slađe, ukusnije, slasnije… čokoladnije? Onda su američke palačinke sa čokoladom najbolji izbor!

Kao alternativu možete napraviti palačinke po nekom drugom receptu i koristiti čokoladni preliv ali samo ove pružaju pravu čokoladnu eksploziju sa svakim zalogajem.

Američke palačinke sa čokoladom

SASTOJCI

  • 1 1/4 šolje brašna
  • 1/2 šolje kakao praha
  • 1/4 šolje šećera
  • 3 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 1/4 šolje mleka
  • 1 veće jaje
  • 3 kašike putera (istopljenog)
  • 1 šolje čokolade u zrnu ili sitno izlomljene čokolade (+ dodatno za posluženje)
  • Čokoladni preliv i šlag ili sveže voće za posluženje

PRIPREMA:

U većoj posudi izmešajte brašno, kako, prašak za pecivo, šećer i so. Napravite udubljenje u centru i sipajte mleko, jaje i istopljeni puter. Izmešajte dok ne postane homogeno. Nežno dodajte komadice čokolade.

Zagrejte tiganj na srednje jakoj vatri i nauljite površinu po potrebi. Sipajte oko ¼ šolje testa za svaku palačinku.

Kada se formiraju mehurići po površini, pažljivo okrenite na drugu stranu dok ne postane zlatno-rumena. Ponovite sa ostatkom testa (oko 8 palačinki).

Poslužite toplo sa čokoladnim prelivom i šlagom ili svežim voćem.

Prijatno!

Američke palačinke sa borovnicama

Da li su Vam dojadili recepti sa beskrajno mnogo sastojaka? Ovo je najjednostavniji recept za američke palačinke i ima ih samo četiri. Nema čak ni šećer tako da se mogu poslužiti slatke ili slane a ukus će zavisiti od preliva koji odaberete!

Američke palačinke sa borovnicama

SASTOJCI

  • 1 1/2 šolja brašna
  • 3 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1 kašika šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 1/4 šolje mleka
  • 1 veliko jaje
  • 3 kašike istopljenog putera
  • 1 šolja svežih ili smrznutih borovnica
  • Puter i javorov sirup za posluženje

PRIPREMA:

U većoj posudi izmešajte brašno, prašak za pecivo, šećer i so. Napravite udubljenje u centru i sipajte mleko, jaje i istopljeni puter. Izmešajte dok ne postane homogeno. Nežno dodajte borovnice.

Zagrejte tiganj na srednje jakoj vatri i nauljite površinu po potrebi. Sipajte oko ¼ šolje testa za svaku palačinku.

Kada se formiraju mehurići po površini, pažljivo okrenite na drugu stranu dok ne postane zlatno-rumena. Ponovite sa ostatkom testa (oko 8 palačinki).

Poslužite toplo sa puterom i javorovim sirupom.

Prijatno!

Američke palačinke bez jaja

Američke palačinke bez jaja su popularan oblik ove poslastice i podjednako su ukusne kao i klasične. S obzirom na to da se pripremaju sa mlekom nisu ni posna ni veganska opcija već je obično u pitanju stvar ukusa ili dostupnost sastojaka.

Američke palačinke bez jaja​

SASTOJCI

  • 1 1⁄4 čaše mekog brašna
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 1 kašika šećera
  • 1⁄4 kašičice soli
  • 1 čaša nemasnog mleka
  • 2 kašike ulja
  • 2 kašike vode

PRIPREMA:

Izmešajte sve suve sastojke u posudi. U drugoj izmešajte mleko, ulje i vodu i sve zajedno sjedinite sa suvim sastojcima. Izmešajte dok se ne dobije homogena smesa.

Tiganj ili aparat za palačinke premažite tankim slojem ulja i zagrejte na srednje visokoj temperaturi. Za svaku palačinku sipajte oko 1/4 čaše testa na tiganj i pustite da se samo raširi.

Palačinke su spremne da se okrenu kada su pune mehurića, neki mehurići su već pukli a ivica deluje suvo.

Koristite široku spatulu da ih okrenete i to učinite samo jednom. Nastavite da pečete još minut-dva dok i druga strana ne postane rumena i suva.

Prijatno!

Posne američke palačinke

Posne američke palačinke prave se bez sastojaka životinjskog porekla tako da su istovremeno i vegetarijanska i veganska opcija. Kao zamena za mleko i jaja mogu se koristiti banane koje daju kremastiju odliku testu i mleko biljnog porekla zbog ukusa i teksture.

Posne američke palačinke​

SASTOJCI

  • 1 ¼ čaše mekog brašna
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašika praška za pecivo
  • ¼ kašičice soli
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 zrela mlevena banana
  • 1 kašika ulja
  • ¾ čaše sojinog mleka (ili bademovog i sl.)
  • 1 kašičica vanila ekstrakta

PRIPREMA:

Sipajte brašno u posudu i dodajte šećer, prašak za pecivo, so i cimet. Sve zajedno izmešajte.

Izgnječite bananu u drugoj posudi i dodajte ulje. Sve to dodajte suvim sastojcima, kao i sojino mleko i vanila ekstrakt. Izmešajte dok ne dobijete poprilično gustu homogenu mešavinu.

Tiganj ili aparat za palačinke premažite tankim slojem ulja i zagrejte na srednje visokoj temperaturi. Za svaku palačinku sipajte oko 1/4 čaše testa na tiganj i pustite da se samo raširi.

Palačinke su spremne da se okrenu kada su pune mehurića, neki mehurići su već pukli a ivica deluje suvo.

Koristite široku spatulu da ih okrenete i to učinite samo jednom. Nastavite da pečete još minut-dva dok i druga strana ne postane rumena i suva.

Prijatno!

BONUS

Fil za američke palačinke sa borovnicama

Želite da od ovog dezerta napravite nešto više – poslasticu i delikates? Onda Vam je potreban specijalan fil za američke palačinke koji se ne može prosto naći u prodavnici. Ovaj preliv sa borovnicama je za posebne prilike, i nešto što će Vaše palačinke izdvajati od drugih.

Fil za američke palačinke sa borovnicama

SASTOJCI

  • 1 1/2 šolja svežih ili smrznutih borovnica
  • 1/4 šolje vode
  • 1/4 šolje šećera
  • 1/2 kašike kukuruznog skroba istopljenog u 1 kašiki vode
  • 1/4 kašičice soli

PRIPREMA:

Stavite pola borovnica u manju posudu sa vodom i šećerom. Zagrejte na umerenoj vatri dok ne počne da ključa.

Dodajte rastvoreni kukuruzni skrob. Kada smesa proključa, smanjite na nisku vatru i krčkajte 2-3 minuta.

Isključite vatru ali ostavite posudu na ringli. Dodajte preostale borovnice i nežno izmešajte.

Poslužite kada su se dodate borovnice zagrejale, bilo da koristite sveže ili smrznute.

Prijatno!

Proizvodi za Vas

Svi proizvodi u ponudi

Povezani recepti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *