Najbolja brza čokoladna torta čoko Recept

Najlepši i najbrži recept za čokoladnu tortu
Definitivno najbolja i najlepša čokoladna torta koju ćete ikada napraviti, i pojesti. Jednostavno se pravi i nema osobe na svetu kojoj se ova torta neće svideti. Kada bi se birala najbolja čokoladna torta na svetu, ovaj recept bi definitivno ušao u top tri, a sigurno bi i osvojio prvo mesto. Ovu tortu će da obožaju podjednako i deca i odrasli tako da sigurno sa njom neka greške. Može se ukrasiti na bezbroj načina i praviti za svaki dan ili neku baš posebnu svečanost, rođendane, krštenja pa čak venčanja, jer će ova torta definitivno ostaviti najslađi ikada slatki prvi zalogaj. Sigurni smo da će posle ove torte vaša deca na pitanje koju tortu mama da pravi biti sigurno ova-najbolja čokoladna torta.

SASTOJCI ZA RECEPT ČOKO TORTA:
- Kora:
- 8 jaja
- 5-6 kašika šecera
- 8 kasika brašna
- 8 kašike ulja
- 2 kašike kakaa
- 1 prašak za pecivo
- Fil:
- 1/2 litre slatke pavlake
- 200 g crne čokolade
- 200 g mlečne čokolade
- Preliv za kore:
- 2 kašike kakaa
- 2 dcl mleka
- 1 ekstrat ruma
PRIPREMA TORTE OD ČOKOLADE:
Prvo se savetuje priprema fila, zato što mu treba vremena da se ohladi.
1. korak
Fil za kore: U 1/2 litre slatke pavlake dodati 200gr crne i 200gr mlečne čokolade. Čokoladu izlomiti na kockice. Sve zajedno staviti na slabu vatru da se polako čokolada topi, nikako da vrija. Mešati povremeno da se čokolada i pavlaka sjedine. Kada se čokolada u potpunosti otopi skinuti sa vatre i staviti da se ohladi.
2. korak
Kora: Odvojiti belanca od zumanaca i mutiti belanca dok se ne dobije penasta struktura, potom dodavati šećer. Kada se stegne masa dodati preostala žumanca, potom dodati brašno,ulje i kakao,i na kraju prašak za pecivo. Zagrejati rernu pre pečenja, peći na 180°C oko 35 minuta. Nakon isteka vremene proveriti čačkalicom da li je kora dovoljno pečena, ako nije produžiti pečenja na još nekoliko minuta. Kada se kora ispeče ostaviti da se prohladi i preseći je horizontalno na dva jednaka dela.
3. korak
Preliv: Kada se kora skroz ohladi, napraviti smesu od 2dcl mleka pomešanog sa 2 kašike kakaa i ekstratom ruma. Natopiti kore sa tom smešom.
Skroz ohlađenu smešu od čokolada i slatke pavlake umititi mikserom dok ne dobijete čvrstu masu. Početi sa filovanjem kora. Više od pola smese staviti na jednu kora i drugu polovinu kore prebaciti nafilovan deo.Ostatak ostaviti da se nafiluje spolja. Po želji možete preko fila da stavite i šlag.
Prijatno!
KAKO JE NASTALA ČOKOLADNA TORTA?
Kako je čokoladna torta postala miljenica velikog dela svetske populacija je pitanje koje ste sebi verovatno postavili par puta. Čokolada ima interesantnu istoriju. Ime potiče od Astečkog naziva Ksocolatl, koji su je pili hladnu i pravili od, na suncu sušenog, prženog i isitnjenog kakao zrna kome su dodavali začine, vanilu i vodu.
Vraćajući se sa putovanja u Novi svet Kolumbova posada je 1502. donela u Evropu prve količine kakao zrna. Španci su ga kombinovali sa vanilom i drugim začinima, šećerom i mlekom i dobili preteču čokolade. Iz Španije kakao je prenet u Francusku i stiže u Englesku 1650. Nekoliko godina kasnije dodaje se šećer. U prvo vreme korišćena je samo kao napitak koji postaje popularan po gradovima Evrope gde su ga rado konzumirali mladi u kućama. U čvrstom obliku, nalik na marcipan, inovirana je u 18. veku u Francuskoj.
Zbog poznatog stimulativnog efekta davana je noćnim stražarima da ne bi zaspali na straži. Priča o naj čokoladnoj torti počinje u 17 veku, kada je kakao prah iz Amerike dodat tradicionalnim receptima za kolače. Najstariji recept za prvu čokoladnu tortu potiče još iz 1847. godine.
Sami počeci čokoladnog užitka nisu bili slavni, jer su se u 19 veka svi crni kolači i torte zvali “djavolje poslastice”, a sve to zbog tamne boje i takoreći jakog i “grešnog“ ukusa a i po tome što su bile totalna suprotnost tadašnjim popularnim “anđeoskim tortama” koje su bile sa glazurom od pavlake ili šlaga.
Tek 20-ti vek prepoznaje pravu lepotu čokoladne torte kada ona dobija svoje zaslužujuće mesto u svetu najboljih deserata, a koliko je ova torta popularna govori i sama činjenica da su čokoladne torte i dan danas najpopularnije prilikom većine svačanosti kada je potrebno nečim slatkim počastiti goste.
Glazura za čokoladnu tortu
Preporučeni proizvodi:
Stoni mikser sa posudom – MAGIC CHEF
Ručni mikser – MX-400
Slični recepti iz kategorije:
Pesak torta – Recept za brz i ukusan dezert
-
Objavljeno od strane
Fagor Admin
- 0 komentari
Smuti od borovnice
-
Objavljeno od strane
Fagor Admin
- 0 komentari
Domaća zdrava čokolada
-
Objavljeno od strane
Fagor Admin
Smuti od ananasa i maline
-
Objavljeno od strane
Fagor Admin
Čokoladni šejk od banane i kupine
-
Objavljeno od strane
Fagor Admin
- 0 komentari
Posni jafa kolač
-
Objavljeno od strane
Fagor Admin
- 0 komentari
Najbolje krofne
-
Objavljeno od strane
Fagor Admin
- 0 komentari
Čokoladna sladoled torta
-
Objavljeno od strane
Fagor Admin
- 0 komentari
Bečka štrudla sa jabukama
-
Objavljeno od strane
Fagor Admin
- 0 komentari
A za šta služi 1/2 litar slatke pavlake ako se za fil koristi 2dcl?
Poštovana Jelena,
Greškom je upisano 2dl u opisu pripreme fila, tu bi trebalo da stoji pola litre slatke pavlake, sto ćemo sad ispraviti.
Zdravo, interesuje me koja velicina pleha je predvidjena za ove mere?
Pozdrav
Poštovana Milice,
U ovom receptu smo koristili pleh/posudu veličine 34 cm/5 cm iz našeg asortimana koju možete pogledati na sledećem linku kao referencu: https://fagor.rs/cena/plitka-granitna-tepsija/.
Napomena: U ovom plehu možete peći sastojke kao dve odvojene kore.
Srdačan pozdrav,
Coral Srbija.
Za koliko osoba je ova mera?
@Vanja ja sam ovu tortu pravila vise puta uvek ima za nas sestoro vise puta da jedemo.