Pita sa jabukama ili lenja pita sa jabukama
Ako ste se ikada zapitali zašto lenja pita nosi baš takav naziv, evo odgovara: – Legenda kaže da je tako dobila naziv jer su je pravile samo lenje domaćice! Ali neki smatraju da je naziv nastao zbog razvlačenja minimalnog broja kora, tačnije samo dve kore. Kakva god bila istina, mi ćemo priznati da lenja pita sa jabukama ili pita sa jabukama nije nimalo naivan poduhvat. Upravo, pravi izazov se nalazi baš u pravljenju i razvlačenju kora.
Lenja pita je prava jesenja i zimska poslastica. Nekako kao da se to podrazumeva, nju domaćice spremaju baš kada nam hladni dani zakucaju na vrata. Miris jabuka u kombinaciji sa hrskavim testom i cimetom ide savršeno uz toplu dnevnu sobu, omiljeni čaj i praznični ugođaj. Lenja pita ili pita sa jabukama iako je starinski kolač sigurno će Vas osvojiti svojom jednostavnošću, ali u isto vreme prefinjenim ukusom koji u kombinaciji sa sladoledom ili nekim drugim dodatkom postaje jedan pravi tradicionalni svetski recept.
Sastojci
- 200gr masti
- 4 jajeta
- 1 šoljica ulja (mera šoljica za kafu 2dcl)
- 1 šoljica mleka ulja (mera šoljica za kafu 2dcl)
- 1 prašak za pecivo
- 150gr šećera
- 300gr brašna i 100gr griza
Sastojci za fil:
- 500gr narendanih jabuka
- 1 cimet
Priprema – pita sa jabukama:
Prvi korak: Umititi jaja i šećer mikseroma, potom dodati mast, mleko i ulje. Najbolje da kada umutite jaja i šećer ostale sastoje mesite rukama kako bi dobili glatku masu i ravnomerno sjedinili sastojke. Na kraju dodati brašno i griz.
Drugi korak: Kada ste dobili ujednačenu masu koja će biti gušća, uzeti pola od nje i razviti oklagijom u pravougaoni oblik sličan plehu u kojem želite da pečete koru. Preko nje stavite narendane jabuke pomešane sa cimetom koje ste predhodno ocedili od soka. Potom razvući i drugu koru( gledati da bude slične dimenzije kao predhodna) i staviti preko jabuka. Pitu je potrebno peći na 180 stepeni dok blago ne porumeni.
Pita je najukusnija kada se jede mlaka, blago topla.Po želji uz pitu možete servirati sladoled.
Prijatno!