Dezert i osveženje, Kalupi za pečenje, Recepti

Bakini kolači: Omiljeni recept naših mami i baki

bakini kolači

Bakin kolač ili galete su omiljena poslastica svih nas. Spremale su ih sa puno ljubavi naše mame i bake po receptu koji se prenosio sa generacije na generaciju, ali isto tako i ljubomorno čuvao.

Bakini kolači su hladni hrskavi, topli mekani, sa neodoljivim slatkastim mirisom. Kao takvi, ukusni, mekani i mirisni, bakini kolači su savršeni za decu. Neodoljiva vazdušasta poslastica hrskave korice i nezaboravnog mirisa.

Bakin kolač može biti sladak i slan. 

SLADAK BAKIN KOLAČ

Sladak bakin kolač prelijte čokoladom, premažite kremom, džemom, obogatite ukus voćem i sladoledom po ukusu, pospite keksom, prah šećerom, orasima, bademima, kokosom, ukrasite šlagom ili jednostavno uz šolju kafe ili mleka uživajte u njihovom originalnom ukusu i mirisu. 

SLANI BAKIN KOLAČ

Na slani bakin kolač namažite pavlaku, rusku ili urnebes salatu. Dodajte šunku ili kulen, kačkavalj, zelenu salatu, paradajz ili rukolu, na vrh stavite drugi slani bakin kolač i uz čašu jogurta Vaš savršen doručak je spreman.

Zamenite obrok hranljivim sendvičem od bakinih kolača! Između dva bakina kolača stavite prženu slaninicu i jaja ili pohovani pileći file i uz Vašu omiljenu salatu uživajte u ukusnom obroku.

Kombinacije za sladak i slan bakin kolač su mnogobrojne i zavise samo od Vaše mašte, potreba i želja. 

BAKINI KOLAČI ILI VAFLI?

Postoji zabluda da su vafli i bakini kolači ista stvar. U engleskom govornom području i jedni i drugi se zovu istim imenom ali na našim prostorima to nije slučaj. Bakini kolači ili galete su specifični vafli srcastog oblika i tanji su od klasičnih vafla. 

bakini kolači

Osnovni recept za bakin kolač

SASTOJCI:

  • 3 jajeta
  • 9 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • manja šoljica ulja
  • 1/4 l mleka (250 ml)
  • 1/2 kg brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • narendana kora limuna 

PRIPREMA:

Penasto umutiti 3 belanca.

Uz stalno mućenje dodati i šećer, vanilin šećer, žumanca, ulje, mleko, limunovu koru i na kraju prašak za pecivo pomešan sa brašnom. Mutiti dok se ne dobije glatka masa.

Peći bakin kolač u aparatu za galete. Filovati ih po sopstvenom ukusu. Preliti ih čokoladom, namazati kremom ili džemom, ukrasiti šlagom ili sladoledom.

Mekani bakin kolač

SASTOJCI:

  • 3 jajeta
  • 250 g kisele vode
  • 3-4 kašike ulja
  • 300 g šećera
  • 600 g brašna
  • prašak za pecivo
  • narendana kora limuna

PRIPREMA:

Umutiti jaja sa šećerom, pa postepeno dodavati ostale sastojke, kiselu vodu, ulje, koru limuna i brašno sa praškom za pecivo.

Testo ostaviti 30 minuta u frižider.

Kada se aparat za galete dovoljno ugreje, malo ga nauljiti, sipati testo i peći.

Filovati po želji. 

Bakin kolač sa margarinom, jabukama i cimetom

SASTOJCI:

  • 2 rendane jabuke
  • 2 jajeta
  • 4 kašike šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g margarina
  • 100 ml mleka
  • 1/2 praška za pecivo
  • 300 g brašna
  • 100 g mlevenih oraha
  • narendana kora limuna
  • 1-2 kašičice cimeta

PRIPREMA:

Penasto razmutiti margarin. Dodati jaja, šećer i vanilin šećer uz konstantno mućenje.

Dodati cimet, limunovu koru, rendane jabuke, orahe, mleko i postepeno uz stalno mešanje dodavati brašno sa praškom za pecivo.

Sve dobro umutiti dok se masa ne ujednači.

Peći bakin kolač u aparatu za galete.

Gotovi bakini kolači najukusniji su posuti mlevenim orasima i prah šećerom.

Po želji ukrasiti šlagom. 

Bakin kolač sa čokoladom

SASTOJCI:

  • 1/2 l mleka
  • 300 g brašna
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 3 jaja
  • 2 kašike šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g putera ili margarina
  • 2 kašičice kakaa u prahu
  • 3 kockice čokolade za kuvanje
  • narendana kora limuna
  • cimet po želji

Za preliv:

  • 100 g čokolade
  • 2 dl slatke pavlake
  • kašika šećera 

PRIPREMA:

Penasto umutiti jaja i dodati šećer i vanilin šećer pa nastaviti mućenje. U smesu dodati rastopljenu čokoladu, kakao, cimet po želji i koru limuna i umutiti. U smesu sipati mleko i lagano uz stalno mešanje dodavati brašno sa praškom za pecivo.

Dobro umutiti smesu kako bi se izbegle grudvice od brašna. Na kraju dodati rastopljeni puter ili margarin i umutiti.

Peći vafle. Gotove vafle preliti čokoladnim prelivom.

Priprema čokoladnog preliva:

Ugrejati na šporetu slatku pavlaku sa šećerom. U zagrejanu slatku pavlaku dodati kockice čokolade i mešati dok se ne dobije ujednačena, glatka masa.

Skloniti sa šporeta i sačekati da se preliv ohladi. Preliti vafle. 

Bakin kolač sa heljdinim i ovsenim brašnom

SASTOJCI:

  • 150 g heljdinog brašna
  • 150 g mlevenih ovsenih pahuljica
  • 1 kašika mlevenog lanenog semena
  • 250 ml mleka
  • 2 jaja
  • sok od pola limuna
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 2 kašike meda
  • 1 kašičica cimeta 

PRIPREMA:

U dubljoj činiji pomešajte heljdino brašno, ovsene pahuljice i laneno seme. Potom dodajte prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i cimet.

U drugoj posudi umutite jaja, pa dodajte mleko, med i limunov sok.

Sjedinite ovu smesu sa prethodno pripremljenom smesom uz stalno lagano mešanje.

Peći u prethodno zagrejannom aparatu za galete. Gotove poslužite uz sveže voće po izboru, premazane medom, džemom ili kremom. 

Slatki bakin kolač sa makom

SASTOJCI:

  • 150 g mlevenog maka
  • 200 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 100 g šećera
  • 150 g putera
  • 3 jaja
  • narendana kora limuna
  • malo mleka po potrebi 

PRIPREMA:

Umutiti penasto puter, jaja i šećer.

Polako, uz stalno mešanje, dodavati brašno sa praškom za pecivo, mak i na samom kraju dodati koru limuna. Ukoliko je masa pregusta u smesu dodati 1-2 kašičice mleka.

Peći u zagrejanom aparatu za galete. Filovati bakine kolače rastopljenom čokoladom i ukrasiti svežim voćem i sladoledom. 

Bakin kolač sa celim zrnom

SASTOJCI:

  • 500 g integralnog brašna
  • 300 g belog brašna
  • 50 g sirovih semenki suncokreta
  • 50 g susama
  • 50 g lanenog semena
  • 50 g bundevinih semenki
  • 1 prašak za pecivo
  • 250 g ulja
  • 250 g piva

PRIPREMA:

U dubljem sudu pomešati integralno i belo brašno, dodati prašak za pecivo, semenke suncokreta, bundeve, lana i susam. Postepeno uz lagano mešanje dodavati ulje i pivo.

Kada se dobije ujednačena smesa peći u zagrejanom aparatu za galete.

Poslužiti uz čašu jogurta ili mleka. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *