SASTOJCI:
- 1 1/4 šolje mleka
- 6 kašika istopljenog margarina (3/4 stika)
- 2 srednja jajeta
- 1/4 kašičice soli
- 3 kašičice praška za pecivo
- 1 3/4 šolje brašna
Za preliv: Med
Galete ili bakini kolači kako se nekada zovu, su jedna od najslasnijih i najpraktičnijih poslastica koja postoji. Gotove su za samo nekoliko minuta, možete ih prilagođavati sopstvenom ukusu, dadavati i oduzimati sastojke po želji, i konačno ukrasiti na bukvalno bezbroj načina.
Galete možete praviti slatke ili slane, poslužiti za doručak ili užinu, kao pun obrok ili desert. Možete ih namazati kremom ili pekmezom, politi medom ili slatkim sirupom, ukrasiti šlagom ili svežim voćem. Mogu Vam biti zamena za hleb, osnova za sendviče ili kalup za pečenje umesto rerne.
Galete se pripremaju tako što se smesa koju po receptu sami napravite izlije u dobro zagrejani, blago zauljeni kalup aparata za galete. Nakon nekoliko minuta galete su gotove i ostaje samo da ih poslužite na način koji želite.
Recepti pred Vama predstavljaju samo sugestiju, osećajte se slobodno da ih prilagodite Vašem ukusu i potrebama.‚
Izmešajte sve suve sastojke osim šećera. U drugoj posudi umutite tečne sastojke. Spojite sadržaj iz dve posude uz neprestano mućenje dok ne dobijete homogenu smesu. Ukoliko želite slatke možete dodati i šećer pri kraju mućenja. Sipajte na usijane ploče aparata, poklopite i pecite 1-2 minuta.
NAPOMENA
Ovaj osnovni recept možete koristiti bez ičega, a po želji možete ga začiniti i slanim ili slatkim namazima. Idealan je sa krem sirom ili puterom od kikirikija ako želite ukusnu užinu ili pekmezom i kremom kao desert.
Za prilog: Šećer u prahu
Izmešajte brašno, prašak za pecivo i so. Istopite buter. Razdvojte belanca od žumanaca. Utucite žumanca i umutite ih sa mlekom, uljem i istopljenim buterom.
U odvojenoj posudi umutite belanca dok se ne napravi šlag. Dodajte šećer i nastavite da mutite.
Dodajte tečne sastojke suvim i umešajte. Nemojte mutiti mikserom! Nakon toga nežno dodajte utučena belanca u smesu opet pazeći da ne izmešate previše.
Smesu sipajte na zagrejane ploče aparata i pecite 1-2 minuta.
Za preliv: Toping od čokolade
Izmešajte brašno, šećer, prašak za pecivo i so u velikoj posudi. Umutite mleko, buter, margarin i jaja u drugoj posudi. Sipajte mešavinu sa mlekom u mešavinu sa brašnom i blago izmešajte.
Sipajte smesu na unapred ugrejane ploče aparata i pecite 1-2 minuta.
Za preliv: Med
U veliku posudu sipajte mleko, istopljeni margarin i jaja. Dobro umutite pre nego što dodate so, prašak za pecivo i brašno. Nastavite da mutite dok ne postane glatko.
Sipajte u aparat, poklopite i pecite 1-2 minuta.
Za preliv: Voćni jogurt
U posudi izmešajte brašno, prašak za pecivo i so. Umutite jogurt, buter, jaja i med dok ne postane glatko i bez grudvica.
Pecite na prethodno ugrejanim pločama aparata 1-2 minuta ili dok ne postanu zlatno-smeđe boje.
Za prilog: Šlag
Pomešajte sve suve sastojke u jednoj posudi. U drugoj posudi umutite tečne sastojke. Spojite sastojke i nastavite sa mućenjem dok se ne dobije glatka i homogena masa.
Sipajte na zagrejane ploče aparata i pecite 1-2 minuta.
Za namaz: Krem sir
Umešajte suve sastojke. Umutite tečne sastojke. Spojite dve smese uz stalno mešanje. Kada dobijete homogenu smesu umešajte seckani luk i kobasice.
Pecite u prethodno zagrejanom aparatu 1-2 minuta. Služite namazano krem sirom.
Za prilog: Sveže voće
U posudi umutite jaja, mleko, ulje i šećer. U drugoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Dodajte tečne sastojke suvim i dobro umutite.
Pospite na prethodno zagrejane ploče aparata i pecite 1-2 minuta.
Ne propustite popuste za april! Akcija se završava za:
Poslednja prilika da iskoristite popuste za april! Još samo:
Ne propustite popuste za april!
Poslednja prilika za popuste! Još samo:
Nemate nalog?
Napravite nalog