Kuvani kiseli kupus sa suvim mesom: Dva načina za lakše kuvanje
Kuvani kiseli kupus sa suvim mesom
Kuvani kiseli kupus sa suvim mesom je fenomenalno tradicionalno jelo koje ne zahteva veliku količinu namirnica ili umeće u kuhinji, a opet pruža pun, bogat ukus i hranljivost bez previše kalorija.
Jedini problem sa svim varivima, a to važi i za kuvani kiseli kupus je – vreme. Teško je prihvatiti to ali između vremena posvećenog pripremi zdravih, ukusnih obroka, kao što je kuvani kiseli kupus sa suvim mesom, i pogodnosti naručivanja brze hrane, mnogi se odlučuju za drugu opciju.
Istina je da to ne mora biti tako.
Postoje dva načina da se ovo prevaziđe – skraćivanjem vremena kuvanja korišćenjem ekspres posuđa i uprošćavanjem procesa kuvanja korišćenjem aparata za sporo kuvanje. Svaki od njih ima svoje prednosti a za koji ćete se vi odlučiti zavisi samo od vaših želja i potreba.
Pred Vama su tri načina za kuvanje kiselog kupusa – tradicionalan, u ekspres loncu i u aparatu za sporo kuvanje. Namirnice su iste za sva tri jela a jedina razlika je u vremenu kuvanja.
Kuvani kiseli kupus u aparatu za sporo kuvanje
Kuvani kiseli kupus sa suvim mesom pripremljen u aparatu za sporo kuvanje oslobađa vas potrebe da vodite računa o vremenu kuvanja, pravovremenom dodavanju namirnica i održavanju određenje temperature za posluženje. Takođe, aparat za sporo kuvanje ne zauzima ringle šporeta i omogućava kuvanje tokom noći ili boravka van doma.
Dno keramičke posude namazati mašću. Staviti krupno isečenu glavicu kiselog kupusa. Dodati suva rebra, kolenicu ili neko drugo dimljeno svinjsko meso i dve čaše vode.
Na poziciji HIGH ostaviti da se krčka 6 sati (10 sati na LOW). Nakon toga posuti krupno tucanom alevom paprikom. Paprika može biti ljuta a i ne mora. Ostaviti tako da se kuva još oko 1 sat.
Ukoliko kupus nije dovoljno slan dodati malo vegete ali to može i pred kraj kuvanja (kuvani kiseli kupus sa suvim mesom obično je već dovoljno usoljen iz samog kiselog kupusa i suvog mesa).
Recept za kuvani kiseli kupus u ekspres loncu
Kuvani kiseli kupus sa suvim mesom pripremljen u ekspres loncu višestruko vam skraćuje vreme kuvanja, što znači da ono postaje sporedna aktivnost dok se bavite nečim drugim i možete ga poslužiti za ručak istog dana.
Dno ekspres lonca namažite mašću. Poređajte polovinu krupno isečenog kiselog kupusa, preko njega meso, odozgo drugu polovinu kupusa i pospite alevom paprikom. Dodajte 1,5-2 čaše vode, poklopite i kuvajte oko sat vremena.
Ekspres lonci obično imaju specifično uputstvo za kuvanje koje uključuje zagrevanje na višoj temperaturi dok se ne izgradi pritisak a potom kuvanje na umerenoj vatri. Pratite uputstvo za svoj ekspres lonac, a vreme kuvanja računajte od trenutka kada počne kuvanje na visokom pritisku.
Kao i u prethodnom slučaju, na kraju kuvanja možete dodatno začiniti vegetom ili solju, mada je kuvani kiseli kupus sa suvim mesom obično dovoljno usoljen iz svojih sastojaka.
Tradicionalni kuvani kiseli kupus
I bez ekspres lonca i aparata za sporo kuvanje možete uživati u ovom fantastičnom jelu skuvanom u običnoj šerpi od rostfraja. Princip kuvanja je isti kao i u ekspres loncu, sa tim da je vreme kuvanja duže.
Unutrašnjost šerpe namažite mašću. Poređajte polovinu krupno isečenog kiselog kupusa, preko njega meso, odozgo drugu polovinu kupusa i pospite alevom paprikom. Dodajte vode da ogrezne, poklopite i kuvajte na umerenoj vatri 3-4 sata.
Pri kraju možete dosoliti ili dodati vegetu po ukusu, mada je kuvani kiseli kupus obično sam po sebi dovoljno slan.
Po potrebi možete dolivati vodu tokom kuvanja ali imajte u vidu da na kraju tečnosti treba da bude jako malo. Ukoliko osetite da ste preterali, možete ukloniti poklopac i završiti kuvanje bez njega kako bi višak ispario.