Ekspres posuđe, Glavno jelo, Recepti, Recepti za Super Krčka

Kuvani kiseli kupus sa suvim mesom: Dva načina za lakše kuvanje

Kuvani kiseli kupus sa suvim mesom

Kuvani kiseli kupus sa suvim mesom

Kuvani kiseli kupus sa suvim mesom je fenomenalno tradicionalno jelo koje ne zahteva veliku količinu namirnica ili umeće u kuhinji, a opet pruža pun, bogat ukus i hranljivost bez previše kalorija.

Jedini problem sa svim varivima, a to važi i za kuvani kiseli kupus je – vreme. Teško je prihvatiti to ali između vremena posvećenog pripremi zdravih, ukusnih obroka, kao što je kuvani kiseli kupus sa suvim mesom, i pogodnosti naručivanja brze hrane, mnogi se odlučuju za drugu opciju.

Istina je da to ne mora biti tako.

Postoje dva načina da se ovo prevaziđe – skraćivanjem vremena kuvanja korišćenjem ekspres posuđa i uprošćavanjem procesa kuvanja korišćenjem aparata za sporo kuvanje. Svaki od njih ima svoje prednosti a za koji ćete se vi odlučiti zavisi samo od vaših želja i potreba.

Pred Vama su tri načina za kuvanje kiselog kupusa – tradicionalanu ekspres loncu i u aparatu za sporo kuvanje. Namirnice su iste za sva tri jela a jedina razlika je u vremenu kuvanja.

Kuvani kiseli kupus sa suvim mesom

KUVANI KISELI KUPUS U APARATU ZA SPORO KUVANJE

Kuvani kiseli kupus sa suvim mesom pripremljen u aparatu za sporo kuvanje oslobađa vas potrebe da vodite računa o vremenu kuvanja, pravovremenom dodavanju namirnica i održavanju određenje temperature za posluženje. Takođe, aparat za sporo kuvanje ne zauzima ringle šporeta i omogućava kuvanje tokom noći ili boravka van doma.

Dno keramičke posude namazati mašću. Staviti krupno isečenu glavicu kiselog kupusa. Dodati suva rebra, kolenicu ili neko drugo dimljeno svinjsko meso i dve čaše vode.

Na poziciji HIGH ostaviti da se krčka 6 sati (10 sati na LOW). Nakon toga posuti krupno tucanom alevom paprikom. Paprika može biti ljuta a i ne mora. Ostaviti tako da se kuva još oko 1 sat.

Ukoliko kupus nije dovoljno slan dodati malo vegete ali to može i pred kraj kuvanja (kuvani kiseli kupus sa suvim mesom obično je već dovoljno usoljen iz samog kiselog kupusa i suvog mesa). 

RECEPT ZA KUVANI KISELI KUPUS U EKSPRES LONCU

Kuvani kiseli kupus sa suvim mesom pripremljen u ekspres loncu višestruko vam skraćuje vreme kuvanja, što znači da ono postaje sporedna aktivnost dok se bavite nečim drugim i možete ga poslužiti za ručak istog dana.

Dno ekspres lonca namažite mašću. Poređajte polovinu krupno isečenog kiselog kupusa, preko njega meso, odozgo drugu polovinu kupusa i pospite alevom paprikom. Dodajte 1,5-2 čaše vode, poklopite i kuvajte oko sat vremena.

Ekspres lonci obično imaju specifično uputstvo za kuvanje koje uključuje zagrevanje na višoj temperaturi dok se ne izgradi pritisak a potom kuvanje na umerenoj vatri. Pratite uputstvo za svoj ekspres lonac, a vreme kuvanja računajte od trenutka kada počne kuvanje na visokom pritisku.

Kao i u prethodnom slučaju, na kraju kuvanja možete dodatno začiniti vegetom ili solju, mada je kuvani kiseli kupus sa suvim mesom obično dovoljno usoljen iz svojih sastojaka.

TRADICIONALNI KUVANI KISELI KUPUS

I bez ekspres lonca i aparata za sporo kuvanje možete uživati u ovom fantastičnom jelu skuvanom u običnoj šerpi od rostfraja. Princip kuvanja je isti kao i u ekspres loncu, sa tim da je vreme kuvanja duže.

Unutrašnjost šerpe namažite mašću. Poređajte polovinu krupno isečenog kiselog kupusa, preko njega meso, odozgo drugu polovinu kupusa i pospite alevom paprikom. Dodajte vode da ogrezne, poklopite i kuvajte na umerenoj vatri 3-4 sata.

Pri kraju možete dosoliti ili dodati vegetu po ukusu, mada je kuvani kiseli kupus obično sam po sebi dovoljno slan.

Po potrebi možete dolivati vodu tokom kuvanja ali imajte u vidu da na kraju tečnosti treba da bude jako malo. Ukoliko osetite da ste preterali, možete ukloniti poklopac i završiti kuvanje bez njega kako bi višak ispario.

Preporučeni proizvodi:

Slični recepti iz kategorije:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *