Glavno jelo, Recepti, Recepti za Super Krčka

Svinjski gulaš po receptu Džejmija Olivera

svinjski gulaš recept

Svinjski gulaš je izuzetno popularno jelo jer i pored dugog kuvanja, zapravo je potrebno jako malo kulinarskog umeća i pripreme. Dovoljno je spremiti sve namirnice, izmešati ih po naznačenom redosledu, i pikantni i ukusni svinjski gulaš biće gotov za nekoliko sati bez potrebe za stalnim proveravanjem.

Recept za svinjski gulaš koji vidite pred sobom delo je britanskog TV kuvara Džejmija Olivera. Poznat po svom šarmu i praktičnom i pragmatičnom pristupu kuvanju, Džejmi Oliver je napravio recept za svinjski gulaš za koji nije potrebno više od 25 minuta pripreme, ne računajući samo vreme kuvanja.

Ovaj specijalitet ostaje ukusan čak i ukoliko se podgreva nakon vremena u frižideru i idealan je za celu porodicu, a može se spremati i u aparatu za sporo kuvanje ili multipekaču

svinjski gulaš recept

POTREBNE NAMIRNICE:

  • 2 kg svinjske plećke bez kostiju u komadu (bez kože)
  • morska so i biber u prahu
  • maslinovo ulje
  • 2 crvena luka, oljuštena i fino iseckana
  • 2 sveže crvene čili paprike, sa semenom, fino iseckane
  • 2 pune kašike aleve paprike, plus još malo za posluženje
  • 2 kašičice mlevenog semena kima
  • malo svežeg majorana ili origana
  • 5 paprika babura raznih boja, iseckanih
  • jedna tegla pečenih paprika, osušenih, oljuštenih i iseckanih
  • jedna konzerva pelat paradajza
  • 4 kašike crvenog vinskog sirćeta
  • 400 g duguljastog pirinča, ispranog
  • 2/3 čaše kisele pavlake
  • 1 limun (oljušten)
  • malo svežeg peršuna

PRIPREMA SVINJSKOG GULAŠA

Zagrejte rernu na 175 stepeni. U njoj će se svinjski gulaš pripremati najveći deo vremena.

Uzmite dubok lonac za distanje sa poklopcem koji se može držati u rerni i zagrejte ga na ringli. Isecite salo na svinjetini u mrežastom šablonu skroz do mesa, a potom dobro začinite solju i biberom.

Sipajte maslinovo ulje u lonac i ubacite svinjetinu, strana sa salom bliže dnu. Dinstajte 15 minuta na srednjoj vatri da istopite deo sala, a zatim izvadite svinjetinu i ostavite je sa strane. Na taj način vaš svinjski gulaš biće aromatičniji i ukusniji nego ukoliko svinjetinu samo ubacite na kraju.

U lonac dodajte luk, čili, alevu papriku, kim, majoran ili origano i prstohvat soli i bibera. Smanjite temperaturu i dinstajte luk desetak minuta pre nego što dodate seckanu papriku, pečenu papriku i paradajz. Vratite svinjetinu u lonac, promešajte sve, a potom sipajte onoliko vode da pokrije meso. Dodajte sirće. Kada voda prokuva stavite poklopac i ostavite u zagrejanoj rerni 3 sata.

Znaćete da je meso gotovo kada bude meko i lepljivo, i lako će se odvajati na manje parčiće. Ukoliko još uvek nije spremno vratite lonac u rernu i sačekajte još malo. Meso nećete deliti dok svinjski gulaš ne bude skroz gotov.

Kada je meso skoro spremno, skuvajte pirinač u usoljenoj ključaloj vodi desetak minuta, dok ne bude skoro gotov, a zatim ga iscedite u cediljci, vraćajući deo vode u posudu. Stavite cediljku preko posude, poklopac na nju, i smanjite na slabu vatru. Kuvajte na pari još desetak minuta, na taj način će pirinač biti mekan i ukusan.

Pomešajte pavlaku, limunovu koru i većinu peršuna u manjoj posudi. Kada je meso gotovo, izvadite lonac iz rerne i probajte svinjski gulaš. Tražite balans slatkog od paprike i pikantnog od kima. Iscepajte meso na manje komade i poslužite svinjski gulaš u velikoj posudi uz vreli pirinač i začinjenu pavlaku.

Prijatno!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *