Salata sa pšenicom
Salata sa pšenicom idealna za lagani ručak, obrok pun vitamina osvojiće Vas na prvi zalogaj.
SASTOJCI
- 1 šolja pšenice belice
- 3 šolje vode
- ½ kašičice soli
- 1 šolja čeri paradajza isečenih na pola
- ¼ šolje maslina isečenih na pola
- 1 crveni luk isečen na kriške
- 2 paziluka isečena na kolutiće
SASTOJCI ZA PRELIV
- ¼ šolje vinskog sirćeta
- 1 kašičica origana
- 3 usitnjena čena belog luka
- so i biber po ukusu
- ½ šolje maslinovog ulja
PRIPREMA:
Oprati pšenicu, u dubljoj posudu naliti pšenicu vodom i ostaviti da prenoći. Sutradan pšenicu dobro isprati, sipati u ekspres lonac i dodati vodu. Dobro zatvoriti poklopac ekspres lonca, pritisnuti funkciju MULTIGRAIN i namestiti vreme kuvanja na 20 minuta.
Nakon isteklog vremena ispustite pritisak iz lonca i pažljivo otvorite ekspres lonac. Procedite pšenicu, sipajte je u dublju posudu, dodajte 2 kašičice maslinovog ulja i promešajte. U međuvremenu, na maslinovom ulju u dubljem tiganju prodinstajte luk i praziluk dok ne omekšaju i ne dobiju zlatno braon boju. Napravite preliv.
U činiju sipajte sve sastojke za preliv osim maslinovog ulja, začinite po ukusu i promešajte, pa potom dodajte maslinovo ulje i sve dobro promešajte da se svi sastojci sjedine. Dodajte paradajz, masline, dinstani luk i praziluk kuvanoj pšenici, sipajte preliv i sve dobro promešajte. Ukrasite salatu seckanim peršunom i poslužite. Vaša salata sa pšenicom je spremna a degustaciju.
Prijatno!