Ruska salata – recept koji oduševljava
Sastojci:
- 500 g krompira
- 500 g šargarepe
- 250 g graška
- 3-4 jaja
- 300 g šunke
- 350 g kiselih krastavčića
- 600 g majoneza, po potrebi možete i više
Ruska salata: Priprema
Prvi korak: Krompir u ljusci skuvati u slanoj vodi. Šargarepu oguliti i očistiti, kuvati takođe u slanoj vodi, zasebno od krompira. Odvojeno skuvati i grašak. Skuvati i jaja, tako da budu tvrđa, preporuka kuvanja jaja u ključaloj vodi je 12 minuta. Kada sve skuvate ostaviti da se ohladi.
Pripremite jednu veću posudu gde želite da poslužite vašu rusku salatu.
Drugi korak: Oguliti krompir i ostaviti za kraj. Prvo uzeti i iseckati šargarepu na kockice 5×5 mm, pa potom sve ostalo, iseckano odložiti u posudu. Sipati sav majonez u posudu i sve dobro izmešati. Na kraju dodati iseckan krompir, i lagano promešati. Čuvati u frižideru, poklopljeno sa folijom.
Zanimljivosti: Ruska salata je dobila ime prema svom izumitelju Lisojenu Olivijeu koji je bio ruski kuvar, belgijskog ili francuskog porekla. On je bio vlasnik pariške kuhinje u Moskvi, restorana koji je nosio naziv „Ermitraž“. Ovaj restoran je bio na odličnom glasu u to vreme.
Istorija kaže da je ruska salata nastala baš u toj kuhinji kada ju je 1860. godine Olivije poslužio gostima. Ona je ubrzo postala zaštitni znak tog restorana, ali i dobro poznat recept kuvara širom sveta.
Grasak se ne kuva,jednostavno iz konzerve grasak za salatu….
pa Ziko, ne kupuju svi grasak u konzervi.
????????????
Pa ako hoćeš da napraviš pravu rusku salatu i ako se malo razumeš u kuvanje onda konzerve me bi ni uzimao!
Odličan recept,upravo oproban,
fantazija.