Aparati za sporo kuvanje, Recept dana, Recepti

Ruska salata – recept koji oduševljava

Recept za rusku salatu - Ruska salata

Ruska salata je tradicionalni delikates koji je sastavni deo svake praznične trpeze. Kao takva savršeno se slaže uz svako jelo , a može da se prema potrebi jede i sama, kao što bi neki rekli da se degustira uz dobar praznični film ili seriju. 

Recept za rusku salatu - Ruska salata

SASTOJCI:

  • 500 g krompira
  • 500 g šargarepe
  • 250 g graška
  • 3-4 jaja
  • 300 g šunke
  • 350 g kiselih krastavčića
  • 600 g majoneza, po  potrebi možete i više

Ruska salataPRIPREMA:

Prvi korak: Krompir u ljusci skuvati u slanoj vodi. Šargarepu oguliti i očistiti, kuvati takođe u slanoj vodi, zasebno od krompira. Odvojeno skuvati i grašak. Skuvati i jaja, tako da budu tvrđa, preporuka kuvanja jaja u ključaloj vodi je 12 minuta. Kada sve skuvate ostaviti da se ohladi.

Pripremite jednu veću posudu gde želite da poslužite vašu rusku salatu.

Drugi korak: Oguliti krompir i ostaviti za kraj. Prvo uzeti i iseckati šargarepu na kockice 5×5 mm, pa potom sve ostalo, iseckano odložiti u posudu. Sipati sav majonez u posudu i sve dobro izmešati. Na kraju dodati iseckan krompir, i lagano promešati. Čuvati u frižideru, poklopljeno sa folijom.

Zanimljivosti: Ruska salata je dobila ime prema svom osnivaču Lisojenu Olivijeu koji je bio ruski kuvar, belgijskog ili francuskog porekla. On je bio vlasnik pariške kuhinje u Moskvi, restorana koji je nosio naziv „Ermitraž“. Ovaj restoran je bio na odličnom glasu u to vreme. Istorija kaže da je ruska salata nastala baš u toj kuhinji kada ju je 1860. godine Olivije poslužio gostima. Ona je ubrzo postala zaštitni znak tog restorana, ali i dobro poznat recept kuvara širom sveta.

Preporučeni proizvodi:

Slični recepti iz kategorije:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *