Grašak u ekspres loncu

Sastojci:
- 1 šolja smrznutog graška
- 500 g goveđeg mesa od buta
- 200 g soka od paradajza
- 1 šargarepa
- 1 stabljika celera
- 1-2 paradajza
- 2-3 krompira
- 1 glavica crnog luka
- 2-3 čena belog luka
- 2 šolje bistre goveđe supe ( ili 1 kocka goveđe supe razmućena u 2 šolje vode)
- 1 list lovora
- 3- 4 bibera u zrnu
- 1 kašičica aleve paprike
- peršun ili mirođija po ukusu
- so, biber i vegeta po ukusu
Priprema:
Meso iseći na kockice. Usitniti crni i beli luk. Iseckati celer. Krompir oljuštiti i iseći na kockice, a paradajz iseći na četvrtine. Šargarepu iseći na kolutove. U ekspres loncu na ulju ili masti propržiti sitno seckan crni luk.
Dodati šargarepu seckanu na kolutove i kratko nastaviti dinstanje. Zatim dodati meso od buta i sve zajedno dinstati dok meso ne porumeni. Dodati grašak, paradajz, celer, krompir, beli luk, biber u zrnu, list lovora, alevu papriku i začiniti po ukusu. Dodati goveđu supu, sok od paradajza, sve promešati i zatvoriti ekspres lonac.
Kada lonac propišti kuvati grašak još 15 minuta. Pustite da pritisak u loncu sam opadne i otvorite lonac. Ukoliko volite gušći grašak, kada pritisak opadne, otvorite lonac, razmutite 1-2 kašike brašna sa 2-3 kašike hladne vode i umešajte razmućeno brašno u grašak.
Ostavite otvoren lonac i pustite grašak da se ukrčka i zgusne još nekih 5-10 minuta taman onoliko koliko Vam je potrebno da postavite sto za ručak. Pre serviranja izvadite list lovora i gotovo jelo pospite seckanim peršunom ili mirođijom.
Prijatno!