Ekspres posuđe, Električni ekspres lonac, Glavno jelo, Recept dana, Recepti

Grašak u ekspres loncu

Grašak u ekspres loncu​

Sastojci:

  • 1 šolja smrznutog graška
  • 500 g goveđeg mesa od buta
  • 200 g soka od paradajza
  • 1 šargarepa
  • 1 stabljika celera
  • 1-2 paradajza
  • 2-3 krompira
  • 1 glavica crnog luka
  • 2-3 čena belog luka
  • 2 šolje bistre goveđe supe ( ili 1 kocka goveđe supe razmućena u 2 šolje vode)
  • 1 list lovora
  • 3- 4 bibera u zrnu
  • 1 kašičica aleve paprike
  • peršun ili mirođija po ukusu
  • so, biber i vegeta po ukusu 

Priprema:

Meso iseći na kockice. Usitniti crni i beli luk. Iseckati celer. Krompir oljuštiti i iseći na kockice, a paradajz iseći na četvrtine. Šargarepu iseći na kolutove. U ekspres loncu na ulju ili masti propržiti sitno seckan crni luk.

Dodati šargarepu seckanu na kolutove i kratko nastaviti dinstanje.  Zatim dodati meso od buta i sve zajedno dinstati dok meso ne porumeni. Dodati grašak, paradajz, celer, krompir, beli luk, biber u zrnu, list lovora, alevu papriku i začiniti po ukusu. Dodati goveđu supu, sok od paradajza, sve promešati i zatvoriti ekspres lonac.

Kada lonac propišti kuvati grašak još 15 minuta. Pustite da pritisak u loncu sam opadne i otvorite lonac. Ukoliko volite gušći grašak, kada pritisak opadne, otvorite lonac, razmutite 1-2 kašike brašna sa 2-3 kašike hladne vode i umešajte razmućeno brašno u grašak.

Ostavite otvoren lonac i pustite grašak da se ukrčka i zgusne  još nekih 5-10 minuta taman onoliko koliko Vam je potrebno da postavite sto za ručak. Pre serviranja izvadite list lovora i gotovo jelo pospite seckanim peršunom ili mirođijom.

Prijatno!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *