Savršeno kuvanje pirinča – Fagor.rs

Dobro došli na Fagor.RS, zvaničnu prezentaciju kompanije Apejron d.o.o., distributera brendova Fagor, Coral, Macht, Arnica, Pyrex, Bamix i mnogih drugih.

Prijava na imejl bilten

Kuvanje pirinča na starinski način

Savršeno kuvanje pirinča

Savršeno kuvanje pirinča: Sve što treba da znate (sa receptima)

Savršeno pripremljen pirinač je umereno meko skuvan. Ravnomerno začinjen, rastresit i ne ostaje zalepljen za zidove posude u kojoj se priprema. Kuvanje pirinča je postalo prava nauka kako bi se postigle sve ove stvari a zapravo je izuzetno jednostavan proces.

Štaviše, što se manje radi tokom samog kuvanja, veća je verovatnoća da pirinač ispadne savršen. Sve što je potrebno uraditi radi se ili pre ili nakon, nikako dok je u toku kuvanje pirinča.

Kuvani pirinač je fenomenalan kao prilog, deo glavnog jela ili poslastica. Uz savete koje ćete pronaći u ovom tekstu pripremaćete uvek savršene obroke bez obzira da li kuvate rižoto, đuveč, sutlijaš ili čist pirinač kao prilog jelu.

Kuvanje pirinča

Konačno smo došli do glavnog dela – samog kuvanja pirinča. Ukoliko ste do sada ispratili sve savete ovo će biti i najlakši deo. Potrebno je samo pridržavati se određenih pravila.

  • Kuvanje pirinča uvek počinje u hladnoj vodi
  • Nakon što voda proključa vatra se smanjuje na najniži stepen a posuda poklapa
  • Nema otvaranja posude do kraja kuvanja
  • Nema mešanja pirinča tokom kuvanja

Kuvanje pirinča počnite tako što ćete odabrati vrstu pirinča i količinu za kuvanje. Duguljasti i srednji pirinač su bolji za pripremu slanih jela dok je kraći bolji za kaše i sutlijaš. Isperite pirinač nekoliko puta u hladnoj vodi ili pod česmom. Ukoliko koristite posebno tvrdu vrstu duguljastog pirinča ili smeđi pirinač možete ga ostaviti i neko vreme da odstoji u vodi.

Sipajte pirinač u posudu, začinite, dodajte određenu količinu hladne vode (po tabeli ispod), po želji malo ulja i pustite da provri. Nakon što voda provri smanjite vatru na najniži podeok, poklopite posudu i više je ne dirajte do kraja kuvanja. Ne skidajte poklopac sa posude ni da proverite! Za veće količine pirinča vreme kuvanja se računa od trenutka kada poklopite posudu.

Nakon kuvanja sklonite ga sa vatre ali i dalje ne skidajte poklopac 5-10 minuta. To će dozvoliti preostaloj vodenoj pari da se ravnomerno rasporedi kako se hladi.

Šta svim ovim dobijate? Dobijate to da će pirinač biti mek ali ne gnjecav, biće ravnomerno kuvan na površini kao i na dnu posude. Neće zagoreti niti se lepiti za zidove posude, zrna neće biti slepljena i biće ravnomerno začinjen.

Recepti

1. Kuvani pirinač

Kuvani pirinač je uvek odlično jelo koje se lako sprema, a bude izuzetno ukusno.

Kuvanje pirinča na starinski način

Sastojci

  • 2 češnja belog luka
  • 2 kasike ulja
  • 1 šolja (250 ml) pirinča
  • 2 šolje (250 ml) vode ili supe
  • 1 kašikica soli ili začina po Vašem ukusu

Priprema:

  1. Ispržiti malo na ulju beli luk i dodati pirinač. Prziti zajedno, uz stalno mešanje dok pirinač ne počne da “šuška”
  2. Dodati 2 iste šolje tople vode (2:1) ili supe
  3. Dodati so i promešati
  4. Pokriti poklopcem, ali da bude proziran kako biste mogli da vidite kada je gotov
  5. Sačekati da voda provri i smanjiti temperaturu na najmanje. Uz ovaj način pripreme ne morate da mešate!
  6. Kada voda ispari i počnu se stvarati rupice pirinač je gotov
  7. Kada mislite da je gotov, ostaviti poklopljeno da upije vodu
  8. Pre serviranja samo malo mutilicom promešati.

Prijatno!

Kuvajte lakše, lepše i sa manje vremena provedenog u kuhinji uz Multifunkcionalni električni ekspres lonac

Električni ekspres lonac u sebi sadrži sve funkcije koje su Vam neophodne za zdravo i efikasno kuvanje ukusnih jela.

Možete:

  • kuvati pod pritiskom
  • krčkati hranu u dva režima
  • zapeći meso pre kuvanja
  • podgrejati i održavati temperaturu obroka…
Pogledajte ponudu!

2. Prilog od pirinča

Prilog od pirinča može da se servira uz gotovo svako jelo. Savršeno ide uz neko pečenje ili čak može i samo da se servira.

Kuvanje pirinča na starinski način

Sastojci

  • 1 šolja pirinča
  • 1 kašičica soli
  • 100 ml majoneza
  • 150 ml kisele pavlake
  • 1 kašičica vlašca
  • mladog luka
  • bibera po ukusu

Priprema:

  1. Preliti pirinač sa 3 šolje hladne vode , pa staviti na ringlu da se kuva.
  2. Kad provri smanjiti na srednju vatru pa kuvati oko 15 minuta, skloniti sa vatre i poklopiti.
  3. Ostaviti da odstoji oko 10 minuta. Pomešati pavlaku, majonez, vlašac, so i malo bibera pa izmešati.
  4. Ocediti pirinač pa ga pod mlazom vode u cediljki oprati. Ostaviti 5 minuta da se ocedi, samo malo rukom pritisnuti. Kada se ocedi istresti u masu sa majonezom i izmešati. Ostaviti da malo odstoji i može se odmah poslužiti.

Prijatno!

Proizvodi na preporuci za ovaj recept

Preporuke pravih kuvara i naših kupaca koje mogu i Vama da pomognu u toku Vašeg vremena provedenog u kuhinji.

3. Rizi Bizi

Rizi bizi, kada ne znate šta da pripremite danas za ručak, ovo je uvek najjednostavnije a ujedno i omiljeno jelo mnogih.

Kuvanje pirinča na starinski način

Sastojci

  • 1 šolja od 100ml pirinča
  • 1 mala šolja graška
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • 1/2 luk
  • 2 češnja belog luka
  • 1 krompir
  • 1 kokošija prsa/filet
  • 2 šargarepe
  • 2 kašike crvene mlevene paprike
  • 1 kokošija kocka za supu
  • so, biber po ukusu
  • peršuna po ukusu

Priprema:

1. U manjem loncu pržiti meso isečeno na male kocke oko 5 minuta. Dodati sitno iseckan luk, 1 kašiku isečenog peršuna i peći dok luk ne postane providan. Dodati češanj belog luka i propržiti još oko 30-ak sekundi.
2. U smesu dodati 250ml vode, kocku za supu, 1/2 kašikice soli, pirinač, šargarepu narezanu na kolutiće i krompir oljušten i narezan na male kocke. Kuvati 15-20 minuta da pirinač u potpunosti omekša. Dodavati vode po potrebi.
3. Zadnjih 5 minuta kuvanja dodati grašak, nasjeckanog peršuna po ukusu, papriku i biber po ukusu.

Prijatno!

4. Punjene paprike sa pirinčem

Punjene paprike su tradicija svake domaće kuće na Balkanu pa samim tim i veoma omiljeno jelo koje nam budi sećanja.

Kuvanje pirinča na starinski način

Sastojci

  • 1 crvena paprika
  • 1 žuta paprika
  • 1 zelena paprika
  • 200 g riže
  • 2 kašike nasjeckanog peršina
  • 100 g sira po želji
  •  maslinovo ulje, so

Priprema:

  1. Paprike prerežite napola i očistite od semenki.
  2. U ključajućoj posoljenoj vodi kuvajte pirinač oko 15 minuta.
  3. Pirinač ocedite i pomešajte sa peršunom i sirom.
  4. Tom smesom napunite polovice paprika, slažite ih u vatrostalnu posudu, podlijte s malo vode ili smešom od supe i dodajte maslinovim uljem.
  5. Pecite 20 minuta na 200°C.

Prijatno!

Podelite