Ekspres posuđe, Električni ekspres lonac, Glavno jelo, Prilog, Recepti, Rice Cooker

Kuvanje pirinča na lakši i efikasniji način

Kuvanje pirinča savršen recept

Ukoliko ste došli samo zbog recepata, možete skočiti na kuvanje pirinča ili recepte.

Savršeno pripremljen pirinač je umereno meko skuvan, ravnomerno začinjen, rastresit i ne ostaje zalepljen za zidove posude u kojoj se priprema. Kuvanje pirinča je postalo prava nauka kako bi se postigle sve ove stvari a zapravo je izuzetno jednostavan proces.

Štaviše, što se manje radi tokom samog kuvanja, veća je verovatnoća da pirinač ispadne savršen. Sve što je potrebno uraditi radi se ili pre ili nakon, nikako dok je u toku kuvanje pirinča.

Kuvani pirinač je fenomenalan kao prilog, deo glavnog jela ili poslastica. Uz savete koje ćete pronaći u ovom tekstu pripremaćete uvek savršene obroke bez obzira da li kuvate rižoto, đuveč, sutlijaš ili čist pirinač kao prilog jelu.

Lakše Kuvanje pirinča

Konačno smo došli do glavnog dela – samog kuvanja pirinča. Ukoliko ste do sada ispratili sve savete ovo će biti i najlakši deo. Potrebno je samo pridržavati se određenih pravila.

  • Kuvanje pirinča uvek počinje u hladnoj vodi
  • Nakon što voda proključa vatra se smanjuje na najniži stepen a posuda poklapa
  • Nema otvaranja posude do kraja kuvanja
  • Nema mešanja pirinča tokom kuvanja

Počnite tako što ćete odabrati vrstu pirinča i količinu za kuvanje. Duguljasti i srednji pirinač su bolji za pripremu slanih jela dok je kraći bolji za kaše i sutlijaš. Isperite pirinač nekoliko puta u hladnoj vodi ili pod česmom. Ukoliko koristite posebno tvrdu vrstu duguljastog pirinča ili smeđi pirinač možete ga ostaviti i neko vreme da odstoji u vodi.

Sipajte pirinač u posudu, začinite, dodajte određenu količinu hladne vode (po tabeli ispod), po želji malo ulja i pustite da provri. Nakon što voda provri smanjite vatru na najniži podeok, poklopite posudu i više je ne dirajte do kraja kuvanja. Ne skidajte poklopac sa posude ni da proverite! Za veće količine pirinča vreme kuvanja se računa od trenutka kada poklopite posudu.

Nakon kuvanja sklonite ga sa vatre ali i dalje ne skidajte poklopac 5-10 minuta. To će dozvoliti preostaloj vodenoj pari da se ravnomerno rasporedi kako se hladi.

Šta svim ovim dobijate? Dobijate to da će pirinač biti mek ali ne gnjecav, biće ravnomerno kuvan na površini kao i na dnu posude, neće zagoreti niti se lepiti za zidove posude, zrna neće biti slepljena i biće ravnomerno začinjen.

Vreme kuvanja pirinča
Kuvanje pirinča savršen recept

Recepti za kuvanje pirinča

PIRINAČ U APARATU ZA KUVANJE PIRINČA

Kuvanje pirinča savršen recept

Kuvanje pirinča u aparatu za pirinač je isto poput kuvanja u posudi na šporetu, s tim da je proces automatizovan i da aparat automatski prelazi na održavanje toplote nakon što je pirinač skuvan.

Koristite istu količinu vode i pirinča kao u primeru iznad, a nakon završetka kuvanja ostavite desetak minuta poklopljeno kako bi se ravnomerno skuvao.

2 mišljenja o “Kuvanje pirinča na lakši i efikasniji način

  1. Milana kaže:

    Volim da kuvam i to radim sa uzivanjem,isto tako volim da koristim dobro i efikasno psudje,u mojoj kuhinji se nalaze ra zni provereni proizvodjaci kvalitetnog posudja…cepter,fagor,delimano,solis..e sad sam dobila na poklon neko novo idila posudje vrhunskog kvaliteta,koje stedi vrem energiju,cuva kvalitrt hrane,sprema se sa malo ili bez masnoce ,tako da cu i ove vaze predivne recepte brzo isprobati…

  2. Aleksandar Teodorovic kaže:

    dobra ova tabela ispod…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *