Saveti

Ispravljanje kose – lako i jednostavno

ispravljenje kose

Ispravljanje kose

Ispravljanje kose je proces koji nekim devojkama može biti izuzetno problematičan. Ukoliko pegla za kosu nije kvalitetna, kosa nije adekvatno pripremljena ili je zahtevna, ili se peglanje kose sprovodi u žurbi, može doći do oštećenja koja se ne mogu lako popraviti ili prikriti.

Postoje neki opšti principi koje uvek treba slediti ukoliko želite dugu ravnu kosu i frizuru koja skupoceno izgleda. To što peglanje kose izvodite u vašem domu nikako nije razlog da ona bude iole manje kvalitetna, a sledeći ova jednostavna uputstva uvek će izgledati zdravo i vitalno.

Operite i osušite kosu

Peglanje kose je najbolje neposredno nakon pranja ili najviše jedan dan od pranja. Na ovaj način ne samo da ćete prilikom sušenja pripremiti kosu za peglanje, već ćete eliminisati sve one nečistoće koje vam na kratke staze mogu oštetiti kosu ili na duže i samu peglu.

Koristite šampon i balzam za vaš tip kose i nakon pranja je dobro isušite, polazeći od korena. Prilikom sušenja možete spustiti glavu čime dobijate na volumenu, i koristite četku kako biste raspetljali upletene pramenove.

Nanesite sprej za zaštitu kose od toplote

Kvalitetan sprej za zaštitu kose od toplote može vam biti jedna od najboljih investicija. Ovi sprejevi čine peglanje kose sigurnijim tako što sprečavaju njeno isušivanje i oštećivanje.

Sprej za zaštitu kose se nanosi na suvu kosu celom njenom dužinom, s tim da treba izbegavati koren jer može izgledati masno pošto završite sa peglanjem kose.

Podelite kosu

Deljenjem ćete postići da peglanje kose bude ujednačeno i bez propuštenih pramenova.

Kosu je najlakše podeliti na tri dela. Pokupite šakom kosu sa temena glave krenuvši od čela, uvrnite je i osigurajte štipaljkom.

Drugi deo vam se nalazi iznad ušiju sa obe strane. Prelazeći rukama od ušiju ka potiljku, uhvatite što više pramenova i osigurajte ih štipaljkama.

Treći deo su svi oni pramenovi koji su preostali i koji se nalaze u korenu glave.

Ukoliko imate gustu kosu i procenite da bi peglanje kose bilo lakše ukoliko je podelite na više segmenata, učinite to. Ukoliko vam je pak kosa retka, peglanje kose je moguće i bez deljenja kose.

Odredite pravu temperaturu za ispravljanje kose

Sve kvalitetnije pegle za kosu pružaju vam mogućnost da sami podesite temperaturu. Peglanje kose na visokoj temperaturi je lakše i brže, međutim rizikujete da je tom prilikom oštetite ukoliko je ona previše meka i nežna. Vodite se time da brže nije uvek i bolje i da uvek treba pronaći optimalnu vrednost.

Pravilno ispravljanje kose

Peglanje kose nije komplikovano, pa ipak postoje saveti koje bi trebalo poslušati kako bi bilo što lakše.

Pramenovi bi trebalo da budu široki tri do pet centimetra i debeli ne više od jednog centimetra. Ovo je najefikasniji način jer sa većim pramenovima nećete postići željene rezultate, dok će sa manjim peglanje kose trajati predugo.

Zategnite kosu jednom rukom kako biste olakšali sebi korišćenje pegle. Ukoliko pramen nije ravan nakon prvog prelaza jednostavno ponovite postupak.

Započnite peglanje kose 2-3 centimetra od korena. Na ovaj način će kosa zadržati više volumena.

Povlačite peglu lagano, ne trzajevima. Pokušajte da pređete preko pramena jednim glatkim potezom. U suprotnom, ukoliko su vam potezi previše nagli, mogu nastati horizontalne linije na vašoj kosi.

Prekinite ukoliko kosa počne da se dimi ili da cvrči

Oba simptoma su znak da kosa nije dovoljno suva. Prekinite peglanje kose i dodatno je prosušite fenom pre nego što nastavite.

Peglanje mokre ili vlažne kose je izrazito štetno po njeno zdravlje i izgled. Pokušajte da izbegnete to kad god je moguće.

Peglajte po segmentima

Krenite od poslednjeg segmenta kose koji ste odvojili i krećite se na gore. Nakon što ste završili, otkačite sledeći segment i nastavite na isti način. Pramenovi na vrhu glave trebalo bi da budu poslednji koje ćete preći.

Proverite frizuru u ogledalu

Veoma je lako propustiti neki pramen kose prilikom peglanja. Proverite svoj odraz u ogledalu nakon što ste završili i ukoliko vidite pramenove koji štrče ili deluju netretirano, pređite ih još jednom.

Stilizujte frizuru

Nakon što ste završili peglanje kose, možete je stilizovati. Blagim uvrtanjem pegle, recimo, na krajevima pramenova ili šiškama, napravićete elegantne valove.

Veoma je bitno da sve ovo radite pre finalnog tretiranja. Mnogi lakovi za kosu su zapaljivi i korišćenje pegle nakon njihovog nanošenja može imati drastične posledice.

Finalno tretiranje kose

Pošto ste završili peglanje kose i stilizovanje frizure, možete naneti serum na bazi silikona kako biste joj dali sjaj ili lak za kosu kako bi ostala na mestu.

Ono što ne bi trebalo da dodajete je pena za kosu ili produkte na bazi vode jer će je ovlažiti i obesmisliti čitav postupak. 

ispravljenje kose
Najbolji način za ispravljanje kose
Najbolji način za ispravljanje kose
Najbolji način za ispravljanje kose

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *