Ukoliko želite možete da preskočite uvod i skočite direktno na recepte za ekspres lonac

Kada vodite računa o ishrani, želite da se pravilno i zdravo hranite, a želite i da svoje zdrave obroke brzo spremite, verovatno najbolji način jeste da koristite ekspres lonacRecepti za ekspres lonac napravljeni su tako da iskoriste njegove prednosti i značajno Vam olakšaju i ubrzaju kuvanje.

Ekspres lonci skraćuju vreme kuvanja, manje troše energiju, a ukus jela je izvanredan. Hrana pripremljena u ekspres loncu čuva vitamine i minerale veoma značajne za pravilno funkcionisanje organizma.

Danas je ekspres lonac postao neizostavan i omiljeni deo posuđa u svakoj kuhinji bez kojeg se gotovo ne može ni zamisliti priprema pojedinih recepata. A dobija se uzuzetno zdrav i ukusan ručak u kojem može uživati čitava porodica.

Glavne razlike između recepata za ekspres lonac i klasičnih recepata su vreme kuvanja i količina vode koja se koristi.

Vreme kuvanja je neretko 2-3 puta kraće a pojedini recepti se mogu kuvati i 5-10 puta kraće. Voda iz ekspres lonca takođe i manje isparava, i zato se treba držati tabele preporučene količine vode za određene namirnice.

Možete pronaći tabelu vremena kuvanja i preporučene količine vode za najrazličitije namirnice u našem uputstvu za kuvanje u ekspres loncu.

Ali recepti za ekspres lonac pred Vama neće Vam ostaviti mnogo prostora za grešku. Samo ih doslovno pratite i uskoro ćete uživati u fantastično ukusnom obroku koji ste sami pripremili…

Ekspres lonac: Recepti

Ekspres lonac: Recepti

Čorbast pasulj u ekspres loncu

Čorbast pasulj u ekspres loncu - Recept

SASTOJCI:

  • 2 šolje pasulja
  • 3 šolje vode za nalivanje pasulja
  • 8 šolja vode ili supe od povrća
  • 2 kašike ulja ili masti
  • 1 veći seckani crni luk
  • 3 usitnjena čena belog luka
  • 1 iseckana crvena paprika
  • 1 seckani paradajz
  • 1 šargarepa isečena na kolutove
  • 1 kašika seckanog peršuna
  • ljuta papričica po želji
  • 2 lista lovora
  • so, vegeta i biber po ukusu
  • 1 kašika masti ili ulja za zapršku
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika aleve paprike

PRIPREMA:

Očistite, operite i potom potopite pasulj u 3 šolje hladne vode i ostavite ga da prenoći.

Ujutru procedite, isperite hladnom vodom i ocedite pasulj.

U ekspres loncu na zagrejanom ulju ili masti prodinstajte crni luk dok ne omekša, a zatim dodajte seckanu šargarepu, crvenu papriku, sitno seckan paradajz, sitno seckanu ljutu papričicu, peršun, promešajte i kratko nastavite dinstanje minut ili dva.

Dodajte pasulj, usitnjeni beli luk, list lovora, dospite supu ili vodu i sve dobro promešajte.

Zatvorite ekspres lonac i kuvajte 30-40 minuta od trenutka kad lonac propišti. Sklonite sa ringle i pustite da pritisak u loncu sam opadne, a potom pažljivo otvorite lonac. Začinite pasulj po ukusu.

Kada je pasulj gotov, pripremite zapršku. U tiganju zagrejte ulje ili mast i pažljivo na tihoj vatri uz stalno mešanje dodajte brašno i alevu papriku. Promešajte zapršku da se sastojci sjedine. Uz stalno mešanje gotovu zapršku dodajte pasulju.

Vratite otvoreni lonac ra ringlu i pustite da se pasulj još 10-tak minuta ukrčka i zgusne. Pre serviranja uklonite list lovora.

Poslužite uz somun, kupus salatu, kupus ribanac ili svež mladi luk. 

Ekspres lonac: Recepti

Sarma u ekspres loncu

Sarma u ekspres loncu​

SASTOJCI:

  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 500 g mešanog mlevenog mesa
  • 100 g slanine pančete
  • nekoliko komada dimljenih rebara
  • 1 šolja opranog i oceđenog pirinča
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • 1 šargarepa
  • 1 kašika aleve paprike
  • so, biber i vegeta po ukusu
  • 2-3 lovorova lista

PRIPREMA

Napraviti fil za sarmu. U dubljem tiganju prodinstati sitno iseckan crni luk. Dodati pančetu iseckanu na kockice i kratko je propržiti u tiganju  zajedno sa lukom, a zatim dodati mešano mleveno meso.

Kada se mleveno meso proprži i dobije braon boju dodati narendanu šargarepu, sitno seckani beli luk, pirinač, začiniti po ukusu, dodati alevu papriku i sve dobro promešati. Skloniti sa vatre.

Listove kupusa dobro oprati, nožem iseći zadebljanja na sredini lista, zatim na svaki list staviti kašiku fila i uvijati sarme.

Dno ekspres lonca pokriti celim listom kupusa. Ređati sarme. Između redova sarmi stavljati suvo meso i po koji lovorov list.

Sarme prekriti celim listovima kupusa. Naliti vodom da dobro ogrezne, da voda prekrije sarme.

Zatvoriti ekspres lonac i sarmu kuvati sat vremena od kada lonac počne da pišti.

Gotove sarme odlično idu uz proju i kukuruzni hleb. 

Ekspres lonac: Recepti

Gulaš u ekspres loncu

Gulaš u ekspres loncu​

SASTOJCI:

  • 2 kašike ulja
  • 2 iseckana crna luka
  • 1 kg goveđeg mesa od buta iseckanog na kockice
  • 6 kašika aleve paprike ili po ukusu
  • 4 čena belog luka
  • 2-3 šolje goveđe supe
  • so , vegeta i biber po ukusu
  • 1-2 lista lovora
  • 2 kašike brašna

PRIPREMA:

U ekspres loncu na ugrejanom ulju propržiti sitno iseckan crni luk.

Dodati meso i nastaviti dinstanje dok meso ne porumeni sa svih strana. Zatim dodati beli luk, alevu papriku, sve dobro promešati i dodati goveđu supu. Supa treba da ogrezne, prekrije namirnice.

Zatvoriti ekspres lonac i kuvati gulaš 15 minuta nakon što lonac propišti.

Pustite da pritisak u loncu sam opadne.

Otvorite ekspres lonac, začinite po ukusu i sve dobro promešajte.

Ukoliko volite gušći gulaš, kada pritisak opadne, otvorite lonac, razmutite 1-2 kašike brašna sa 2-3 kašike hladne vode i uz stalno mešanje umešajte razmućeno brašno u gulaš.

Ostavite otvoren lonac i pustite gulaš da se ukrčka i zgusne  još nekih 5-10 minuta taman onoliko koliko Vam je potrebno da postavite sto za ručak i napravite salatu.

Pre serviranja izvadite list lovora.

Gulaš neodoljivo ide uz pirinač, pire krompir ili kuvanu  testeninu. 

Ekspres lonac: Recepti

Pihtije u ekspres loncu

Pihtije u ekspres loncu​

SASTOJCI:

  • 4-6 svinjskih nožica
  • 2-3 dimljena svinjska uva
  • 1 veća dimljena svinjska kolenica
  • 1 glavica belog luka
  • 1-2 lovorova lista
  • 1,5 l hladne vode
  • mleveni biber
  • aleva paprika
  • so po ukusu 

PRIPREMA:

Dobro očistiti i oprati dimljene svinjske uši, nožice i kolenicu, poređati ih u ekspres lonac, dodati so po ukusu, lovorov list i naliti hladnom vodom.

Potrebno je da vode ima toliko da voda prekrije, ogrezne namirnice.

Zatvoriti ekspres lonac, početi kuvanje i kada lonac počne da pišti kuvati pihtije 90 minuta.

Ispustiti pritisak iz lonca pod mlazom hladne vode, otvoriti lonac i izvaditi svinjske nožice, uši i kolenicu u drugu posudu.

Odvojiti meso od kostiju, ukloniti kožicu, meso usitniti na sitne komade i rasporediti po želji po plehu ili u nekoliko dubljih tanjira.

Tečnost iz ekspres lonca procediti kroz cediljku i u tečnost dodati izgnječene čenove belog luka. Preko mesa naliti proceđenu tečnost sa belim lukom.

Kada se pihtije ohlade i stegnu, najbolje u frižideru tokom noći, kašikom ukloniti višak masnoće sa pihtija i posuti ih biberom i po želji slatkom, ljutom ili tucanom alevom paprikom.

Pihtije se seku na kocke i savršeno se slažu uz proju, kiseli kupus i turšiju. 

Ekspres lonac: Recepti

Grašak u ekspres loncu

Grašak u ekspres loncu​

SASTOJCI:

  • 1 šolja smrznutog graška
  • 500 g goveđeg mesa od buta
  • 200 g soka od paradajza
  • 1 šargarepa
  • 1 stabljika celera
  • 1-2 paradajza
  • 2-3 krompira
  • 1 glavica crnog luka
  • 2-3 čena belog luka
  • 2 šolje bistre goveđe supe ( ili 1 kocka goveđe supe razmućena u 2 šolje vode)
  • 1 list lovora
  • 3- 4 bibera u zrnu
  • 1 kašičica aleve paprike
  • peršun ili mirođija po ukusu
  • so, biber i vegeta po ukusu

PRIPREMA:

Meso iseći na kockice. Usitniti crni i beli luk. Iseckati celer. Krompir oljuštiti i iseći na kockice, a paradajz iseći na četvrtine. Šargarepu iseći na kolutove.

U ekspres loncu na ulju ili masti propržiti sitno seckan crni luk.

Dodati šargarepu seckanu na kolutove i kratko nastaviti dinstanje.  Zatim dodati meso od buta i sve zajedno dinstati dok meso ne porumeni.

Dodati grašak, paradajz, celer, krompir, beli luk, biber u zrnu, list lovora, alevu papriku i začiniti po ukusu.

Dodati goveđu supu, sok od paradajza, sve promešati i zatvoriti ekspres lonac.

Kada lonac propišti kuvati grašak još 15 minuta.

Pustite da pritisak u loncu sam opadne i otvorite lonac.

Ukoliko volite gušći grašak, kada pritisak opadne, otvorite lonac, razmutite 1-2 kašike brašna sa 2-3 kašike hladne vode i umešajte razmućeno brašno u grašak.

Ostavite otvoren lonac i pustite grašak da se ukrčka i zgusne  još nekih 5-10 minuta taman onoliko koliko Vam je potrebno da postavite sto za ručak.

Pre serviranja izvadite list lovora i gotovo jelo pospite seckanim peršunom ili mirođijom. 

Ekspres lonac: Recepti

Meso i krompir u ekspres loncu

Meso i krompir u ekspres loncu​

SASTOJCI:

  • 1 kg svinjskog buta iseckanog na kockice
  • 2 kašike ulja
  • 100 g slanine iseckane na kockice
  • 4 šolje bistre neslane goveđe supe
  • 100 g opranih, oceđenih i iseckanih pečuraka
  • 1 šolja iseckanog crnog luka
  • 6 srednjih oljuštenih i na pola isečenih krompira
  • 1 kašika seckanog peršuna
  • so, vegeta i biber po ukusu
  • 1 list lovora
  • 1-2 kašike brašna 

PRIPREMA:

Zagrejte ulje u ekspres loncu i propržite slaninu dok ne postane hrkava.

Pažljivo izvadite slaninu iz ekspres lonca i odložite je na ubruse da upiju suvišnu masnoću. U preostalo ulje stavite iseckano meso i propžite ga sa svih strana dok ne porumeni.

Nalijte meso goveđom supom, zatvorite ekspres lonac i kuvajte meso 8 minuta nakon što lonac propišti.

Pod mlazom hladne vode spustite pritisak u loncu i pažlivo ga otvorite.

Dodajte krompir, crni luk, pečurke, slaninu, peršun, so, biber i list lovora. Promešajte.

Zatvorite ekspres lonac i kuvajte još 8 minuta nakon što ekspres lonac propišti. Pustite da pritisak u loncu sam opadne.

Neposredno pred serviranje prebacite meso i povrće iz ekspres lonca u vatrostalnu posudu. Ostavite tečnost u loncu.

Pomešajte brašno sa 2-3 kašike hladne vode. Dodajte brašno uz stalno mešanje u ugrejanu tečnost u loncu i mešajte dok se sos blago ne zgusne.

Vratite meso i povrće u ekspres lonac, promešajte i servirajte zajedno sa sosom.

Prijatno! 

Ekspres lonac: Recepti

Boranija u ekspres loncu

Boranija u ekspres loncu​

SASTOJCI:

  • 8 listova slanine iseckane na kockice
  • 1 crni luk
  • 1 usitnjeni čen belog luka
  • 6-8 manjih krompira presečenih na pola
  • 1 kašika putera
  • 900 g zelene boranije
  • 2 šolje pileće bistre supe
  • so, vegeta i biber po ukusu
  • svež seckan peršun 

PRIPREMA:

U ekspres loncu na ugrejanom ulju propržite seckanu slaninicu dok ne postane hrskava.

Pažljivo izvadite slaninu iz ekspres lonca i odložite je na ubrus da upije suvišnu masnoću. U preostalom ulju prodinstajte seckani crni i beli luk.

Dodajte, puter, krompir, boraniju, bistru pileću supu i sve promešajte.

Zatvorite ekspres lonac i boraniju kuvajte  6 minuta nakon što lonac propišti.

Pustite da pritisak u loncu sam opadne, a potom otvorite lonac, začinite po ukusu i u kuvanu boraniju umešajte hrskavu slaninicu.

Pre serviranja pospite boraniju seckanim peršunom. 

Ekspres lonac: Recepti

Sladak kupus u ekspres loncu

Sladak kupus u ekspres loncu​

SASTOJCI:

  • 500 g mešanog mlevenog mesa
  • 1 šolja crnog luka
  • 2 kašičice aleve paprike
  • 2 kašičice belog luka u prahu
  • so, vegeta i biber po ukusu
  • 2 lista lovora
  • 5 šolja bistre goveđe ili pileće supe
  • 1 šolja opranog i oceđenog pirinča
  • 5 šolja iseckanog slatkog kupusa
  • 1 šolja soka od paradajza ( ili 1/2 šolje soka od paradajza i 1/2 šolje kečapa) 

PRIPREMA:

Na zagrejanom ulju u ekspres loncu prodinstajte crni luk dok ne omekša.

Dodajte mleveno meso i dinstajte dok meso ne porumeni. Meso začinite po ukusu, dodajte alevu papriku, promešajte i potom ugasite ekspres lonac.

Dodajte bistru supu, list lovora, pirinač i sve promešajte.

Dodajte seckani kupus i preko njega sipajte sok od paradajza.

Ostavite kupus tako kako ste ga poređali, bez mešanja sa ostalim sastojcima i zatvorite ekspres lonac.

Nema potrebe da ceo kupus bude u vodi. Kupus će splasnuti i u toku kuvanja pustiti svoje sokove.

Kuvajte kupus 5 minuta nakon što lonac propišti.

Pustite da pritisak u loncu sam opadne, a zatim pažljivo otvorite lonac i promešajte sve sastojke u njemu.

Servirajte vruć kupus. 

Proizvodi za Vas

Svi proizvodi u ponudi

Povezani recepti