Magični ekspres lonac: Recepti za brza, ukusna i zdrava jela (8 recepata)

Ukoliko želite možete da preskočite uvod i skočite direktno na recepte za ekspres lonac

Kada vodite računa o ishrani, želite da se pravilno i zdravo hranite, a želite i da svoje zdrave obroke brzo spremite, verovatno najbolji način jeste da koristite ekspres lonacRecepti za ekspres lonac napravljeni su tako da iskoriste njegove prednosti i značajno Vam olakšaju i ubrzaju kuvanje.

Ekspres lonci skraćuju vreme kuvanja, manje troše energiju, a ukus jela je izvanredan. Hrana pripremljena u ekspres loncu čuva vitamine i minerale veoma značajne za pravilno funkcionisanje organizma.

Danas je ekspres lonac postao neizostavan i omiljeni deo posuđa u svakoj kuhinji bez kojeg se gotovo ne može ni zamisliti priprema pojedinih recepata. A dobija se uzuzetno zdrav i ukusan ručak u kojem može uživati čitava porodica.

Glavne razlike između recepata za ekspres lonac i klasičnih recepata su vreme kuvanja i količina vode koja se koristi.

Vreme kuvanja je neretko 2-3 puta kraće a pojedini recepti se mogu kuvati i 5-10 puta kraće. Voda iz ekspres lonca takođe i manje isparava, i zato se treba držati tabele preporučene količine vode za određene namirnice.

Možete pronaći tabelu vremena kuvanja i preporučene količine vode za najrazličitije namirnice u našem uputstvu za kuvanje u ekspres loncu.

Ali recepti za ekspres lonac pred Vama neće Vam ostaviti mnogo prostora za grešku. Samo ih doslovno pratite i uskoro ćete uživati u fantastično ukusnom obroku koji ste sami pripremili…

Ekspres lonac recepti

Ekspres lonac recepti – Čorbast pasulj u ekspres loncu

 

SASTOJCI:

  • 2 šolje pasulja
  • 3 šolje vode za nalivanje pasulja
  • 8 šolja vode ili supe od povrća
  • 2 kašike ulja ili masti
  • 1 veći seckani crni luk
  • 3 usitnjena čena belog luka
  • 1 iseckana crvena paprika
  • 1 seckani paradajz
  • 1 šargarepa isečena na kolutove
  • 1 kašika seckanog peršuna
  • ljuta papričica po želji
  • 2 lista lovora
  • so, vegeta i biber po ukusu
  • 1 kašika masti ili ulja za zapršku
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika aleve paprike

PRIPREMA:

Očistite, operite i potom potopite pasulj u 3 šolje hladne vode i ostavite ga da prenoći.

Ujutru procedite, isperite hladnom vodom i ocedite pasulj.

U ekspres loncu na zagrejanom ulju ili masti prodinstajte crni luk dok ne omekša, a zatim dodajte seckanu šargarepu, crvenu papriku, sitno seckan paradajz, sitno seckanu ljutu papričicu, peršun, promešajte i kratko nastavite dinstanje minut ili dva.

Dodajte pasulj, usitnjeni beli luk, list lovora, dospite supu ili vodu i sve dobro promešajte.

Zatvorite ekspres lonac i kuvajte 30-40 minuta od trenutka kad lonac propišti. Sklonite sa ringle i pustite da pritisak u loncu sam opadne, a potom pažljivo otvorite lonac. Začinite pasulj po ukusu.

Kada je pasulj gotov, pripremite zapršku. U tiganju zagrejte ulje ili mast i pažljivo na tihoj vatri uz stalno mešanje dodajte brašno i alevu papriku. Promešajte zapršku da se sastojci sjedine. Uz stalno mešanje gotovu zapršku dodajte pasulju.

Vratite otvoreni lonac ra ringlu i pustite da se pasulj još 10-tak minuta ukrčka i zgusne. Pre serviranja uklonite list lovora.

Poslužite uz somun, kupus salatu, kupus ribanac ili svež mladi luk. 

Ekspres lonac recepti – Sarma u ekspres loncu

SASTOJCI:

  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 500 g mešanog mlevenog mesa
  • 100 g slanine pančete
  • nekoliko komada dimljenih rebara
  • 1 šolja opranog i oceđenog pirinča
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • 1 šargarepa
  • 1 kašika aleve paprike
  • so, biber i vegeta po ukusu
  • 2-3 lovorova lista

Napraviti fil za sarmu. U dubljem tiganju prodinstati sitno iseckan crni luk. Dodati pančetu iseckanu na kockice i kratko je propržiti u tiganju  zajedno sa lukom, a zatim dodati mešano mleveno meso.

Kada se mleveno meso proprži i dobije braon boju dodati narendanu šargarepu, sitno seckani beli luk, pirinač, začiniti po ukusu, dodati alevu papriku i sve dobro promešati. Skloniti sa vatre.

Listove kupusa dobro oprati, nožem iseći zadebljanja na sredini lista, zatim na svaki list staviti kašiku fila i uvijati sarme.

Dno ekspres lonca pokriti celim listom kupusa. Ređati sarme. Između redova sarmi stavljati suvo meso i po koji lovorov list.

Sarme prekriti celim listovima kupusa. Naliti vodom da dobro ogrezne, da voda prekrije sarme.

Zatvoriti ekspres lonac i sarmu kuvati sat vremena od kada lonac počne da pišti.

Gotove sarme odlično idu uz proju i kukuruzni hleb. 

Gulaš u ekspres loncu

SASTOJCI:

  • 2 kašike ulja
  • 2 iseckana crna luka
  • 1 kg goveđeg mesa od buta iseckanog na kockice
  • 6 kašika aleve paprike ili po ukusu
  • 4 čena belog luka
  • 2-3 šolje goveđe supe
  • so , vegeta i biber po ukusu
  • 1-2 lista lovora
  • 2 kašike brašna

PRIPREMA:

U ekspres loncu na ugrejanom ulju propržiti sitno iseckan crni luk.

Dodati meso i nastaviti dinstanje dok meso ne porumeni sa svih strana. Zatim dodati beli luk, alevu papriku, sve dobro promešati i dodati goveđu supu. Supa treba da ogrezne, prekrije namirnice.

Zatvoriti ekspres lonac i kuvati gulaš 15 minuta nakon što lonac propišti.

Pustite da pritisak u loncu sam opadne.

Otvorite ekspres lonac, začinite po ukusu i sve dobro promešajte.

Ukoliko volite gušći gulaš, kada pritisak opadne, otvorite lonac, razmutite 1-2 kašike brašna sa 2-3 kašike hladne vode i uz stalno mešanje umešajte razmućeno brašno u gulaš.

Ostavite otvoren lonac i pustite gulaš da se ukrčka i zgusne  još nekih 5-10 minuta taman onoliko koliko Vam je potrebno da postavite sto za ručak i napravite salatu.

Pre serviranja izvadite list lovora.

Gulaš neodoljivo ide uz pirinač, pire krompir ili kuvanu  testeninu. 

Pihtije u ekspres loncu

SASTOJCI:

  • 4-6 svinjskih nožica
  • 2-3 dimljena svinjska uva
  • 1 veća dimljena svinjska kolenica
  • 1 glavica belog luka
  • 1-2 lovorova lista
  • 1,5 l hladne vode
  • mleveni biber
  • aleva paprika
  • so po ukusu 

PRIPREMA:

Dobro očistiti i oprati dimljene svinjske uši, nožice i kolenicu, poređati ih u ekspres lonac, dodati so po ukusu, lovorov list i naliti hladnom vodom.

Potrebno je da vode ima toliko da voda prekrije, ogrezne namirnice.

Zatvoriti ekspres lonac, početi kuvanje i kada lonac počne da pišti kuvati pihtije 90 minuta.

Ispustiti pritisak iz lonca pod mlazom hladne vode, otvoriti lonac i izvaditi svinjske nožice, uši i kolenicu u drugu posudu.

Odvojiti meso od kostiju, ukloniti kožicu, meso usitniti na sitne komade i rasporediti po želji po plehu ili u nekoliko dubljih tanjira.

Tečnost iz ekspres lonca procediti kroz cediljku i u tečnost dodati izgnječene čenove belog luka. Preko mesa naliti proceđenu tečnost sa belim lukom.

Kada se pihtije ohlade i stegnu, najbolje u frižideru tokom noći, kašikom ukloniti višak masnoće sa pihtija i posuti ih biberom i po želji slatkom, ljutom ili tucanom alevom paprikom.

Pihtije se seku na kocke i savršeno se slažu uz proju, kiseli kupus i turšiju. 

Grašak u ekspres loncu

SASTOJCI:

  • 1 šolja smrznutog graška
  • 500 g goveđeg mesa od buta
  • 200 g soka od paradajza
  • 1 šargarepa
  • 1 stabljika celera
  • 1-2 paradajza
  • 2-3 krompira
  • 1 glavica crnog luka
  • 2-3 čena belog luka
  • 2 šolje bistre goveđe supe ( ili 1 kocka goveđe supe razmućena u 2 šolje vode)
  • 1 list lovora
  • 3- 4 bibera u zrnu
  • 1 kašičica aleve paprike
  • peršun ili mirođija po ukusu
  • so, biber i vegeta po ukusu

PRIPREMA:

Meso iseći na kockice. Usitniti crni i beli luk. Iseckati celer. Krompir oljuštiti i iseći na kockice, a paradajz iseći na četvrtine. Šargarepu iseći na kolutove.

U ekspres loncu na ulju ili masti propržiti sitno seckan crni luk.

Dodati šargarepu seckanu na kolutove i kratko nastaviti dinstanje.  Zatim dodati meso od buta i sve zajedno dinstati dok meso ne porumeni.

Dodati grašak, paradajz, celer, krompir, beli luk, biber u zrnu, list lovora, alevu papriku i začiniti po ukusu.

Dodati goveđu supu, sok od paradajza, sve promešati i zatvoriti ekspres lonac.

Kada lonac propišti kuvati grašak još 15 minuta.

Pustite da pritisak u loncu sam opadne i otvorite lonac.

Ukoliko volite gušći grašak, kada pritisak opadne, otvorite lonac, razmutite 1-2 kašike brašna sa 2-3 kašike hladne vode i umešajte razmućeno brašno u grašak.

Ostavite otvoren lonac i pustite grašak da se ukrčka i zgusne  još nekih 5-10 minuta taman onoliko koliko Vam je potrebno da postavite sto za ručak.

Pre serviranja izvadite list lovora i gotovo jelo pospite seckanim peršunom ili mirođijom. 

Meso i krompir u ekspres loncu

SASTOJCI:

  • 1 kg svinjskog buta iseckanog na kockice
  • 2 kašike ulja
  • 100 g slanine iseckane na kockice
  • 4 šolje bistre neslane goveđe supe
  • 100 g opranih, oceđenih i iseckanih pečuraka
  • 1 šolja iseckanog crnog luka
  • 6 srednjih oljuštenih i na pola isečenih krompira
  • 1 kašika seckanog peršuna
  • so, vegeta i biber po ukusu
  • 1 list lovora
  • 1-2 kašike brašna 

PRIPREMA:

Zagrejte ulje u ekspres loncu i propržite slaninu dok ne postane hrkava.

Pažljivo izvadite slaninu iz ekspres lonca i odložite je na ubruse da upiju suvišnu masnoću. U preostalo ulje stavite iseckano meso i propžite ga sa svih strana dok ne porumeni.

Nalijte meso goveđom supom, zatvorite ekspres lonac i kuvajte meso 8 minuta nakon što lonac propišti.

Pod mlazom hladne vode spustite pritisak u loncu i pažlivo ga otvorite.

Dodajte krompir, crni luk, pečurke, slaninu, peršun, so, biber i list lovora. Promešajte.

Zatvorite ekspres lonac i kuvajte još 8 minuta nakon što ekspres lonac propišti. Pustite da pritisak u loncu sam opadne.

Neposredno pred serviranje prebacite meso i povrće iz ekspres lonca u vatrostalnu posudu. Ostavite tečnost u loncu.

Pomešajte brašno sa 2-3 kašike hladne vode. Dodajte brašno uz stalno mešanje u ugrejanu tečnost u loncu i mešajte dok se sos blago ne zgusne.

Vratite meso i povrće u ekspres lonac, promešajte i servirajte zajedno sa sosom.

Prijatno! 

Boranija u ekspres loncu

SASTOJCI:

  • 8 listova slanine iseckane na kockice
  • 1 crni luk
  • 1 usitnjeni čen belog luka
  • 6-8 manjih krompira presečenih na pola
  • 1 kašika putera
  • 900 g zelene boranije
  • 2 šolje pileće bistre supe
  • so, vegeta i biber po ukusu
  • svež seckan peršun 

PRIPREMA:

U ekspres loncu na ugrejanom ulju propržite seckanu slaninicu dok ne postane hrskava.

Pažljivo izvadite slaninu iz ekspres lonca i odložite je na ubrus da upije suvišnu masnoću. U preostalom ulju prodinstajte seckani crni i beli luk.

Dodajte, puter, krompir, boraniju, bistru pileću supu i sve promešajte.

Zatvorite ekspres lonac i boraniju kuvajte  6 minuta nakon što lonac propišti.

Pustite da pritisak u loncu sam opadne, a potom otvorite lonac, začinite po ukusu i u kuvanu boraniju umešajte hrskavu slaninicu.

Pre serviranja pospite boraniju seckanim peršunom. 

Sladak kupus u ekspres loncu

SASTOJCI:

  • 500 g mešanog mlevenog mesa
  • 1 šolja crnog luka
  • 2 kašičice aleve paprike
  • 2 kašičice belog luka u prahu
  • so, vegeta i biber po ukusu
  • 2 lista lovora
  • 5 šolja bistre goveđe ili pileće supe
  • 1 šolja opranog i oceđenog pirinča
  • 5 šolja iseckanog slatkog kupusa
  • 1 šolja soka od paradajza ( ili 1/2 šolje soka od paradajza i 1/2 šolje kečapa) 

PRIPREMA:

Na zagrejanom ulju u ekspres loncu prodinstajte crni luk dok ne omekša.

Dodajte mleveno meso i dinstajte dok meso ne porumeni. Meso začinite po ukusu, dodajte alevu papriku, promešajte i potom ugasite ekspres lonac.

Dodajte bistru supu, list lovora, pirinač i sve promešajte.

Dodajte seckani kupus i preko njega sipajte sok od paradajza.

Ostavite kupus tako kako ste ga poređali, bez mešanja sa ostalim sastojcima i zatvorite ekspres lonac.

Nema potrebe da ceo kupus bude u vodi. Kupus će splasnuti i u toku kuvanja pustiti svoje sokove.

Kuvajte kupus 5 minuta nakon što lonac propišti.

Pustite da pritisak u loncu sam opadne, a zatim pažljivo otvorite lonac i promešajte sve sastojke u njemu.

Servirajte vruć kupus. 

Ne propustite najbolje i najveće popuste za jun! Akcija se završava za:

0 dana 00 Hr 00 min 00 sec

Poslednja prilika da iskoristite popuste za maj! Još samo:

0 dana 00 Hr 00 min 00 sec

Ne propustite najbolje popuste za jun!

0 dana 00 Hr 00 min 00 sec

Poslednja prilika za popuste! Još samo:

0 dana 00 Hr 00 min 00 sec
Prijavite se

Nemate nalog?

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo unapredili Vaše iskustvo na našem sajtu. Korišćenjem našeg sajta prihvatate korišćenje kolačića.
Počnite da kucate kako biste videli proizvod koji tražite.
Prodavnica
0 Lista želja
Moj nalog
Početna