Magični ekspres lonac: Recepti za brza, ukusna i zdrava jela (8 recepata)

Ukoliko želite možete da preskočite uvod i skočite direktno na recepte za ekspres lonac
Kada vodite računa o ishrani, želite da se pravilno i zdravo hranite, a želite i da svoje zdrave obroke brzo spremite, verovatno najbolji način jeste da koristite ekspres lonac! Recepti za ekspres lonac napravljeni su tako da iskoriste njegove prednosti i značajno Vam olakšaju i ubrzaju kuvanje.
Ekspres lonci skraćuju vreme kuvanja, manje troše energiju, a ukus jela je izvanredan. Hrana pripremljena u ekspres loncu čuva vitamine i minerale veoma značajne za pravilno funkcionisanje organizma.
Danas je ekspres lonac postao neizostavan i omiljeni deo posuđa u svakoj kuhinji bez kojeg se gotovo ne može ni zamisliti priprema pojedinih recepata. A dobija se uzuzetno zdrav i ukusan ručak u kojem može uživati čitava porodica.
Glavne razlike između recepata za ekspres lonac i klasičnih recepata su vreme kuvanja i količina vode koja se koristi.
Vreme kuvanja je neretko 2-3 puta kraće a pojedini recepti se mogu kuvati i 5-10 puta kraće. Voda iz ekspres lonca takođe i manje isparava, i zato se treba držati tabele preporučene količine vode za određene namirnice.
Možete pronaći tabelu vremena kuvanja i preporučene količine vode za najrazličitije namirnice u našem uputstvu za kuvanje u ekspres loncu.
Ali recepti za ekspres lonac pred Vama neće Vam ostaviti mnogo prostora za grešku. Samo ih doslovno pratite i uskoro ćete uživati u fantastično ukusnom obroku koji ste sami pripremili…
Ekspres lonac recepti
Ekspres lonac recepti – Čorbast pasulj u ekspres loncu
SASTOJCI:
- 2 šolje pasulja
- 3 šolje vode za nalivanje pasulja
- 8 šolja vode ili supe od povrća
- 2 kašike ulja ili masti
- 1 veći seckani crni luk
- 3 usitnjena čena belog luka
- 1 iseckana crvena paprika
- 1 seckani paradajz
- 1 šargarepa isečena na kolutove
- 1 kašika seckanog peršuna
- ljuta papričica po želji
- 2 lista lovora
- so, vegeta i biber po ukusu
- 1 kašika masti ili ulja za zapršku
- 1 kašika brašna
- 1 kašika aleve paprike
PRIPREMA:
Očistite, operite i potom potopite pasulj u 3 šolje hladne vode i ostavite ga da prenoći.
Ujutru procedite, isperite hladnom vodom i ocedite pasulj.
U ekspres loncu na zagrejanom ulju ili masti prodinstajte crni luk dok ne omekša, a zatim dodajte seckanu šargarepu, crvenu papriku, sitno seckan paradajz, sitno seckanu ljutu papričicu, peršun, promešajte i kratko nastavite dinstanje minut ili dva.
Dodajte pasulj, usitnjeni beli luk, list lovora, dospite supu ili vodu i sve dobro promešajte.
Zatvorite ekspres lonac i kuvajte 30-40 minuta od trenutka kad lonac propišti. Sklonite sa ringle i pustite da pritisak u loncu sam opadne, a potom pažljivo otvorite lonac. Začinite pasulj po ukusu.
Kada je pasulj gotov, pripremite zapršku. U tiganju zagrejte ulje ili mast i pažljivo na tihoj vatri uz stalno mešanje dodajte brašno i alevu papriku. Promešajte zapršku da se sastojci sjedine. Uz stalno mešanje gotovu zapršku dodajte pasulju.
Vratite otvoreni lonac ra ringlu i pustite da se pasulj još 10-tak minuta ukrčka i zgusne. Pre serviranja uklonite list lovora.
Poslužite uz somun, kupus salatu, kupus ribanac ili svež mladi luk.
Ekspres lonac recepti – Sarma u ekspres loncu
SASTOJCI:
- 1 glavica kiselog kupusa
- 500 g mešanog mlevenog mesa
- 100 g slanine pančete
- nekoliko komada dimljenih rebara
- 1 šolja opranog i oceđenog pirinča
- 1 veća glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- 1 šargarepa
- 1 kašika aleve paprike
- so, biber i vegeta po ukusu
- 2-3 lovorova lista
Napraviti fil za sarmu. U dubljem tiganju prodinstati sitno iseckan crni luk. Dodati pančetu iseckanu na kockice i kratko je propržiti u tiganju zajedno sa lukom, a zatim dodati mešano mleveno meso.
Kada se mleveno meso proprži i dobije braon boju dodati narendanu šargarepu, sitno seckani beli luk, pirinač, začiniti po ukusu, dodati alevu papriku i sve dobro promešati. Skloniti sa vatre.
Listove kupusa dobro oprati, nožem iseći zadebljanja na sredini lista, zatim na svaki list staviti kašiku fila i uvijati sarme.
Dno ekspres lonca pokriti celim listom kupusa. Ređati sarme. Između redova sarmi stavljati suvo meso i po koji lovorov list.
Sarme prekriti celim listovima kupusa. Naliti vodom da dobro ogrezne, da voda prekrije sarme.
Zatvoriti ekspres lonac i sarmu kuvati sat vremena od kada lonac počne da pišti.
Gotove sarme odlično idu uz proju i kukuruzni hleb.
Gulaš u ekspres loncu
SASTOJCI:
- 2 kašike ulja
- 2 iseckana crna luka
- 1 kg goveđeg mesa od buta iseckanog na kockice
- 6 kašika aleve paprike ili po ukusu
- 4 čena belog luka
- 2-3 šolje goveđe supe
- so , vegeta i biber po ukusu
- 1-2 lista lovora
- 2 kašike brašna
PRIPREMA:
U ekspres loncu na ugrejanom ulju propržiti sitno iseckan crni luk.
Dodati meso i nastaviti dinstanje dok meso ne porumeni sa svih strana. Zatim dodati beli luk, alevu papriku, sve dobro promešati i dodati goveđu supu. Supa treba da ogrezne, prekrije namirnice.
Zatvoriti ekspres lonac i kuvati gulaš 15 minuta nakon što lonac propišti.
Pustite da pritisak u loncu sam opadne.
Otvorite ekspres lonac, začinite po ukusu i sve dobro promešajte.
Ukoliko volite gušći gulaš, kada pritisak opadne, otvorite lonac, razmutite 1-2 kašike brašna sa 2-3 kašike hladne vode i uz stalno mešanje umešajte razmućeno brašno u gulaš.
Ostavite otvoren lonac i pustite gulaš da se ukrčka i zgusne još nekih 5-10 minuta taman onoliko koliko Vam je potrebno da postavite sto za ručak i napravite salatu.
Pre serviranja izvadite list lovora.
Gulaš neodoljivo ide uz pirinač, pire krompir ili kuvanu testeninu.
Pihtije u ekspres loncu
SASTOJCI:
- 4-6 svinjskih nožica
- 2-3 dimljena svinjska uva
- 1 veća dimljena svinjska kolenica
- 1 glavica belog luka
- 1-2 lovorova lista
- 1,5 l hladne vode
- mleveni biber
- aleva paprika
- so po ukusu
PRIPREMA:
Dobro očistiti i oprati dimljene svinjske uši, nožice i kolenicu, poređati ih u ekspres lonac, dodati so po ukusu, lovorov list i naliti hladnom vodom.
Potrebno je da vode ima toliko da voda prekrije, ogrezne namirnice.
Zatvoriti ekspres lonac, početi kuvanje i kada lonac počne da pišti kuvati pihtije 90 minuta.
Ispustiti pritisak iz lonca pod mlazom hladne vode, otvoriti lonac i izvaditi svinjske nožice, uši i kolenicu u drugu posudu.
Odvojiti meso od kostiju, ukloniti kožicu, meso usitniti na sitne komade i rasporediti po želji po plehu ili u nekoliko dubljih tanjira.
Tečnost iz ekspres lonca procediti kroz cediljku i u tečnost dodati izgnječene čenove belog luka. Preko mesa naliti proceđenu tečnost sa belim lukom.
Kada se pihtije ohlade i stegnu, najbolje u frižideru tokom noći, kašikom ukloniti višak masnoće sa pihtija i posuti ih biberom i po želji slatkom, ljutom ili tucanom alevom paprikom.
Pihtije se seku na kocke i savršeno se slažu uz proju, kiseli kupus i turšiju.
Grašak u ekspres loncu
SASTOJCI:
- 1 šolja smrznutog graška
- 500 g goveđeg mesa od buta
- 200 g soka od paradajza
- 1 šargarepa
- 1 stabljika celera
- 1-2 paradajza
- 2-3 krompira
- 1 glavica crnog luka
- 2-3 čena belog luka
- 2 šolje bistre goveđe supe ( ili 1 kocka goveđe supe razmućena u 2 šolje vode)
- 1 list lovora
- 3- 4 bibera u zrnu
- 1 kašičica aleve paprike
- peršun ili mirođija po ukusu
- so, biber i vegeta po ukusu
PRIPREMA:
Meso iseći na kockice. Usitniti crni i beli luk. Iseckati celer. Krompir oljuštiti i iseći na kockice, a paradajz iseći na četvrtine. Šargarepu iseći na kolutove.
U ekspres loncu na ulju ili masti propržiti sitno seckan crni luk.
Dodati šargarepu seckanu na kolutove i kratko nastaviti dinstanje. Zatim dodati meso od buta i sve zajedno dinstati dok meso ne porumeni.
Dodati grašak, paradajz, celer, krompir, beli luk, biber u zrnu, list lovora, alevu papriku i začiniti po ukusu.
Dodati goveđu supu, sok od paradajza, sve promešati i zatvoriti ekspres lonac.
Kada lonac propišti kuvati grašak još 15 minuta.
Pustite da pritisak u loncu sam opadne i otvorite lonac.
Ukoliko volite gušći grašak, kada pritisak opadne, otvorite lonac, razmutite 1-2 kašike brašna sa 2-3 kašike hladne vode i umešajte razmućeno brašno u grašak.
Ostavite otvoren lonac i pustite grašak da se ukrčka i zgusne još nekih 5-10 minuta taman onoliko koliko Vam je potrebno da postavite sto za ručak.
Pre serviranja izvadite list lovora i gotovo jelo pospite seckanim peršunom ili mirođijom.
Meso i krompir u ekspres loncu
SASTOJCI:
- 1 kg svinjskog buta iseckanog na kockice
- 2 kašike ulja
- 100 g slanine iseckane na kockice
- 4 šolje bistre neslane goveđe supe
- 100 g opranih, oceđenih i iseckanih pečuraka
- 1 šolja iseckanog crnog luka
- 6 srednjih oljuštenih i na pola isečenih krompira
- 1 kašika seckanog peršuna
- so, vegeta i biber po ukusu
- 1 list lovora
- 1-2 kašike brašna
PRIPREMA:
Zagrejte ulje u ekspres loncu i propržite slaninu dok ne postane hrkava.
Pažljivo izvadite slaninu iz ekspres lonca i odložite je na ubruse da upiju suvišnu masnoću. U preostalo ulje stavite iseckano meso i propžite ga sa svih strana dok ne porumeni.
Nalijte meso goveđom supom, zatvorite ekspres lonac i kuvajte meso 8 minuta nakon što lonac propišti.
Pod mlazom hladne vode spustite pritisak u loncu i pažlivo ga otvorite.
Dodajte krompir, crni luk, pečurke, slaninu, peršun, so, biber i list lovora. Promešajte.
Zatvorite ekspres lonac i kuvajte još 8 minuta nakon što ekspres lonac propišti. Pustite da pritisak u loncu sam opadne.
Neposredno pred serviranje prebacite meso i povrće iz ekspres lonca u vatrostalnu posudu. Ostavite tečnost u loncu.
Pomešajte brašno sa 2-3 kašike hladne vode. Dodajte brašno uz stalno mešanje u ugrejanu tečnost u loncu i mešajte dok se sos blago ne zgusne.
Vratite meso i povrće u ekspres lonac, promešajte i servirajte zajedno sa sosom.
Prijatno!
Boranija u ekspres loncu
SASTOJCI:
- 8 listova slanine iseckane na kockice
- 1 crni luk
- 1 usitnjeni čen belog luka
- 6-8 manjih krompira presečenih na pola
- 1 kašika putera
- 900 g zelene boranije
- 2 šolje pileće bistre supe
- so, vegeta i biber po ukusu
- svež seckan peršun
PRIPREMA:
U ekspres loncu na ugrejanom ulju propržite seckanu slaninicu dok ne postane hrskava.
Pažljivo izvadite slaninu iz ekspres lonca i odložite je na ubrus da upije suvišnu masnoću. U preostalom ulju prodinstajte seckani crni i beli luk.
Dodajte, puter, krompir, boraniju, bistru pileću supu i sve promešajte.
Zatvorite ekspres lonac i boraniju kuvajte 6 minuta nakon što lonac propišti.
Pustite da pritisak u loncu sam opadne, a potom otvorite lonac, začinite po ukusu i u kuvanu boraniju umešajte hrskavu slaninicu.
Pre serviranja pospite boraniju seckanim peršunom.
Sladak kupus u ekspres loncu
SASTOJCI:
- 500 g mešanog mlevenog mesa
- 1 šolja crnog luka
- 2 kašičice aleve paprike
- 2 kašičice belog luka u prahu
- so, vegeta i biber po ukusu
- 2 lista lovora
- 5 šolja bistre goveđe ili pileće supe
- 1 šolja opranog i oceđenog pirinča
- 5 šolja iseckanog slatkog kupusa
- 1 šolja soka od paradajza ( ili 1/2 šolje soka od paradajza i 1/2 šolje kečapa)
PRIPREMA:
Na zagrejanom ulju u ekspres loncu prodinstajte crni luk dok ne omekša.
Dodajte mleveno meso i dinstajte dok meso ne porumeni. Meso začinite po ukusu, dodajte alevu papriku, promešajte i potom ugasite ekspres lonac.
Dodajte bistru supu, list lovora, pirinač i sve promešajte.
Dodajte seckani kupus i preko njega sipajte sok od paradajza.
Ostavite kupus tako kako ste ga poređali, bez mešanja sa ostalim sastojcima i zatvorite ekspres lonac.
Nema potrebe da ceo kupus bude u vodi. Kupus će splasnuti i u toku kuvanja pustiti svoje sokove.
Kuvajte kupus 5 minuta nakon što lonac propišti.
Pustite da pritisak u loncu sam opadne, a zatim pažljivo otvorite lonac i promešajte sve sastojke u njemu.
Servirajte vruć kupus.
Preporučeni proizvodi:
Slični recepti iz kategorije:
Grašak u ekspres loncu
-
Objavljeno od strane
Fagor Admin
- 0 komentari
Čorbast pasulj u ekspres loncu
-
Objavljeno od strane
Fagor Admin
Minestrone čorba
-
Objavljeno od strane
Fagor Admin
- 0 komentari