Štedi vreme
Kuvanje u ekspres loncu odvija se pod povišenim pritiskom. Usled njega voda ključa na 120°C umesto na uobičajenih 100°C.
Što je temperatura viša, vreme kuvanja se višestruko skraćuje, tako da ćete pojedine namirnice kuvati čak i 70% brže, a u proseku 30-50% brže.
Štedi novac
Jednom kada ekspres lonac dostigne željeni pritisak ostatak kuvanja odvija se na sniženoj temperaturi. Ne samo da štedite električnu energiju kraćim kuvanjem, već i ono manje angažuje Vaš šporet.
Smanjuje angažovanje
Najviše vremena u kuhinji izgubi se stalnim obigravanjem oko šporeta – kontrolom, mešanjem, pažnjom da ne zagori, da ne iskipi, da ne napravi nered…
Sa ekspres loncem nema toga! Jednostavno ubacite sve namirnice u njega, podesite ga i ne razmišljate do kraja kuvanja.
Čuva hranljivost namirnica
Kuvanje u ekspres loncu čuva vitamine i minerale veoma značajne za pravilno funkcionisanje organizma. Vaši obroci nisu samo brzo pripremljeni već su i izuzetno zdravi i ukusni, a nema ništa zdravije od kuvane hrane.
Ovi obroci sadrže kuvano povrće i meso sa obiljem minerala, vitamina, zdravih masti i proteina. Kuvana jela i bareno povrće blagotvorno deluju na varenje tako da nema osećaja teškoće u stomaku.
Kuvanim jelima unosimo i tečnosti tako da su čorbasta jela iz ekspres lonca savršeno rešenje tokom cele godine.
Stvara zdrave navike
Često jedemo brzu hranu s nogu, gubimo naviku da zajedno jedemo kuvana jela i porodica nije na okupu. Brza hrana je kalorična i mami nas da je konzumiramo u velikim količinama.
Kuvana jela jedu se sa uživanjem, sporije, samim tim se i zasitimo manjom porcijom, a pritom uživamo u ukusnom jelu u krugu porodice.