Priprema – Domaći kečap

Domaći kečap je jedna od neizbežnih stavki ove jeseni. Napravite domaći kečap i zauvek ćete zaboraviti na kupovni! Kada probate kečap od domaćeg paradajza, želećete da ga jedete svaki dan! Prirodan ukus domaćeg kečapa potpuno će Vas oduševiti!

SASTOJCI
- 5 kg zrelog paradajza
- 1-2 glavice belog luka
- 200 ml sirćeta
- 2 kašike soli
- 2 kašičice bibera
- 200 g šećera
- 1 ljuta papričica po želji
- origano, bosiljak po želji
PRIPREMA – Domaći kečap:
Paradajz dobro oprati, popariti vrućom vodom, pažljivo oljuštiti kožicu, usitniti i samleti u mašini za mlevenje mesa Coral MR-1000J ili usitniti u blenderu.
Sadržaj sipati u dublju posudu, dodati usitnjen beli luk, ljutu papričicu, origano ili bosiljak po želji, promešati i kuvati na umerenoj vatri uz povremenio mešanje. Nakon sat vremena kuvanja dodati sirće, šećer, so i biber. Nastaviti kuvanje uz stalno mešanje kako se kečap zbog šećera ne bi zalepio za dno posude.
Kečap je kuvan kada se ukupna masa prepolovi i postane gusta. Vruć kečap sipajte u tople i prethodno sterilisane flaše. Flaše uvijte u ćebe dok se ne ohlade, pa ih odložite na hladno mesto.
Prijatno!