Priprema zimnice – Ljute papričice (feferoni)
Ljubitelji ljutog ne mogu ni zamisliti zimu bez ljutih feferona. Okrugle ljute papričice, duguljaste, male i velike u manjim ili većim teglicama krase police ostava. Različitih oblika, veličina i jarkih boja privlače pažnju svih i zato ih smestite na skriveno i tajno mesto da ih drugi ne pojedu!
SASTOJCI
- 3 kg sitnih okruglih papričica
- 3,5 l vode
- ½ l sirćeta
- 7-8 kašika soli
- 4-5 kašika šećera
- 1 kesica konzervansa po želji
- ½ kesice vinobrana po želji
- biber u zrnu po ukusu
PRIPREMA LJUTE PAPRIČICE:
Papričice oprati, iseći peteljke i poredjati ih čvrsto jednu do druge u prethodno sterilisane tegle. Papričicama dodati koje zrno bibera. U vodu sipati sirće, so, šećer, i konzervans i vinobran po želji i na umerenoj vatri mešati dok se svi sastojci ne sjedine.
Hladnim prelivom preliti feferone. Preko papričica staviti plastične pritiskače za tegle i uveriti se da su sve papričice dobro potopljene u preliv. Čvrsto zatvoriti tegle.
Prvo staviti celofan, gumicama za tegle pričvrstiti celofan i tegle dobro zatvoriti poklopcem koji je prethodno prokuvan. Tegle sa ljutim papričicama čuvati na hladnom i tamnom mestu.
Prijatno!