Priprema zimnice – Domaći Pinđur (Pindjur)

Pinđur je nastao po ugledu na ajvara. Može se praviti u blagoj ili ljutoj varijanti, a postupak pripreme sličan je receptu za ajvar.

PINDJUR – SASTOJCI
- 8 kg crvenih mesnatih paprika
- 4 kg zrelog paradajza
- 4 kašike šećera
- 400 ml jabukovog sirćeta
- 400 ml suncokretovog ulja
- 1-2 glavice sitno seckanog belog luka
- 1 veza svežeg peršuna
- so po ukusu
DOMAĆI PINĐUR – PRIPREMA:
Papriku i paradajz dobro oprati. Papriku staviti u pleh od rerne obložen papirom za pečenje i peći u rerni zagrejanoj na 220°C dok ne porumeni. Na polovini pečenja ocediti višak vode, okrenuti papriku i nastaviti pečenje.
Pečenu papriku staviti u cediljku da se dobro ocedi i prekriti kesama da se potpari kako bi je lakše oljuštili. Prohlađenu papriku očistiti od ljuske. Odstraniti peteljke i paprike očistiti od semenki. U vodi prati ruke od semenki i češće menjati vodu, ali paprike ne ispirati kako ne bi izgubile na ukusu. Očišćene paprike iseckati ili iscepkati.
Paradajz preliti vrelom vodom i pažljivo oljuštiti kožicu. Oljušten paradajz sipati u dublju posudu, dodati šećer i na umerenoj vatri kuvati dok se masa ne prepolovi. Dodati cepkane paprike, ulje, beli luk, peršun i posoliti po ukusu.
Kuvati na umerenoj temperaturi uz često mešanje do željene gustine. Pred kraj kuvanja dodati sirće, prokuvati par minuta i vruć pinđur (pindjur) sipati u vruće, prethodno sterilisane tegle. U svaku teglu naliti malo ulja, pa tegle vratite u rernu 10-ak minuta na 100°C. Isključiti rernu i ostaviti pinđur (pindjur) narednih 30 minuta u rerni da se uhvati korica.
Tegle izvaditi iz rerne i zatvoriti poklopcem ispod kojeg možete staviti celofan. Uviti tegle u ćebe i sačekati da se ohlade.
Prijatno!