Glavno jelo, Halogena pećnica, Mašine za mlevenje mesa, Pyrex, Recepti

Priprema zimnice – Domaći Pinđur (Pindjur)

Priprema zimnice - Recept za domaći pinđur

Pinđur je nastao po ugledu na ajvara. Može se praviti u blagoj ili ljutoj varijanti, a postupak pripreme sličan je receptu za ajvar.

Priprema zimnice - Recept za domaći pinđur

PINDJUR – SASTOJCI

  • 8 kg crvenih mesnatih paprika
  • 4 kg zrelog paradajza
  • 4 kašike šećera
  • 400 ml jabukovog sirćeta
  • 400 ml suncokretovog ulja
  • 1-2 glavice sitno seckanog belog luka
  • 1 veza svežeg peršuna
  • so po ukusu

DOMAĆI PINĐUR – PRIPREMA:

Papriku i paradajz dobro oprati. Papriku staviti u pleh od rerne obložen papirom za pečenje i peći u rerni zagrejanoj na 220°C dok ne porumeni. Na polovini pečenja ocediti višak vode, okrenuti papriku i nastaviti pečenje. 

Pečenu papriku staviti u cediljku da se dobro ocedi i prekriti kesama da se potpari kako bi je lakše oljuštili. Prohlađenu papriku očistiti od ljuske. Odstraniti peteljke i paprike očistiti od semenki. U vodi prati ruke od semenki i češće menjati vodu, ali paprike ne ispirati kako ne bi izgubile na ukusu. Očišćene paprike iseckati ili iscepkati.

Paradajz preliti vrelom vodom i pažljivo oljuštiti kožicu. Oljušten paradajz sipati u dublju posudu, dodati šećer i na umerenoj vatri kuvati dok se masa ne prepolovi. Dodati cepkane paprikeuljebeli lukperšun i posoliti po ukusu.

Kuvati na umerenoj temperaturi uz često mešanje do željene gustine. Pred kraj kuvanja dodati sirće, prokuvati par minuta i vruć pinđur (pindjur) sipati u vruće, prethodno sterilisane tegle. U svaku teglu naliti malo ulja, pa tegle vratite u rernu 10-ak minuta na 100°C. Isključiti rernu i ostaviti pinđur (pindjur) narednih 30 minuta u rerni da se uhvati korica.

Tegle izvaditi iz rerne i zatvoriti poklopcem ispod kojeg možete staviti celofan. Uviti tegle u ćebe i sačekati da se ohlade.

Prijatno!

Preporučeni proizvodi:

Slični recepti iz kategorije:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *