Priprema zimnice – Salata od cvekle

Cvekla je izvor zdravlja i riznica vitamina. Domaća ukiseljena salata od cvekle spada u najdravije salate na svetu koja nas čuva od prehlade u hladnim zimskim danima. Bogata je vitaminima, folnom kiselinom, kompleksom B vitamina, sadrži natrijum i kalijum, pomaže stvaranje crvenih i belih krvnih zrnaca, utiče na rad nervnog sistema, izgled kože, razvoj mišića i pravilan rad moždanog tkiva.

SALATA OD CVEKLE – SASTOJCI
- 4 kg cvekle
- 400 ml sirćeta
- 2 l vode
- 70 g šećera
- 1 kesica konzervansa
- so po ukusu
PRIPREMA:
Cveklu dobro oprati, odseći vrhove sa obe strane i kuvati je oko 2 sata sa dosta tečnosti. Viljuškom izbockati cveklu i proveriti da li je kuvana. Kuvanu cveklu procediti i ostaviti da se potpuno ohladi. Pomešati vodu, sirće, so, šećer i konzervans.
Na umerenoj vatri mešati dok se svi sastojci ne sjedine, rastope i dok tečnost ne počne da vri. Oljuštiti ohlađenu cveklu i seći na tanke kolutove. Puniti tegle kolutovima cvekle i svaku teglu naliti hladnim prelivom od sirćeta.
Tegle obložiti celofanom, staviti gumice, zatvoriti tegle poklopcima i odložiti na suvo i tamno mesto.
Prijatno!