Glavno jelo, Halogena pećnica, Mašine za mlevenje mesa, Pyrex, Recepti

Priprema zimnice – Salata od cvekle

Salata od cvekle - Spremanje zimnice recept

Cvekla je izvor zdravlja i riznica vitamina. Domaća ukiseljena salata od cvekle spada u najdravije salate na svetu koja nas čuva od prehlade u hladnim zimskim danima. Bogata je vitaminima, folnom kiselinom, kompleksom B vitamina, sadrži natrijum i kalijum, pomaže stvaranje crvenih i belih krvnih zrnaca, utiče na rad nervnog sistema, izgled kože, razvoj mišića i pravilan rad moždanog tkiva.

Salata od cvekle - Spremanje zimnice recept

SALATA OD CVEKLE – SASTOJCI

  • 4 kg cvekle
  • 400 ml sirćeta
  • 2 l vode
  • 70 g šećera
  • 1 kesica konzervansa
  • so po ukusu

PRIPREMA:

Cveklu dobro oprati, odseći vrhove sa obe strane i kuvati je oko 2 sata sa dosta tečnosti. Viljuškom izbockati cveklu i proveriti da li je kuvana. Kuvanu cveklu procediti i ostaviti da se potpuno ohladi. Pomešati vodusirćesošećer i konzervans.

Na umerenoj vatri mešati dok se svi sastojci ne sjedine, rastope i dok tečnost ne počne da vri.  Oljuštiti ohlađenu cveklu i seći na tanke kolutove. Puniti tegle kolutovima cvekle i svaku teglu naliti hladnim prelivom od sirćeta

Tegle obložiti celofanom, staviti gumice, zatvoriti tegle poklopcima i odložiti na suvo i tamno mesto.

Prijatno!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *