Priprema zimnice – Ljutenica

Ljutenica je nezaobilazna pri spremanju zimnice, naročito ako ste ljubitelji ljutog. Ljutenica spada u ljutu zimnica, može se pripremati na više načina, ali najbitnije je da bude što više ljuta.

SASTOJCI
- 2 kg zrelog paradajza
- 2 kg paprike
- 5 extra ljutih papričica
- 1 glavica belog luka
- 1 veza svežeg peršunovog lista
- 200 ml sirćeta
- 200 ml ulja
- 50 g šećera
- 50 g soli
- 1 kesica bibera u zrnu
PRIPREMA LJUTENICA:
Oljuštite paradajz. Blago zasecite paradajz na dnu u obliku krstića, prelijte vrelom vodom, oljuštite kožicu počev od zasečenog krstića i usitnite paradajz. Papriku operite, očistite od semenki i isecite na sitne kockice.
Ljute papričice ispecite, očistite od ljuske i semenki i usitnite. Sve sastojke stavite u keramičku posudu Super Krčka, dodajte sitno naseckan beli luk, peršun, sirće, ulje, šećer, biber i so.
Promešajte, poklopite i stavite da se krčka na poziciji HIGH oko 7 sati. Gotovu ljutenicu sipajte u vruće i sterilisane tegle.
Prijatno!
Preporučeni proizvodi:
Super Krčko SC-320 Selection – Aparat za sporo kuvanje 6,5 l
Ocenjeno sa 4.94 od 5
Aparat za sporo kuvanje 3,5 l – Mini Krčko SC-300 Selection
Ocenjeno sa 4.88 od 5