Kuvano-zito

Slavsko žito

Slavsko žito  osim što ima duhovnu vrednost za ukućane i goste slave, treba da bude ukusno. Slavko žito najbolje je spremati na sledeći način:

Kuvano zito

Sastojci

  • 500 grama pčenice belice
  • 500 grama šećera u prahu
  • 500 grama mlevenih oraha
  • 2 kesice vanilin šećera
  • muskatni oraščić po ukusu

Priprema:

Prebrati i što bolje očistiti pšenicu od nečistoća. Očišćenu pšenicu isprati, sipati u ekspres lonac, naliti vodom i ostaviti da prenoći.Sutradan, pšenicu dodatno ispirati u više voda pod jakim mlazom i skuvati je u ekspres loncu. Kada je pšenica kuvana, sklonite je sa vatre na hladno mesto, lonac uvijte i utoplite ćebetom i ostavite pšenicu u loncu da miruje par sati. Potom, procedite pšenicu, dodatno je isperite i dobro sameljite u mašini za mlevenje mesa. U dubljoj posudi u mlevenu pšenicu dodajte mlevene orahe, šećer, vanillin šećer, muskatni oraščić i sve dobro izmešajte rukom. Gotovo žito sipajte u ukrasnu činiju, pospite mlevenim orasima i ukrasite jezgrima oraha ili poslužite žito sa šlagom. Vaše slavsko žito je spremno!

Električni lonac Coral EL-1500 Gourmet jedan je od najuniverzalnijih i najpraktičnijih kuhinjskih aparata na tržištu. U sebi sadrži sve funkcije koje su Vam neophodne za zdravo i efikasno kuvanje ukusnih jela.

Možete čak i odložiti početak kuvanja i programirati vreme završetka!

Kuvanjem pod pritiskom hrana se kuva na temperaturi višoj od temperature ključanja vode. Zbog toga se brže termički obrađuje te ne dolazi do gubljenja hranljivih materija.

Sporo kuvanje ima slične nutritivne koristi ali ih postiže na drugi način. Dugim sporim kuvanjem čuvaju se najosetljivije hranljive materije poput vitamina, koje se na visokim temperaturama lako razgrađuju.

Prijatno!

Podelite