Kiseli krastavčići (kornišoni) za zimu
![kiseli krastavcici / kornišoni recept](https://fagor.rs/wp-content/uploads/2021/09/krastavcici.jpg)
Zimnica se ne može zamisliti bez kiselih krastavčića sa mirisnom mirođijom i belom slačicom. Kiseli krastavčići kornišoni, divnog ukusa i mirisa su omiljena zimnica širom Srbije. Sendviči, ruska salata ili predjelo nisu isti bez ukusnih domaćih kiselih krastavčića.
![kiseli krastavcici / kornišoni recept](https://fagor.rs/wp-content/uploads/2021/09/krastavcici-768x432.jpg)
SASTOJCI
- 4 kg što sitnijih krastavčića (kornišona)
- 4 l vode
- 1 l sirćeta
- 8 kašika soli
- 8 kašika šećera
- 1 kesica konzervansa
- 1 kašičica vinobrana
- biber u zrnu po ukusu
- seme bele slačice po ukusu
- mirođija po ukusu
KISELI KRASTAVČIĆI – PRIPREMA:
Kornišone dobro oprati, ocediti i poredjati čvrsto jedan do drugog u prethodno sterilisane tegle. U svaku teglu staviti nekoliko zrna bibera, seme bele slačice i mirođiju po ukusu. Pomešati vodu, so i šecer i na umerenoj vatri uz mešanje sačekati da preliv za krastavce provri.
Dodati konzervans, vinobran i sirće i dobro promešati. Toplim prelivom preliti krastavčiće. Pritisnuti krastavčiće plastičnim pritiskačem i uveriti se da su krastavčići dobro potopljeni u preliv. Zatvoriti tegle.
Prvo staviti celofan, gumicama za tegle pričvrstiti celofan i tegle dobro zatvoriti poklopcem koji je prethodno prokuvan. Pokriti tegle ćebetom, ostaviti da odstoje do sutra, pa ih sutradan odložiti u špajz na tamno i hladno mesto.
Prijatno!