Kisele barene paprike – somborke

Žute kisele paprike, čvrste, ukusne, primamljive i uvek tajanstvene. Do poslednjeg trenutka i prvog zalogaja ne odaju tajnu kakvog su ukusa. Svaki zalogaj je poseban sa uvek prisutnim pitanje da li je paprika ljuta, manje ljuta ili je potpuno neljuta? Kisele paprike somborke, pune vitamina C su savršeno zdrava salata u zimskim danima.

SASTOJCI ZA KISELE BARENE PAPRIKE:
- 7-8 kg paprika
- 3-4 glavica belog luka
- 2-3 veze svežeg peršuna
- 3 l vode
- 1 l sirćeta
- ½ l ulja
- 250 gr šećera
- 1 konzervans
- so po ukusu
- crni biber u zrnu po ukusu
PRIPREMA:
Paprike očistiti od peteljki i semena, oprati ih i dobro ocediti. Sitno iseckati beli luk i peršun. Metalne zatvarače oprati, prokuvati i dobro osušiti. Tegle sterilisati u rerni zagrejanoj na 100°C oko 30 minuta. U dublju posudu sipati vodu, sirće, ulje, šećer, so i konzervans i na umerenoj vatri sačekati da tečnost provri. Kada tečnost provri ubacivati paprike. Svaku turu paprika bariti po 2-3 minuta.
Kisele barene paprike vaditi rešetkastom kašikom i ređati na tacnu dok ne obarite sve paprika. Kada su sve paprike obarene slagati ih u tegle, a između slojeva paprika sipati biber u zrnu i posuti belim lukom i peršunom. Paprike pritisnuti plastičnim pritiskače za tegle i napuniti tegle ključalom vodom u kojoj su se paprika barile. Uveriti se da li su paprika dobro potopljene u tečnost. Čvrsto zatvoriti tegle.
Prvo staviti celofan, gumicama za tegle pričvrstiti celofan i tegle dobro zatvoriti poklopcem koji je prethodno prokuvan. Tegle umotati u ćebe i sačekati da se ohlade. Kiselu somborku pre serviranja možete napuniti pavlakom i poslužiti!
Prijatno!