Glavno jelo, Halogena pećnica, Mašine za mlevenje mesa, Pyrex, Recepti

Priprema zimnice – Domaća Turšija

Recept - Domaća turšija - Priprema zimnice

Kišoviti jesenji ili hladni zimski dani nezamislivi su bez domaće turšijeDomaća turšija kao kisela zimska salata jedna od omiljenih u mnogim domovima. Kada u vazduhu osetimo miris pečene paprike, znamo da je došlo vreme za pravljenja zimnice kao i neizostavne i svima omiljene turšije.

Recept - Domaća turšija - Priprema zimnice

SASTOJCI

  • 1 ½ kg žute paprike
  • 2 kg karfiola
  • 2 kg krastavčića (kornišona)
  • 2 kg zelenog paradajza
  • 1 ½ kg šargarepe
  • 1 kg kelerabe
  • feferoni po želji
  • biber u zrnu

DOMAĆA TURŠIJA – PRELIV:

  • 11 l vode
  • 300 g soli
  • 400 g šećera
  • 2 l alkoholnog sirćeta
  • 1 kesica bibera u zrnu
  • 2 kesice vinobrana
  • 2 kesice konzervansa

TURŠIJA – PRIPREMA:

Svo povrće dobro oprati. Paprikama odstraniti peteljke, karfiol odvojiti na cvetiće, a kelerabu očistiti, oljuštiti i iseći na kriške. U plastično bure ili staklene tegle gusto ređati povrće, red paradajzared paprikered krastavaca i na kraju red šargarepe. Između redova stavljati cvetiće karfiolakriške kelerabe i feferone po želji. Povrće ređati po navedenom redu dok se svo povrće ne utroši. Prokuvati 1 l vode. Kada se voda prohladi dodati sošećer, konzervansvinobran i biber. Sve dobro promešati da se sastojci istope, pa dodati preostalu vodu i sirće i sve promešati. Sačekati da se rastvor ohladi, pa rastvor preliti preko povrća.

Plastičnim obručem pritisnuti povrće u buretu i po potrebi preko obruča staviti teži predmet kako bi povrće bilo dobro zaronjeno u tečnost. U prethodno oprane i sterilisane tegle redjati povrće za turšiju i povrće dobro sabiti da ima što manje vazduha.

Tegle dobro zatvoriti. Staviti celofangumicama za tegle pričvrstiti celofan i čvrsto zatvoriti opranim i prokuvanim poklopcima.

Bure ili tegle ostaviti na tamno i hladno mesto kako bi se u narednih mesec dana odigrao proces kiseljenja. Prostorija u kojoj se čuva turšija treba da bude hladna. Tegle narednih 7 dana možete okretati – jedan dan poklopac gore, drugi dan poklopac dole. Nakon 30 dana kiseljena Vaša turšija u tegli je spremna za degustaciju

Prijatno!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *