logo-coral

Dobro došli na Fagor.RS, zvaničnu prezentaciju kompanije Apejron d.o.o., distributera brendova Fagor, Coral, Macht, Arnica, Pyrex, Bamix i mnogih drugih.

Prijava na imejl bilten

Domaća turšija - Tradicionalni recept naših baka

Priprema zimnice – Domaća Turšija

Kišoviti jesenji ili hladni zimski dani nezamislivi su bez domaće turšije. Domaća turšija kao kisela zimska salata jedna od omiljenih u mnogim domovima. Kada u vazduhu osetimo miris pečene paprike, znamo da je došlo vreme za pravljenja zimnice kao i neizostavne i svima omiljene turšije.

Domaća turšija - Tradicionalni recept naših baka

Sastojci

  • 1 ½ kg žute paprike
  • 2 kg karfiola
  • 2 kg krastavčića (kornišona)
  • 2 kg zelenog paradajza
  • 1 ½ kg šargarepe
  • 1 kg kelerabe
  • feferoni po želji
  • biber u zrnu

Domaća turšija – preliv:

  • 11 l vode
  • 300 g soli
  • 400 g šećera
  • 2 l alkoholnog sirćeta
  • 1 kesica bibera u zrnu
  • 2 kesice vinobrana
  • 2 kesice konzervansa

Turšija – Priprema:

Svo povrće dobro oprati. Paprikama odstraniti peteljke, karfiol odvojiti na cvetiće,
a kelerabu očistiti, oljuštiti i iseći na kriške. U plastično bure ili staklene tegle gusto
ređati povrće, red paradajza, red paprike, red krastavaca i na kraju red šargarepe.
Između redova stavljati cvetiće karfiola, kriške kelerabe i feferone po želji. Povrće
ređati po navedenom redu dok se svo povrće ne utroši.

Prokuvati 1 l vode. Kada se voda prohladi dodati so, šećer, konzervans, vinobran i
biber. Sve dobro promešati da se sastojci istope, pa dodati preostalu vodu i sirće i sve promešati. Sačekati da se rastvor ohladi, pa rastvor preliti preko povrća.

Plastičnim obručem pritisnuti povrće u buretu i po potrebi preko obruča staviti
teži predmet kako bi povrće bilo dobro zaronjeno u tečnost. U prethodno oprane i
sterilisane tegle redjati povrće za turšiju i povrće dobro sabiti da ima što manje
vazduha.

Tegle dobro zatvoriti. Staviti celofan, gumicama za tegle pričvrstiti
celofan i čvrsto zatvoriti opranim i prokuvanim poklopcima.

Bure ili tegle ostaviti na tamno i hladno mesto kako bi se u narednih mesec dana
odigrao proces kiseljenja. Prostorija u kojoj se čuva turšija treba da bude hladna.
Tegle narednih 7 dana možete okretati – jedan dan poklopac gore, drugi dan
poklopac dole. Nakon 30 dana kiseljena Vaša turšija u tegli je spremna za
degustaciju.

Prijatno!

Podelite