Priprema zimnice – Domaća Turšija

Kišoviti jesenji ili hladni zimski dani nezamislivi su bez domaće turšije. Domaća turšija kao kisela zimska salata jedna od omiljenih u mnogim domovima. Kada u vazduhu osetimo miris pečene paprike, znamo da je došlo vreme za pravljenja zimnice kao i neizostavne i svima omiljene turšije.

SASTOJCI
- 1 ½ kg žute paprike
- 2 kg karfiola
- 2 kg krastavčića (kornišona)
- 2 kg zelenog paradajza
- 1 ½ kg šargarepe
- 1 kg kelerabe
- feferoni po želji
- biber u zrnu
DOMAĆA TURŠIJA – PRELIV:
- 11 l vode
- 300 g soli
- 400 g šećera
- 2 l alkoholnog sirćeta
- 1 kesica bibera u zrnu
- 2 kesice vinobrana
- 2 kesice konzervansa
TURŠIJA – PRIPREMA:
Svo povrće dobro oprati. Paprikama odstraniti peteljke, karfiol odvojiti na cvetiće, a kelerabu očistiti, oljuštiti i iseći na kriške. U plastično bure ili staklene tegle gusto ređati povrće, red paradajza, red paprike, red krastavaca i na kraju red šargarepe. Između redova stavljati cvetiće karfiola, kriške kelerabe i feferone po želji. Povrće ređati po navedenom redu dok se svo povrće ne utroši. Prokuvati 1 l vode. Kada se voda prohladi dodati so, šećer, konzervans, vinobran i biber. Sve dobro promešati da se sastojci istope, pa dodati preostalu vodu i sirće i sve promešati. Sačekati da se rastvor ohladi, pa rastvor preliti preko povrća.
Plastičnim obručem pritisnuti povrće u buretu i po potrebi preko obruča staviti teži predmet kako bi povrće bilo dobro zaronjeno u tečnost. U prethodno oprane i sterilisane tegle redjati povrće za turšiju i povrće dobro sabiti da ima što manje vazduha.
Tegle dobro zatvoriti. Staviti celofan, gumicama za tegle pričvrstiti celofan i čvrsto zatvoriti opranim i prokuvanim poklopcima.
Bure ili tegle ostaviti na tamno i hladno mesto kako bi se u narednih mesec dana odigrao proces kiseljenja. Prostorija u kojoj se čuva turšija treba da bude hladna. Tegle narednih 7 dana možete okretati – jedan dan poklopac gore, drugi dan poklopac dole. Nakon 30 dana kiseljena Vaša turšija u tegli je spremna za degustaciju.
Prijatno!