Glavno jelo, Halogena pećnica, Recepti

Ćuretina sa mlincima u Gorgonzola sosu

Ćuretina sa mlincima recept

Ćuretina sa mlincima je jedan od najpopularnijih recepata u staroj Jugoslaviji, posebno Sloveniji i Hrvatskoj. Tradicionalno se priprema za vreme određenih verskih praznika, a nije neobično ni da se ćuretina sa mlincima nađe na trpezi za vreme nedeljnog porodičnog obeda ili prilikom posete gostiju.

Mlinci su tanko testo prečnika 20-30 cm napravljeno od brašna, vode i soli, ponekad sa dodatkom jaja i masnoće. Pošto se izvaljaju do debljine od oko 1 mm, peku se u pećnici ili na vreloj ploči i tako pripremljeni mogu stajati dugo vremena.

Mlinci se poslužuju izlomljeni na komade od 5-6 cm i preliveni vrelom vodom ili supom, ponekad i uz umak iz pečenja. S obzirom na to da jako brzo upijaju tečnost, a sa njom i ukus i aromu, pogodni su za sve recepte u kojima ima dosta sopstvenog soka od pečenja, kao što je naša ćuretina sa mlincima u Gorgonzola sosu.

Ćuretina sa mlincima ne zahteva previše začina niti skupih dodataka jer je zamišljena da bude jelo za široke narodne mase, slično kao pica u italijanskoj kuhinji ili gulaš u mađarskoj. Malo vegete, soli i muskatnog oraščića biće dovoljno da vaša ćuretina sa mlincima bude slasna, sočna i ukusna kao što je zamišljate.

Ćuretina sa mlincima

SASTOJCI

    • 1kg ćurećih fileta
    • 1 litar mleka
    • 1 pakovanje putera
    • 3 kašike mekog brašna
    • 300 grama Gorgonzole (ili drugog sira po ukusu)
    • 5-6 listova mlinaca
    • mlevenog muskatnog oraščića po ukusu

PRIPREMA:

Ukoliko mlince nemate u prodavnici ili kod vašeg prodavca kora, možete ih i sami jednostavno pripremiti.

Potrebno vam je 300g pšeničnog brašna tip 500, pola kašičice soli i šolja mlake vode (200ml).

Umesite sve i podelite testo na četiri dela. Svaki deo razvijte do debljine od 1mm, i pecite na limu 7 minuta na 230 stepeni ili na aparatu za tortilje i palačinke.

Ćureće filete propržiti na malo ulja dok ne porumene.

U posebnoj posudi istopiti puter pa dodati 3 supene kašike brašna, propržiti pa nalivati mleko uz stalno mešanje kako se ne bi napravile grudvice. Posoliti i dodati muskatnog oraščića po ukusu. Na samom kraju dodati izrendanu Gorgonzolu.

Mlince na kratko prokuvati u kipućoj, posoljenoj vodi.

U duboku vatrostalnu činiju sipati filete na dno i začiniti sa malo vegete. Mlince iscediti i presuti u sos, kojim se zatim preliju fileti.

Činiju prekriti folijom i peći u rerni oko 30 minuta na 200-220 stepeni. Nakon toga skinuti foliju i zapeći još petnaestak minuta na malo jačoj temperaturi.

Vaša ćuretina sa mlincima u Gorgonzola sosu je gotova. Prijatno

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *