Halogena pećnica, Mikseri, Multigrill, Porcelan, Pyrex, Recepti, Testo

Pitice sa sirom, paradajzom i pršutom

pitice sa sirom, paradajzom i pršutom

Pitice sa sirom, paradajzom i pršutom možete pripremiti kada očekujete goste i poslužiti ih pravo iz rerne. A mogućnost da pitice sa sirom, paradajzom i pršutom napravite i u vegetarijanskoj varijanti sa pečurkama, čini ih izuzetno praktičnim.

pitice sa sirom, paradajzom i pršutom

SASTOJCI:

  • pakovanje lisnatog testa, odmrznutog
  • maslinovo ulje
  • 2 velika luka
  • 3 velika čena belog luka
  • so i biber
  • 3 kašike suvog belog vina
  • 2 kašičice svežeg timijana, iseckanog
  • 4 kašike izrendanog parmezana, plus još 50 g isečenog na tanke listove
  • 100-150 g sira (preporuka kozji)
  • 1 veliki paradajz isečen na kriške debljine pola centimetra
  • 3 kašike listova bosiljka
  • nekoliko tankih listova pršute

PRIPREMA

Izvadite lisnato testo na brašnom posutu površinu i razvijte ga nežno oklagijom do kvadrata površine 25 x 25 cm. Pomoću manjeg tanjira, ili na sličan način, isecite dva kruga od testa, uklanjajući ostatak koji vam neće trebati. Ponovite postupak sa drugim testom.

Dobijena četiri kruga čine osnovu za pitice sa sirom, paradajzom i pršutom. Stavite u pleh na papir za pečenje i ostavite u frižider za kasnije.

Zagrejte rernu na 220 stepeni.

Zagrejte tri kašike maslinovog ulja u većem tiganju na umerenoj vatri i dodajte iseckani crni i beli luk. Pržite 15-20 minutauz često mešanje, dok luk ne postane mekan i tečnost u potpunosti ne ispari.

Dodajte pola kašičice soli, četvrt kašičice bibera, vino i timijan, i nastavite da pržite još deset minuta, dok luk ne dobije svetlo braon boju. Po želji možete dodati i sitno isečene pečurke ukoliko želite vegetarijansku varijantu. Ovo će biti sos za vaše pitice sa sirom, paradajzom i pršutom.

Pomoću oštrog noža usecite granicu na svakom testu oko 5 mm od ivice. Testo unutar granice izbodite viljuškom i pospite kašikom rendanog parmezana.

Dodajte četvrtinu pripremljenog sosa u svaki krug, ostajući u granicama koje ste usekli. Izmrvite četvrtinu (kozjeg) sira preko luka, i dodajte par listova pršute (po želji). Stavite krišku paradajza u centar svake pitice, premažite je maslinovim uljem i pospite bosiljkom, solju i biberom. Konačno, stavite i nekoliko listova parmezana na svaku piticu.

Pecite 20-25 minuta dok testo ne dobije zlatno-braon boju. Služite vrelo ili toplo, mada se pitice sa sirom, paradajzom i pršutom mogu poslužiti i hladne, pod uslovom da nisu dugo stajale.

Prijatno!

Slični recepti iz kategorije:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *