Domaći hleb u Dutch Oven – Recept
Većina Vas zna kakvog je ukusa hleb ispod sača! Domaći hleb iz Dutch Oven-a ima istovetan ukus. Isprobajte ovaj sajajan recept i umestite hleb o kome će svi pričati nedeljama posle ručka!
Sastojci za recept:
- 2 šolje mlake vode
- 1 pakovanje kvasca
- 4 šolje brašna (500 g)
- 1 ½ kašičice soli
- 1 kašičica maslinovog ulja
Priprema domaćeg hleba u Dutch oven-u:
U velikoj posudi pomešajte brašno i so. U sredini brašna napravite malu rupu u koju ćete sipati mešavinu vode i kvasca. Brašno mesite rukama, ali pre početka mešenja pokvasite ruke, kako vam se testo ne bi lepilo za prste. Mesite sve dok se voda i brašno ne sjedine tako da formiraju grubo testo koje se odvaja od ivica posude. Ukoliko Vam je testo previše lepljivo, dodajte još malo brašna, a ukoliko je previše suvo, dodajte malo vode.
Kada se testo sjedini, pokrijte ga i ostavite da nadođe, otprilike dok se ne udvostruči (oko 1 ½ – 2 sata).
Zatim otkrijte testo i prstom ga probodite nekoliko puta. Ako je dobro naraslo, trebalo bi da se pod pritiskom prsta uvuče, a zatim lagano opet vrati u prethodni položaj. Ostavite ga da nadolazi još dva sata.
Kada se testo ponovo udvostruči, nežno ga prebacite iz posude na lagano pobrašnjenu površinu.
Pospite malo brašna po vrhu testa. Rukama počnite da ga oblikujete u veknu.
U međuvremenu, stavite Dutch oven u rernu zagrejanu na 230˚C i držite je unutra oko 45 minuta. Pažljivo izvadite posudu iz rerne, a zatim u Dutch oven posudu stavite zamešeno testo za hleb. Pokrijte poklopcem i vratite posudu u rernu. Pecite 45 minuta (poslednjih 15 minuta pečenja treba skinuti poklopac).
Izvadite hleb iz Dutch Oven-a, pokrijte krpom i ostavite da se ohladi 10 minuta.
Prijatno!