Glavno jelo, Pasta Maker, Recept dana, Recepti, Testo

Rezanci sa makom – Omiljeni recept Vojvođana

Rezanci sa makom ili Makarone sa makom - Recept omiljen u Vojvodini

Rezanci sa makom su starinska vojvođanska poslastica poznata pod nazivom “nasuvo sa makom” ili makarone sa makom čiji ukus mnoge vraća u detinjstvo. 

Rezanci sa makom ili Makarone sa makom - Recept omiljen u Vojvodini

Sastojci za rezance:

  • 430 g brašna
  • 1 jaje + par kapi ulja + voda = 180 ml tečnosti

Sastojci za rezance sa makom

  • ½ kg širokih rezanaca
  • 300 gr mlevenog maka
  • 1 dcl vode
  • 100 g margarina
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 3 kašike meda

Priprema testenine – Rezanci sa makom:

Montirajte na aparat za testeninu modlu za široku testeninu.

Napomena: Strogo se pridržavajte preporučenih količina!

Jaje sipajte i razmutite u mernoj šolji, dodajte par kapi ulja, dodajte vodu do naznačenih 180 ml na mernoj šolji i sve dobro promešajte.

Izmerite preporučenu količinu brašna. Brašno sipajte u posudu za mešenje pasta maker-a PM-300, stavite poklopac na posudu i pokrenite aparat pritiskom na dugme On/Off.

Nakon što se aparat pokrenuo i krenuo sa mešanjem brašna, polako i ravnomerno sipajte razmućeno jaje sa tečnošću kroz otvor na poklopcu.

Napomena: Tečnost sipajte tek kada aparat krene sa mešanjem!

Pospite malo brašna na površinu gde se testenina istiskuje iz aparata. Vodite računa o dužini testenine i secite je na vreme kako testenina ne bi bila suviše dugačka. Gotovu testeninu sušite na suvom mestu. Pospite svežu testeninu sa malo brašna kako biste sprečili njeno lepljenje i ravnomerno je rasporedite na žicu ili rešetku za sušenje testenine.

Skuvajte testeninu, dodajte pripremljen preliv sa makom za makarone sa makom i poslužite testeninu.

Napomena:

U receptu možete koristiti umesto vode mleko, puter i seme maka kao sastojke tako što ćete  seme maka prethodno samleti u Fakir Aromatic aparatu za mlevenje kafe i orašastih plodova.

Priprema rezanaca sa makom:

U posudu sipati vodu i vanilin šećer. Kada voda prokuva dodati mak uz mešanje par minuta, pa skloniti mak sa vatre i umešati med. U dubljoj posudi rastopiti margarin i dodati kuvana proceđena rezanca. Na umerenoj vatri  mešati rezanca oko minut.

Rezancima dodati mak, promešati i poslužiti po želji uz omiljeni džem dok su rezanci još topli. Na isti način pripremite rezance sa mlevenim orasima.

Prijatno!

Pasta Maker - Aparat za domaću testeninu

Za sve pasionirane ljubitelje paste, pasta maker je biser koji možete imati u svome domu. Sveža, zdrava i pasta originalnih oblika je nešto što možete da očekujete baš od ovog aparata. Bojite testeninu koristeći prirodne boje i bogatite ukus testenine dodajući različite začine i začinsko bilje.

Pasta Maker - Aparat za domaću testeninu

Za sve pasionirane ljubitelje paste, pasta maker je biser koji možete imati u svome domu. Sveža, zdrava i pasta originalnih oblika je nešto što možete da očekujete baš od ovog aparata. Bojite testeninu koristeći prirodne boje i bogatite ukus testenine dodajući različite začine i začinsko bilje.

Preporučeni proizvodi:

Slični recepti iz kategorije:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *