logo-coral

Dobro došli na Fagor.RS, zvaničnu prezentaciju kompanije Apejron d.o.o., distributera brendova Fagor, Coral, Macht, Arnica, Pyrex, Bamix i mnogih drugih.

Prijava na imejl bilten

Musaka od karfiola

Musaka od karfiola – Letnja eksplozija zdravlja

Musaka od karfiola samo je jedna od varijanti musake u srpskoj kuhinji. Različitih varijanti ima u italijanskoj, arapskoj i turskoj kuhinji.Ono što izlazi na sto, jeste kobminacija slojeva od povrća, mesa i nekog preliva. Naravno slojevi nisu striktni, svi sastojci mogu da se i izmešaju, kao npr. kako to rade u Turskoj.

Musaka od karfiola

Sastojci:

  • 1 kg karfiola
  • 500 g mlevenog mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • 1-2 čena belog luka
  • 2 jajeta
  • 1 čaša kisele pavlake
  • 1 šolja mleka
  • prezle po ukusu
  • so, biber,vegeta i peršunov list po ukusu

Priprema – musaka od karfiola:

Kratko obariti karfiol u slanoj vodi. Napola obaren karfiol ocediti i ostaviti sa strane. U međuvremenu, na zagrejanom ulju prodinstati crni luk dok ne omekša. Dodati mleveno meso i uz stalno mešanje nastaviti dinstanje dok meso ne porumeni.

Začiniti meso po ukusu, dodati seckani beli luk i peršun po ukusu, sve dobro promešati i meso skloniti sa vatre.  Bareni karfiol blago ugnječiti viljuškom. U vatrostalnu posudu staviti polovinu karfiola, posuti prezlama, preko karfiola sipati dinstano mleveno meso i preostali karfiol. Jaja umutiti sa pavlakom i mlekom i preliti musaku.

Musaku od karfiola peći oko pola sata u zagrejanoj rerni na 180°C.

Prijatno!

Podelite