logo-coral

Dobro došli na Fagor.RS, zvaničnu prezentaciju kompanije Apejron d.o.o., distributera brendova Fagor, Coral, Macht, Arnica, Pyrex, Bamix i mnogih drugih.

Prijava na imejl bilten

musaka-sa-zeljem

Musaka sa zeljem – Letnja fantazija od povrća

Musaka sa zeljem, kao i svaka druga musaka nije strogo definisan pojam, recept u kome se ništa ne dira ili ne menja ne dodaje. Mada kažu da Grci je uvek spremaju strogo prema receptu. Mi smatramo da je musaka upravo osmišljena da bi mogla da se pravi ko kako želi, šta voli od začina i povrća i onda smisli neku svoju musaku i testamentalno ostavlja svoj recept drugim naraštajima.Musaka od tikvica je pravo letnje jelo koje ćete obožavati.

musaka-sa-zeljem

Sastojci:

  • 3-4 veza zelja
  • 500 g mešanog mlevenog mesa
  • 1 manja šolja pirinča
  • 1 glavice crnog luka
  • 1-2 čena belog luka
  • 2 jajeta
  • 100 ml mleka
  • 1 čaša kisele pavlake
  • so, biber i vegeta po ukusu

Priprema – musaka sa zeljem:

Pirinač očistiti, oprati, preliti vodom i odložiti sa strane. Listove zelja oprati, odseći drške i na kratko popariti u ključaloj vodu.  Na zagrejanom ulju prodinstati crni luk dok ne omekša.

Dodati mleveno meso i uz stalno mešanje dinstati dok meso ne porumeni. Dodati oceđeni pirinač i kratko nastaviti dinstanje. Začiniti meso sa pirinčem po ukusu, dodati seckani beli luk, sve dobro promešati i skloniti sa vatre. Ocediti probareno zelje.  U vatrostalnu posudu poređati red zelja, zatim red fila, red zelja, red fila i odozgo red zelja. Umutiti jaja sa mlekom i pavlakom i preliti musaku.

Musaku peći oko 20 minuta do pola sata u rerni zagrejanoj na 180°C. Gotovu musaku servirati uz čašu kiselog mleka.

Prijatno!

Napomena:

Umesto zelja, u ovu musaku možete staviti blitvu, kelj ili spanać i napraviti podjednako ukusnu musaku sa blitvom, musaku sa spanaćem ili musaku sa keljom.

Podelite