Musaka od tikvica – Jednostavno brzo i ukusno
![musaka od tikvica recept](https://fagor.rs/wp-content/uploads/2021/09/musaka-od-tikvica-recept.jpg)
Danas postoji veliki broj varijacija musake, a musaka od tikvica je jedna od njih. Neki kažu da ne postoji loša musaka, i mi im verujemo, jer obožavamo musaku, a i Vi očigledno čim čitate ovaj recept. Veruje se da je savremenu musaku osmislio Celementes u ranom 19.veku. Studirao je u Francuskoj, gde je promovisao musaku kao nacionalno jelo.
![musaka od tikvica recept](https://fagor.rs/wp-content/uploads/2021/09/musaka-od-tikvica-recept-768x432.jpg)
SASTOJCI:
- 1 kg tikvica
- ½ kg mešanog mlevenog mesa
- 1 glavica crnog luka
- 1-2 čena belog luka
- 1-2 jajeta za prelivanje
- ½ l mleka ili jogurta
- 3 jajeta za pohovanje
- brašno za pohovanje
- prezle po ukusu
- so, vegeta i biber po ukusu
PRIPREMA – MUSAKA OD TIKVICA:
Operite, oljuštite i isecite tikvice na tanke kriške. Kriške posolite i ostavite da odstoje pola sata kako bi se ocedile od viška vode. Penasto umutite jaja. Svaku krišku tikvica uvaljajte u brašno, zatim u jaja i u prezle po želji i pržite u vrelom ulju dok tikvice i jaja ne porumene. Pohovane kriške tikvica stavite na ubruse da upiju suvišnu masnoću.
U međuvremenu, na zagrejanom ulju prodinstajte crni luk dok ne omekša. Dodajte mleveno meso i uz stalno mešanje nastavite dinstanje dok meso ne porumeni. Začinite meso po ukusu, dodajte seckani beli luk, sve dobro promešajte i meso sklonite sa vatre. Sipajte kašiku mlevenog mesa na dno vatrostalne posude, pa ređajte red tikvica, red mesa, red tikvica. Postupak ponavljajte dok ne utošite sve sastojke tako da poslednji red bude red tikvica. Razmutite jaja sa mlekom ili jogurtom i prelijte preko musake.
Musaka od tikvica, poklopljena se peče u zagrejanoj rerni na 180°C oko 1 sat. 15-tak minuta pred kraj, pažljivo skinite poklopac vatrostalne posude kako bi se musaka zapekla. Uz musaku sa tikvicama poslužite šopsku salatu.
Prijatno!