Musaka od krompira – Tradicija starih majstora
Musaka od krompira je kod Srba već nadaleko i naširoko poznata, kao što neki kažu mi smo stari uživaoci musake. Musaka je spominje još u knjigama iz Vukovog doba. U Vukovoj trpezi Mirka Bogićevića zabeležene su od krompira, od plavih patlidžana i starobosanska musaka.
SASTOJCI:
- 1 kg krompira
- ½ kg mešanog mlevenog mesa
- 1 glavica crnog luka
- 1-2 čena belog luka
- 1-2 jajeta
- ½ l do 1 l mleka
- so, vegeta i biber po ukusu
PRIPREMA – MUSAKA OD KROMPIRA:
Na zagrejanom ulju prodinstajte crni luk dok ne omekša. Dodajte mleveno meso i uz stalno mešanje nastavite dinstanje dok meso ne porumeni. Začinite meso po ukusu, dodajte seckani beli luk, sve dobro promešajte i meso sklonite sa vatre. U međuvremenu, oljuštite krompir i isecite na tanje kolutove. Sipajte kašiku mlevenog mesa na dno vatrostalne posude, poređajte red krompira, red mesa, red krompira.
Postupak ponavljajte dok ne utošite sve sastojke tako da poslednji red bude red krompira. Razmutite jaja sa mleka i prelijte musaku.
Musaka treba da se poklopi i peče u zagrejanoj rerni na 180°C oko 2 sata ili dok krompir ne postane mekan i ne dobije zlatno žutu boju. 15-tak minuta pred kraj pažljivo skinite poklopac vatrostalne posude kako bi se musaka dodatno zapekla.
Prijatno