Pita sa jabukama - recept starih domaćica – Fagor.rs

Dobro došli na Fagor.RS, zvaničnu prezentaciju kompanije Apejron d.o.o., distributera brendova Fagor, Coral, Macht, Arnica, Pyrex, Bamix i mnogih drugih.

Prijava na imejl bilten

Pita sa jabukama - recept starih domaćica

Pita sa jabukama – recept starih domaćica

Pita sa jabukama – recept starih domaćica

Pita sa jabukama je dezert koji nećete pronaći na meniju ekstravagantnog francuskog restorana, ali u svakome od nas budi lepe uspomene na detinjstvo i vreme koje smo proveli sa najbližima. Pita sa jabukama na stolu, prijatan miris iz kuhinje i naši voljeni koji koriste trikove koje su naučili od svojih majki i baki da nama ulepšaju detinjstvo.

Postoji nešto u jednostavnim receptima koje možete spremiti za pola sata što odiše domaćom atmosferom i što nas neodoljivo podseća na neka lepa prošla vremena, a pita sa jabukama je neodvojivi deo toga. Kao da su naše bake znale da se tajna ne krije u skupocenim sastojcima, već u umeću domaćice da od nečega prostog napravi delikates koji će njenoj porodici izmamiti osmeh na lice i oduševiti decu i unuke.

I zato ovakvi recepti i dalje postoje. Pita sa jabukama praviće se i kad se davno zaborave jela sa egzotičnim prelivima i filovima za koje vam je potrebno čitavo popodne i celonedeljni budžet. Kad sve to prođe, svaka domaćica moći će da otvori svoju knjigu recepata i tu, na prvoj ili drugoj strani, čekaće je pita sa jabukama i divne uspomene na voljene koje taj recept sa sobom nosi.

Priprema

Izrendajte jabuke i iscedite ih rukama od dodatne tečnosti. Izmešajte jabuke, šećer, prezle i nešto ulja – ovo će biti fil za vašu pitu.

Razvijte koru za pitu i poprskajte je sa dve kašičice ulja i kašičicom kisele vode. Stavite i drugu koru i ponovite postupak, a zatim i treću.

Duž ivice kore postavite fil (trebalo bi da podelite fil na 5-6 delova), pospite sa malo cimeta, ili po želji možete dodati i iseckani orah, i uvijajte dok ne dobijete rolat valjkastog oblika.

Dobijeni rolat stavite u posudu obloženu papirom za pečenje i prelijte ga jednom kašičicom ulja. Nastavite postupak dok ne popunite celu posudu, otprilike 5-6 rolata.

Pita sa jabukama peče se oko 20 minuta na temperaturi od 200 stepeni. U međuvremenu pripremite preliv tako što ćete pomešati vodu i šećer i ostaviti ih da proključaju.

Ispečenu pitu prelijte vrelim prelivom i ostavite je da se ohladi i upije tečnost. Nakon toga isecite je na komade prigodne za posluženje i pospite šećerom u prahu.

Prijatno!

Potrebne namirnice:

ZA PITU

  • 500 g kora za pitu (tankih)
  • 1,5 kg jabuka (izrendanih)
  • 5 kašika prezli
  • 15 kašika šećera
  • 1 dl ulja
  • 0,5 dl kisele vode
  • malo cimeta i šećera u prahu

ZA PRELIV

  • 4 kašike šećera
  • 1 dl vode