Pita sa jabukama je dezert koji nećete pronaći na meniju ekstravagantnog francuskog restorana, ali u svakome od nas budi lepe uspomene na detinjstvo i vreme koje smo proveli sa najbližima. Pita sa jabukama na stolu, prijatan miris iz kuhinje i naši voljeni koji koriste trikove koje su naučili od svojih majki i baki da nama ulepšaju detinjstvo.
Postoji nešto u jednostavnim receptima koje možete spremiti za pola sata što odiše domaćom atmosferom i što nas neodoljivo podseća na neka lepa prošla vremena, a pita sa jabukama je neodvojivi deo toga. Kao da su naše bake znale da se tajna ne krije u skupocenim sastojcima, već u umeću domaćice da od nečega prostog napravi delikates koji će njenoj porodici izmamiti osmeh na lice i oduševiti decu i unuke.
I zato ovakvi recepti i dalje postoje. Pita sa jabukama praviće se i kad se davno zaborave jela sa egzotičnim prelivima i filovima za koje vam je potrebno čitavo popodne i celonedeljni budžet. Kad sve to prođe, svaka domaćica moći će da otvori svoju knjigu recepata i tu, na prvoj ili drugoj strani, čekaće je pita sa jabukama i divne uspomene na voljene koje taj recept sa sobom nosi.
PITA SA JABUKAMA – SASTOJCI:
ZA PITU
- 500 g kora za pitu (tankih)
- 1,5 kg jabuka (izrendanih)
- 5 kašika prezli
- 15 kašika šećera
- 1 dl ulja
- 0,5 dl kisele vode
- malo cimeta i šećera u prahu
ZA PRELIV
- 4 kašike šećera
- 1 dl vode
PRIPREMA:
Izrendajte jabuke i iscedite ih rukama od dodatne tečnosti. Izmešajte jabuke, šećer, prezle i nešto ulja – ovo će biti fil za vašu pitu.
Razvijte koru za pitu i poprskajte je sa dve kašičice ulja i kašičicom kisele vode. Stavite i drugu koru i ponovite postupak, a zatim i treću.
Duž ivice kore postavite fil (trebalo bi da podelite fil na 5-6 delova), pospite sa malo cimeta, ili po želji možete dodati i iseckani orah, i uvijajte dok ne dobijete rolat valjkastog oblika.
Dobijeni rolat stavite u posudu obloženu papirom za pečenje i prelijte ga jednom kašičicom ulja. Nastavite postupak dok ne popunite celu posudu, otprilike 5-6 rolata.
Pita sa jabukama peče se oko 20 minuta na temperaturi od 200 stepeni. U međuvremenu pripremite preliv tako što ćete pomešati vodu i šećer i ostaviti ih da proključaju.
Ispečenu pitu od jabuka prelijte vrelim prelivom i ostavite je da se ohladi i upije tečnost. Nakon toga isecite je na komade prigodne za posluženje i pospite šećerom u prahu.
Prijatno!
Preporučeni proizvodi:
Plitka granitna posuda | tepsija – 3412
PASHA Dolma set | Tepsija i duboka kaserola sa poklopcem – 3910
Duboki pleh – Life pekač
Slični recepti iz kategorije:
Pesak torta – Recept za brz i ukusan dezert
- Objavljeno od strane Fagor Admin
- 0 komentari
Smuti od borovnice
- Objavljeno od strane Fagor Admin
- 0 komentari
Domaća zdrava čokolada
- Objavljeno od strane Fagor Admin
Smuti od ananasa i maline
- Objavljeno od strane Fagor Admin
Čokoladni šejk od banane i kupine
- Objavljeno od strane Fagor Admin
- 0 komentari
Posni jafa kolač
- Objavljeno od strane Fagor Admin
- 0 komentari
Najbolje krofne
- Objavljeno od strane Fagor Admin
- 0 komentari
Čokoladna sladoled torta
- Objavljeno od strane Fagor Admin
- 0 komentari
Bečka štrudla sa jabukama
- Objavljeno od strane Fagor Admin
- 0 komentari